Hatha Yoga Opleiding, 200 uur. Start feb. en sept.

In deze yoga docent opleiding:

 • streef je in de houdingen niet naar maximale prestatie, maar naar maximale gezondheid. Dat wil zeggen dat de houdingen als nodig aangepast worden zodat het goed is voor jouw lichaam.
 • kun je een diep en persoonlijk transformatieproces beleven, waarbij je uitgebreide persoonlijke begeleiding en ondersteuning kunt krijgen.
 • ontvang je een enorme bron aan kennis en praktische oefeningen voor een gezond en mindful leven.
 • verdiep je je in alle aspecten van yoga: de houdingen, anatomie, en ook meditaties, adem- en ontspanningstechnieken, mantra’s, mudra’s en de rijke nondualistische tantrische filosofie.
 • beleef je de filosofie op een praktische manier: we zullen de werking van gedachten onderzoeken en diverse meditaties beoefenen.
 • kun je vanaf het begin al lesgeven aan je mede-cursisten, want lesgeven is één van de beste manieren om te leren.
Emmy vertelt over haar ervaringen van het kiezen van de opleiding en ook welke effecten de opleiding heeft op haar leven.
lees meer en kortere reviews

Nondualistische traditie

De 200 uur basis hatha yoga opleiding gaat uit van de traditie van het nondualistisch shaivisme. Dat is de rijke tantrische traditie die aan de basis stond van hatha yoga. Het kent een diversiteit aan prachtige meditaties en gebruikt het dagelijks leven als ingang voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

yoga docenten opleiding hatha tantra nondualistisch

Lees meer over het nondualistisch Shaivisme.

Wat ontdek je in deze hatha yoga opleiding?

Je verdiept je in een serie hatha yoga houdingen, diverse meditaties, adem- en ontspanningstechnieken. Je weet ook hoe je houdingen aanpast aan de mensen die je lesgeeft en je kent de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van de houdingen. Alle vaardigheden om les te geven worden uitgelegd én geoefend.

Je oefent je met het voordoen van de houdingen, het aanpassen en verbeteren van de houdingen en ook de structuur van een yogales.

Daarnaast verdiep je je ook in alle andere aspecten van yoga. Bijvoorbeeld anatomie, de tantrische nondualistische filosofie, de werking van gedachten en gevoelens, ademtechnieken en meditaties. En we besteden aandacht aan alles wat verder nog van belang is om een goede yogadocent te worden. Zo leer je alles om gedegen hatha yogalessen te geven.

In de hatha yoga opleiding maak je kennis met gelijkgestemde mensen en samen met hen doorloop je een mooi, persoonlijk transformatieproces. Je zet een grote stap in je eigen proces van ontwaken en het belichamen van de wijsheid van de tantras.

Yoga docenten opleiding 200 uur 200 uur in Nederland

Meester worden over je gedachten

‘Meester worden over je gedachten’ is een veel gehoord doel van yoga. Dit betekent het creëren van vrijheid in je geest. Het resultaat hiervan is dat je kunt kiezen naar welke gedachten je luistert en hoe je je concentreert. Dit vergt voor de meeste mensen veel en diepgaande oefening en meditatie. In deze opleiding zetten we hierin een grote stap.

Alleen de houdingen doen is natuurlijk niet genoeg om het meer ambitieuze doel van yoga te bewerkstelligen. Je leert in deze opleiding daarom ook werken met je adem, focus, energie, mantra’s en diverse meditaties. Daarnaast verdiep je je in verschillende methoden van zelf-onderzoek voor meer vrijheid van gedachten.

De plaats van yogahoudingen

Yoga is dus meer dan alleen de houdingen. Zeker, de houdingen zijn ook belangrijk. Daarom leer je in deze opleiding de fysieke, emotionele én spirituele effecten van de houdingen. Hierbij streef je niet naar maximale prestatie, maar naar maximale gezondheid. Je past de houdingen dus aan aan hoe het goed is voor je lichaam. Natuurlijk leer je ook als docent te kijken naar wat goed is voor je cursisten.

yoga docenten opleiding trikonasana

Oefenen in het lesgeven

Je eigen beoefening en het lesgeven gaan in deze opleiding hand-in-hand. Vrijwel alles wat je leert oefen je ook meteen als docent voor je mede-student. Zo bouw je spelenderwijs en als vanzelf leservaring op. Hierdoor krijg je een goede basis om na afloop van de opleiding meteen te gaan werken als yoga docent.

Erkende opleiding

Deze hatha yoga opleiding is erkend door Yoga Alliance en door de Vereniging Yogadocenten Nederland. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, kun je je aanmelden bij de Yoga Alliance als yogadocent (200RYT), en bij de Vereniging Yogadocenten Nederland als yogainstructeur. Hierdoor kun je je als yogadocent verzekeren en in binnen- en buitenland lesgeven in yoga en meditaties. Je leert in de yogaopleiding niet om medische condities te diagnosticeren of te behandelen.

12 yoga weekend modules

Binnen 1 jaar zijn er 11 modules in 2 weekend-dagen en er zijn 2 examen-dagen. Er wordt daarnaast verwacht dat je vrijwel dagelijks zelf yoga en meditatie beoefent. Je wordt ook gestimuleerd om samen met iemand anders uit de groep te oefenen en je maakt elke week wat opdrachten tussendoor. Wil je het certificaat voor yoga docent halen, reken dan op zo’n 5 uur per week buiten de weekenden om, voor eigen beoefening, oefenen in het lesgeven en het doornemen van de achtergronden. Wil je een practitioner-certificaat, dan is alles buiten de weekenden om en ook de examens optioneel.

Taal: de opleiding wordt in het Nederlands gegeven, en bij voldoende opgaves zijn er ook Engelstalige groepen.

Het voordeel van de opleiding in weekenden is dat je door de tijd tussen de weekenden in voldoende tijd hebt om je de stof eigen te maken en zelf te oefenen en te verdiepen en ook met anderen uit de groep te oefenen.

In de weekenden beoefen je alles als cursist en daarnaast ook als yoga docent voor je medecursisten. Tijdens alle weekenden is er aandacht voor yoga houdingen en meditaties. Er zijn 11 weekenden op locatie, en 2 lesdagen online. De 12 yoga weekenden zijn (11 modules en 2 examendagen):

Onderwerpen in deze hatha yoga opleiding:

Data voor de 2024-2025 opleiding:

Elk jaar begint er een nieuwe opleiding in februari en september.

7 & 8 september, 5 & 6 oktober*, 2 & 3 november*, 30 november & 1 december*, 21 & 22 december 2024*; 11 & 12 januari, 8 & 9 februari, 8 & 9 maart, 5 & 6 april, 3 & 4 mei, 31 mei & 1 juni en 28 & 29 juni 2025
* 1 module is online, de andere modules zijn op locatie in Wageningen (en ze kunnen altijd ook online gevolgd worden.)

Is deze opleiding iets voor jou?

De Spark of Light yoga docenten opleiding is voor jou als je je werkelijk wilt verdiepen in yoga als leefwijze. Als je je aangetrokken voelt tot de diepte van de wijsheid die yoga kan bieden en het ervaren van het transcendente. Je bent al bezig met je persoonlijke groei en wilt daarin graag verdiepen. Geniet van de transformatie, die je de rest van je leven zal bijblijven, en (her)ontdek je doel in je leven.

Je gaat deel uitmaken van een kleine groep collega-yogadocenten(-in-spé) en sommigen worden wellicht nieuwe vrienden.

Na de opleiding kun je yogales geven en je kennis overdragen aan anderen. Het is niet per se nodig om de opleiding met die intentie te volgen. Je kunt de opleiding ook gewoon gebruiken voor je eigen ontwikkeling en verdieping.

spark of light yoga docenten opleiding - voor wie

Wie kan er niet meedoen?

De opleiding is veilig om te doen wanneer je psychisch gezond bent, maar is niet bedoeld voor jou als je gevoelig bent voor psychose, eerder een psychose hebt gehad of een andere psychiatrisch ziektebeeld hebt, want de opleiding zou in dat geval je stabiliteit kunnen verstoren en ik ben niet opgeleid om dat goed te kunnen begeleiden.

Maak je geen zorgen: wanneer je psychisch gezond bent, heeft de opleiding meest waarschijnlijk juist een grondend en kalmerend effect, waarin je meer contact maakt met je zelfvertrouwen en je kracht.

Wanneer je zwanger bent zul je sommige houdingen moeten aanpassen, maar kun je gerust meedoen. Neem even contact op als je zwanger bent en de opleiding wilt gaan doen.

Waarom bij Spark of Light Yoga?

Waarom zou je je opleiding bij Spark of Light Yoga willen volgen?

Spark of Light yoga docenten opleiding - iets voor jou?
 • Er wordt in kleine groepen gewerkt zodat er persoonlijke aandacht is voor jouw proces.
 • In 12 weekenden in een jaar heb je de tijd om alle kennis en vaardigheden te laten bezinken.
 • Marloes van der Kamp is een gerenomeerd docente die opgegroeid is met yoga en inmiddels al ruim 20 jaar les geeft in yoga en meditatie.
 • De hatha yoga houdingen worden afgestemd op jouw lichaam.
 • De werking van je mind ga je actief onderzoeken. Je leert hoe je overtuigingen en gedachten verbonden zijn met emoties. Ook oefen je in het krijgen van vrijheid van gedachten; het uiteindelijke doel van yoga. De werking van de mind is beschreven in de oude geschriften. In deze opleiding wordt dit toegankelijk gemaakt met behulp van de hedendaagse neurowetenschap.
 • Je gaat houdingen uitleggen, deelnemers corrigeren, en weet hoe je blessures vermijdt en houdingen aanpast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Daarnaast ontdek je hoe je ademtechnieken, meditaties, mantra’s en mudra’s kunt gebruiken in je yogalessen.
 • Je neemt kennis van de fysieke, emotionele én energetische aspecten van de yoga houdingen.
 • Om een voorbeeld te kunnen zijn als docent, word je gestimuleerd om de yoga ook toe te passen in je dagelijks leven.
 • Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, kun je je aanmelden als yogadocent (200 RYT) bij de Yoga Alliance en als yogainstructeur bij de Vereniging Yogadocenten Nederland. Daarnaast heb je toegang tot de gevorderde yoga docenten opleiding van 300 uur.

Kennis maken?

Graag zou ik met je kennismaken. We kunnen bellen, of je kunt één van de onine kennismakingssessies bijwonen. Stuur me even een mailtje als je wilt kennismaken.

Locatie: Wageningen

De opleidings-yogaweekenden worden in Wageningen gegeven, in één van de ruime zalen van 21IndusTree, met moderne ventilatie, en op loopafstand van de haven en de uiterwaarden, Lekker om de wandelmeditaties in de natuur te doen. Bij mooi weer kunnen we ook buiten op het mooie dakterras yoga en meditaties beoefenen.

Wageningen is vlakbij Ede, Arnhem en Nijmegen. Het treinstation Ede-Wageningen is minder dan een half uur met de trein vanaf Utrecht. Een kleine 10 minuten lopen vanaf een bushalte in Wageningen ligt de mooie en ruime yogastudio.

Je kunt ook in het gebouw zelf blijven slapen op zaterdagavond als gewenst, want er is ook een B&B. Dat is heerlijk voor als je echt even een weekend eruit wilt zijn, of als je verder weg woont.

Dag indeling

We werken elke lesdag van 09:00 tot 17:30 uur.

Prijzen

200 contacturen: no refund fee: € 2997,- bij betaling vooraf en in één keer. Als je het in 2x wilt betalen is het €3117,-. Refund fee: 15% extra (zie ook het contract).

Ben je al yogadocent en wil je 1 yoga weekend module meedoen? Dat kan, als er plaats is, voor €299,- .

Veel gestelde vragen


Doe je mee/ wil je meer info?

Stuur me een e-mail met je vragen, opgave voor de opleiding of opgave voor de volgende informatieochtend.

meer yoga opleidingen