Vervolg yoga docentopleiding 300 uur

Deze vervolg yoga docent opleiding is bedoeld voor mensen die al een 200 uur yoga opleiding hebben voltooid. Heb je dat niet, dan kun je eerst de basis opleiding volgen.

In deze vervolg yoga opleiding:

  • verdiep je je yoga kennis en kunde in verschillende specialisaties, zodat je de kwaliteit van je yogalessen verbetert,
  • kun je een diep en persoonlijk transformatieproces beleven, waarbij je uitgebreide persoonlijke begeleiding en ondersteuning kunt krijgen,
  • ontvang je een enorme bron aan verdiepende kennis en praktische oefeningen voor uitmuntende yogalessen en een gezond en mindful leven,
  • heb je een fijne uitwisseling, intervisie en contact met collega-yogadocenten,
  • blijf je in de houdingen streven naar maximale gezondheid, en niet maximale prestatie,
  • is het maximum aantal deelnemers 16, waardoor er voldoende persoonlijke aandacht is voor jouw proces.

Deze opleiding wordt in 6 verschillende modules gegeven en je kunt deze in 2 jaar afronden. Wanneer je alle modules hebt gevolgd, dan heb je de 300 uur opleiding voltooid. Je kunt ook kiezen om één of meerdere modules als bijscholing te volgen.

De eerstvolgende vervolg yoga opleiding start 23 oktober 2021, met de module yin yoga.

Wat leer je in deze multi-style vervolg yoga opleiding?

Je verfijnt en verdiep je eigen yogabeoefening samen met andere gemotiveerde yoga docenten. Hierdoor groeit je passie en waardering voor yoga als pad van transformatie.

Je gaat veel verder dan de standaard benadering voor het lesgeven in houdingen. Door een verdiepte observatie en een grondige kennis van een breed scala aan asana’s en van veel voorkomende klachten, stem je jouw yogalessen nog beter af op eke deelnemer. Je erkent de unieke behoeften van je deelnemers, bijvoorbeeld fysieke klachten, blessures, mentale condities en weet de juiste houdingen, meditaties en aanpassingen hiervan.

Er ontstaat een grondiger en dieper praktisch begrip van asana’s uit diverse stijlen van yoga: de fysieke aspecten als uitlijningsprincipes, aanpassingen, variaties, contra-indicaties, risico’s en voordelen, maar ook de energetische en emotionele effecten. Ook verfijn je je vaardigheden in ademtechnieken en diverse vormen van meditatie.

Je vergroot je begrip van anatomie die voor yoga van belang is, de voordelen van verschillende stijlen yoga, de wijsheid van yoga tradities en de waarde van gedachtenpatronen en gezond en mindful leven.

Je ontdekt nog meer je eigen stijl van lesgeven en ontwikkelt je hierin, zodat je nog effectiever en duidelijkere yogalessen kunt geven. Daarnaast ga je ook aan de slag met het ontwikkelen van je bedrijf als yoga docent.

De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. De meeste boeken zijn in het Engels. Is dat een probleem voor je, neem even contact op voor de mogelijkheden.

module 1: Yin Yoga Opleiding 50 uur

Yin yoga is niet voor niets zo populair. Het heeft een bijzonder ontspannende en helende werking. De mooie wereld van yin ga je met je aandacht diep naar binnen. Je houdt houdingen lang aan, terwijl je je spieren ontspant. Het werkt diep door in het bindweefsel, de gewrichten en pezen en banden, en ook op je emotionele gezondheid. Yin yoga geeft je de tijd om echt naar je lichaam te luisteren. Je leert de fysieke, emotionele en ook de energetische aspecten van de houdingen, uitgaande van de energiebanen/meridianen in het lichaam.

3 weekenden:
23- 24 oktober 2021: Yin Yoga & de Meridianen,
20-21 november 2021: Yin Yoga & de Ademhaling en
11-12 december 2021: Yin Yoga & de transformatieve werking.
We werken met het  boek ‘Yin Yoga, Principles & practice’ van Paul Grilley (zelf aanschaffen) en je ontvangt daarnaast hand-outs tijdens de trainingsdagen. Lees meer over de module Yin Yoga

module 2: Yoga bij Klachten & Verschillende Doelgroepen (50u)

In deze module verdiep je je in het lesgeven aan mensen met klachten. Hoe verander je houdingen en meditaties zodat ze passend zijn voor mensen met klachten of blessures, en hoe creëer je meer flexibiliteit in je lessen? Je leert in deze module ook meer over het opzetten of laten groeien van je bedrijf.

3 weekenden:

19-20 maart 2022: Yoga bij Fysieke Klachten

We gaan in op verschillende veelvoorkomende klachten zoals RSI, last van de rug, darmproblemen, hoofdpijn en menstruatiepijn. Yoga kan helpen deze klachten te voorkomen, maar ook wanneer de klachten er al zijn. Wat kun je als yogadocent aanraden en welke houdingen of aanpassingen kun je voorstellen?

16-17 april 2022: Yoga bij Mentale Klachten

Yoga helpt ook bij mentale klachten als burn-out, slapeloosheid, angsten, depressie en oververmoeidheid. In dit weekend verkennen we hoe dat werkt.

14-15 mei 2022: Yoga voor Kinderen en voor Ouderen

Specifieke doelgroepen vragen ook om specifiek afgestemde yoga. Hoe maakt je yoga leuk en effectief voor kinderen? En hoe doe je dat voor ouderen?

We werken met de volgende boeken (zelf aanschaffen): ‘Yoga for Back Pain’ en  ‘Yoga for Osteoporosis’ van Loren fishman, MD., ‘Yoga for Emotional Trauma’ van Mary NurrieStearns. Daarnaast krijg je handouts tijdens de trainingsdagen.

Module 3: ademtechnieken & meditaties (50u)

Het is heerlijk om meer achtergrond te hebben in de fantastische ademtechnieken en meditaties in yoga. Adem geeft letterlijk meer lucht, het geeft meer ruimte voor jezelf en je gevoelens & leven vanuit je hart. Meditaties geven stilte en rust, en ook prachtige inzichten… in de zomer gaan we hierin verdiepen:

3 weekenden: 2-3 juli, 27-28 aug. en 17-18 september 2022.
We werken met het boek ‘Pranayama’ van Douwe Tiemersma (zelf aanschaffen) en daarnaast krijg je handouts tijdens de trainingdagen.

Module 4: Yoga-mindset & Gedachtenpatronen (50u)

Gedachtenpatronen bepalen voor een groot deel hoe je de wereld om je heen ervaart. Wat is het gedachtengoed van yoga en hoe kun je daar in deze tijd en deze maatschappij je voordeel mee doen?

3 weekenden: 15-16 oktober, 12-13 november, 10-11 december 2022
We werken met het boek ‘The recognition Sutras’ van Christopher Wallis, en daarnaast krijg je handouts tijdens de trainingsdagen.

Module 5: Yoga Nidra Opleiding 50 uur

De prachtige wereld van volledige ontspanning terwijl je volledig bewust blijft. Yoga Nidra als Staat-van-Zijn, en de transformerende ontspanningstechnieken die hiertoe leiden. Zo wonderlijk, zo helend en zo heerlijk, zowel om te volgen als ook om te geven.

3 weekenden: 4-5 maart, 25-26 maart, 22-23 april 2023
We werken met het boek ‘Yoga Nidra’ van Richard Miller (zelf aanschaffen) en daarnaast ontvang je handouts.

Module 6: Vinyasa yoga/Power Yoga & Chakra Yoga 50 uur

En om deze yoga opleiding echt multi-style te maken, ook een fijne, pittigere, fysieke yoga en een meer energetische vorm van yoga.

Vinyasa yoga of Power yoga is de tegenhanger van yin; echte yang-yoga, die ook geweldige resultaten geeft en natuurlijk ook heerlijk is om te doen.

Chakra yoga gaat dieper in op de energieleer van de chakra’s, zowel het systeeem van Anodea Judith als ook het klassieke tantrische systeem en hoe je daar in de diverse yoga houdingen gebruik van kunt maken.

3 weekenden: 20-21 mei, 17-18 juni, 8-9 juli 2023
We werken met de boeken ‘The complete book of Vinyasa Yoga’ van Srivatsa Ramaswami en ‘werkboek chakra yoga’ van Anodea Judith. Je ontvangt ook handouts tijdens de trainingsdagen.

Is deze opleiding iets voor jou?

De gevorderde yoga docenten opleiding kun je volgen als je een basis opleiding in yoga (200 uur) hebt afgerond. Deze opleiding is voor mensen die zich werkelijk willen verdiepen in yoga als leefwijze. Als je van het ervaren van het transcendente houdt, van de diepte van de wijsheid die yoga kan bieden. De vervolg opleiding biedt nog meer dan de basis opleiding een verdiepende persoonlijke transformatie.

Gedurende 2 jaar ben je een onderdeel van een kleine groep gemotiveerde collega-yogadocenten, die ook verder willen verdiepen. Als je wilt, kun je met hen een intervisie-groep oprichten.

Na deze vervolg opleiding kun je natuurlijk nog effectiever en meer ervaren yogales geven en je kennis overdragen. Toch kun je ook de vervolg opleiding ook doen zonder de intentie om les te geven; gewoon voor je eigen ontwikkeling en verdieping.

Heb je wel een 200 uur opleiding gedaan, maar niet bij Spark of Light Yoga? Dan volg je eerst ‘De Tantrische Oorsprong van Hatha Yoga’ als achtergrond en voorbereiding op de vervolg opleiding bij Spark of Light Yoga (of een ander weekend wanneer je wel bekend bent met de tantrische oorsprong van hatha yoga, maar nog niet met de werkwijze van Spark of Light Yoga).

Praktische informatie

Locatie: Wageningen

Duur: In 2 jaar volg je 18 weekenden: 9 weekenden in een jaar, in blokken van 3 weekenden. Modules zijn ook los te volgen, mits er plaats is.

Prijzen: 18 weekenden: no refund fee: € 2999,- bij betaling vooraf en in één keer. Als je het in 2x wilt betalen is het € 1549,-. Refund fee: 15% extra. CRKBO geregistreerd, vrijgesteld van BTW.
Losse modules/ per module betalen: € 550,-, excl. BTW*
Los weekend/ per weekend betalen: € 199,-, excl. BTW*
* losse modules en weekenden zijn te volgen wanneer er plaats is; deelnemers aan de hele training hebben voorrang.

Meedoen of meer info?

Neem contact op als je mee wilt doen met de opleiding of een module, als je vragen hebt of als je mee wilt doen met de volgende online info-ochtend op 5 juni.


meer yoga opleidingen