Hatha Yoga Opleiding, 200 uur

In deze yoga docent opleiding:

 • streef je in de houdingen niet naar maximale prestatie, maar naar maximale gezondheid. Dat wil zeggen dat de houdingen als nodig aangepast worden zodat het goed is voor jouw lichaam.
 • verdiep je je in alle aspecten van yoga: de houdingen, anatomie, en ook meditaties, adem- en ontspanningstechnieken, mantra’s, mudra’s en de rijke nondualistische tantrische filosofie.
 • beleef je de filosofie op een praktische manier: we zullen de werking van gedachten onderzoeken en diverse meditaties beoefenen.
 • kun je vanaf het begin al lesgeven aan je mede-cursisten, want lesgeven is één van de beste manieren om te leren.
 • is het maximum aantal deelnemers 16, waardoor er voldoende persoonlijke aandacht is voor jouw proces.
meer reviews

Nondualistische traditie

De 200 uur basis hatha yoga opleiding gaat uit van de traditie van het nondualistisch shaivisme. Dat is de rijke tantrische traditie die aan de basis stond van hatha yoga. Het kent een diversiteit aan prachtige meditaties en gebruikt het dagelijks leven als ingang voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

yoga docenten opleiding hatha tantra nondualistisch

Lees meer over het nondualistisch Shaivisme.

Word yoga en/of meditatie docent

In de hatha yoga opleiding leer je gelijkgestemde mensen kennen en samen met hen doorloop je een mooi, persoonlijk transformatieproces. Je zet een grote stap in je eigen proces van ontwaken en het belichamen van de wijsheid van de tantras.

En natuurlijk leer je alles om gedegen hatha yogalessen te kunnen geven.

Wat leer je in deze hatha yoga opleiding?

Je leert je een serie hatha yoga houdingen, diverse meditaties, adem- en ontspanningstechnieken. Je weet ook hoe je houdingen aanpast aan de mensen die je lesgeeft en je kent de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van de houdingen. Alle vaardigheden om les te geven worden uitgelegd én geoefend.

Je oefent je met het voordoen van de houdingen, het aanpassen en verbeteren van de houdingen en ook de structuur van een yogales.

Daarnaast verdiep je je ook in alle andere aspecten van yoga. Je oefent met het geven van uitleg van verschillende aspecten van yoga. Bijvoorbeeld anatomie, de tantrische nondualistische filosofie, de werking van gedachten en gevoelens, ademtechnieken en meditaties. En we besteden aandacht aan alles wat verder nog van belang is om een goede yogadocent te worden.

Yoga docenten opleiding 200 uur 200 uur in Nederland

Meester worden over je gedachten

‘Meester worden over je gedachten’ is een veel gehoord doel van yoga. Dit betekent het creëren van vrijheid in je geest. Het resultaat hiervan is dat je kunt kiezen naar welke gedachten je luistert en hoe je je concentreert. Dit vergt voor de meeste mensen veel en diepgaande oefening en meditatie. In deze opleiding zetten we hierin een grote stap.

Alleen de houdingen doen is natuurlijk niet genoeg om het meer ambitieuze doel van yoga te bewerkstelligen. Je leert in deze opleiding daarom ook werken met je adem, focus, energie, mantra’s en diverse meditaties. Daarnaast verdiep je je in verschillende methoden van zelf-onderzoek voor meer vrijheid van gedachten.

De plaats van yogahoudingen

Yoga is dus meer dan alleen de houdingen. Zeker, de houdingen zijn ook belangrijk. Daarom leer je in deze opleiding de fysieke, emotionele én spirituele effecten van de houdingen. Hierbij streef je niet naar maximale prestatie, maar naar maximale gezondheid. Je past de houdingen dus aan aan hoe het goed is voor je lichaam. Natuurlijk leer je ook als docent te kijken naar wat goed is voor je cursisten.

yoga docenten opleiding trikonasana

Oefenen in het lesgeven

Je eigen beoefening en het lesgeven gaan in deze opleiding hand-in-hand. Vrijwel alles wat je leert oefen je ook meteen als docent voor je mede-student. Zo bouw je spelenderwijs en als vanzelf leservaring op. Hierdoor krijg je een goede basis om na afloop van de opleiding meteen te gaan werken als yoga docent.

Erkende opleiding

Deze hatha yoga opleiding is erkend door Yoga Alliance. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, kun je je aanmelden bij de Yoga Alliance als yogadocent (200RYT). Hierdoor kun je je als yogadocent verzekeren en in binnen- en buitenland lesgeven in yoga en meditaties.

12 yoga weekend modules

Binnen 1 schooljaar zijn er 12 yoga weekend modules met ± 17 contacturen met daarnaast ± 6 uur zelfstudie. Los hiervan wordt ook verwacht dat je vrijwel dagelijks zelf yoga en meditatie beoefent.

Taal: de opleiding wordt in het Nederlands gegeven, en bij voldoende opgaves zijn er ook Engelstalige groepen. Het materiaal is naar keuze in het Nederlands of Engels.

Het voordeel van de opleiding in weekenden is dat je door de tijd tussen de weekenden in, meer tijd hebt om je de stof eigen te maken en zelf te oefenen en te verdiepen. Je hebt natuurlijk wel zelf de discipline nodig om dit ook te doen.

In de weekenden beoefen je alles als cursist en daarnaast ook als yoga docent voor je medecursisten. Tijdens alle weekenden is er aandacht voor yoga houdingen en meditaties. Er zijn 10 weekenden op locatie, en 2 weekenden online. De 12 yoga weekenden zijn (11 modules en 1 examenweekend):

Onderwerpen in deze hatha yoga opleiding:

 • Introductie tot yoga, asana & yoga docent zijn (11-12 september 2021)
 • De tantrische oorsprong van hatha yoga (9 – 10 oktober 2021)
 • Anatomie van het menselijk lichaam (6 – 7 november 2021)
 • Anatomie van gedachten (27-28 november 2021)
 • Neigingen van het ego & het Goddelijke Zelf (18-19 december 2021)
 • Chakras & yoga nidra* (15-16 januari 2022)
 • Een glimp van tantrische geschriften en meditaties* (12 – 13 feb. 2022)
 • Bandhas, mantras, mudras & pranayama (5 – 6 maart 2022)
 • Zuivering van de mind – brahma viharas (2 – 3 april 2022)
 • Zuivering van de mind – yama & niyama (30 april – 1 mei 2022)
 • Yoga docent zijn – implementatie theorie & praktijk (28-29 mei 2022)
 • Yoga docent zijn – examens: theorie examen & een verscheidenheid in yoga lessen (25 – 26 juni 2022)

Elk jaar begint er een nieuwe opleiding in september.
* Deze weekenden zijn online met interactieve live sessies, de andere weekenden zijn op locatie in Wageningen. Mocht er een lock-down zijn, dan gaat de opleiding online door in de vorm van online live-sessies.

Is deze opleiding iets voor jou?

De Spark of Light yoga docenten opleiding is voor jou als je je werkelijk wilt verdiepen in yoga als leefwijze. Als je je aangetrokken voelt tot de diepte van de wijsheid die yoga kan bieden en het ervaren van het transcendente. Je bent al bezig met je persoonlijke groei en wilt daarin graag verdiepen.

Na de opleiding kun je yogales geven en je kennis overdragen aan anderen. Het is niet per se nodig om de opleiding met die intentie te volgen. Je kunt de opleiding ook gewoon gebruiken voor je eigen ontwikkeling en verdieping.

spark of light yoga docenten opleiding - voor wie

Wie kan er niet meedoen?

De opleiding is veilig om te doen wanneer je psychisch gezond bent, maar is niet geschikt voor je als je gevoelig bent voor psychose, eerder een psychose hebt gehad of een andere psychiatrisch ziektebeeld hebt. Bijvoorbeeld schizofrenie, bipolaire stoornis, borderline of autisme. Ook niet als je hiervoor medicijnen slikt en daardoor stabiel bent. De reden hiervoor is je eigen veiligheid. De opleiding kan in dat geval je stabiliteit verstoren.

Maak je geen zorgen, wanneer je psychisch gezond bent, heeft de opleiding meest waarschijnlijk juist een grondend en kalmerend effect, waarin je meer contact maakt met je zelfvertrouwen en je kracht.

Wanneer je zwanger bent is het niet aan te raden om deze yoga opleiding te doen. Neem eerst even contact op als je zwanger bent en de opleiding wilt gaan doen.

Waarom bij Spark of Light Yoga?

Waarom zou je je opleiding bij Spark of Light Yoga willen volgen?

Spark of Light yoga docenten opleiding - iets voor jou?
 • Er wordt in kleine groepen gewerkt zodat er persoonlijke aandacht is voor jouw proces.
 • In 12 weekenden heb je de tijd om alle kennis en vaardigheden te laten bezinken.
 • Marloes van der Kamp is een gerenomeerd docente die opgegroeid is met yoga en inmiddels al ruim 20 jaar les geeft in yoga en meditatie.
 • De hatha yoga houdingen worden afgestemd op jouw lichaam.
 • De werking van je mind ga je actief onderzoeken. Je leert hoe je overtuigingen en gedachten verbonden zijn met emoties. Ook oefen je in het krijgen van vrijheid van gedachten; het uiteindelijke doel van yoga. De werking van de mind is beschreven in de oude geschriften. In deze opleiding wordt dit toegankelijk gemaakt met behulp van de hedendaagse neurowetenschap.
 • Je leert hoe je de houdingen uitlegt, deelnemers corrigeert, blessures vermijdt en houdingen aanpast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Daarnaast leer je hoe je ademtechnieken, meditaties, mantra’s en mudra’s kunt gebruiken in je yogalessen.
 • Je leert de fysieke, emotionele én energetische aspecten van de yoga houdingen.
 • Om een voorbeeld te kunnen zijn als docent, word je gestimuleerd om de yoga ook toe te passen in je dagelijks leven.
 • Je krijgt ook werkelijk de minimaal 200 contacturen die de Yoga Alliance vereist voor een 200 uur yoga docenten opleiding.
 • Als je de opleiding met goed gevolg afrondt kun je je aanmelden als yogadocent (200 RYT) bij de Yoga Alliance. Daarnaast heb je toegang tot de gevorderde yoga docenten opleiding van 300 uur.

Kennis maken?

Graag zou ik met je kennismaken. We kunnen bellen, of je kunt één van de kennismakingsochtenden bijwonen. Stuur me even een mailtje als je wilt kennismaken.

Locatie: Wageningen

yoga opleiding wageningen - vlakbij Ede, Utrecht en Arnhem

De opleidings-yogaweekenden worden in Wageningen gegeven in de mooie ruimte van yogacentrum Suniya. Wageningen is vlakbij Ede, Arnhem en Nijmegen. Het treinstation Ede – Wageningen is minder dan een half uur met de trein vanaf Utrecht.

Een kleine 10 minuten lopen vanaf een bushalte in Wageningen ligt de mooie en ruime yogastudio, met buitenruimte voor de deur. Met mooi weer kunnen we lekker buiten yoga beoefenen. Er is gratis parkeergelegenheid (info van jan. 2021).

Bij de yogastudio kun je niet slapen, maar als gewenst, kun je makkelijk zelf een B&B regelen voor de zaterdagavond. Dan kun je het zo goedkoop of luxe maken als je wilt. Wil je tips voor B&B? Laat het met weten.

Dag indeling

We werken meestal van 08:30 tot 18:00 uur.

Prijzen

Ben je al yogadocent en wil je 1 yoga weekend module meedoen? Dat kan voor €199,- excl. BTW.

12 weekenden: no refund fee: € 1999,- bij betaling vooraf en in één keer. Als je het in 2x wilt betalen is het €2060,-. Refund fee: 15% extra.

Veel gestelde vragen

 • Wie is de docente van deze yoga docentenopleiding?
 • Kan ik met iemand carpoolen?
  Het is natuurlijk gezellig om samen van en naar de opleidingsdagen te rijden. Of je nu uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Ede of Meppel komt, laat het me even weten als je een maatje zoekt. Dan probeer ik een match te vinden voor je.
 • Wat betekent een 200 uurs opleiding, 50 uur, 300 uur en wanneer volg je welke?

Doe je mee/ wil je meer info?

Stuur me een e-mail met je vragen, opgave voor de opleiding of opgave voor de volgende informatieochtend 5 juni 2021.

meer yoga opleidingen