Aanbevolen yoga boeken

Aanbevolen yoga boeken om heerlijk relaxed te lezen en te leren tegelijkertijd… om nieuwe inspiratie op te doen of nieuwe inzichten te verkrijgen:

Yoga boeken met theorie & achtergronden

boek tantra illuminated - Wallis

Tantra Illuminated van Christopher Wallis.

Van alle aanbevolen yoga boeken zou deze de hoogste score krijgen van mij . Een prachtig (Engelstalig) boek met een rijk overzicht van de wereld van traditionele tantra yoga, met gefundeerde achtergronden, geschiedenis, de zienswijze en praktijk. Het boek biedt een heldere uitleg van de tradities en de oorspronkelijke filosofie die in de Hatha yoga gebruikt werd: alles wat er in het leven gebeurt, alle fenomenen en dus ook het lichaam zijn in de kern Goddelijk en kunnen gebruikt worden als pad naar zelf-realisatie/ verlichting. 
Zie ook: visie van de opleidingen van Spark of Light Yoga.

boek the deeper dimension Feuerstein

A deeper dimension of yoga van Georg Feuerstein, PhD. 

Georg Feuerstein geeft in dit Engelstalige yoga boek in 73 essays de mooie breedte en diepte weer van de verschillende yoga tradities. Een heel fijn boek als je op zoek bent naar achtergronden en verdieping. Georg Feuerstein is net als Christopher Wallis een wetenschapper in yoga als ook beoefenaar. Dit boek geeft uitleg over mantras, meditatie, ethiek in de yoga, tantra yoga en andere stromingen en stijlen in yoga.

Yoga Nidra van Richard Miller, PhD.

Dit boek beschrijft een 7-stappenplan dat uitgaat van de oude leringen, technieken voor ontspanning, die een gelijkenis hebben met hypnose, mindful meditatie, geleide visualisatie en ontspanningstechnieken zoals die ook bij de psychotherapie worden toegepast. De oude scripten beschrijven yoga nidra als een staat van zijn, voorbij de wakende staat en voorbij de droom-staat naar diepe slaap terwijl je wakker bent. De technieken uit dit boek kunnen je uiteindelijk – met veel oefening – daar brengen.

Inspiratie om toe te passen

boek de kracht van het Nu - Eckhart Tolle

The power of now (Engelstalig) of De kracht van het Nu (Nederlandstalig) van Eckhart Tolle.

Inmiddels een klassiek boek, maar simpel en doeltreffend.

De kunst is om het boek niet alleen te lezen, maar tegelijkertijd ook te ‘voelen’. Steeds even navoelen na het lezen van een stukje.

book course in miracles
boek een cursus in wonderen

A course in Miracles (Engelstalig) of Een cursus in wonderen (Nederlandstalig) van de Foundation of Inner Peace.

Een pareltje, als je je ertoe kan zetten om door het redelijk lastige Nederlands heen te lezen. Het is zoveel mogelijk letterlijk vertaald uit het Engels, om de kracht van de woorden niet te veranderen. Als je Engels kunt lezen, dan is dat makkelijker, omdat het dan een fijner te lezen ‘ritme’ heeft. Ik raad je aan om ook meteen te beginnen met het werkboek – de lessen zijn simpel en praktisch en dan merk je snel genoeg of het werkt voor je. 

book evolve your brain

Evolve your brain (Engelstalig) of Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn (Nederlandstalig) van Joe Dispenza, D.C.

 In dit Engelstalige boek kun je lezen waarom de tantrische meditaties zo effectief werken. ‘Evolve your brain’ geeft toegankelijke wetenschappelijke kennis over je hersenen, de anatomie ervan en hoe ze werken. Hij geeft de bewijzen dat je ook als volwassene nog steeds nieuwe verbindingen in je hersenen kunt aanmaken en oude paden verlaten, waardoor je je kijk op de wereld en het leven en je ervaringen hierin kunt veranderen. Het is een vlot geschreven boek met veel interessante informatie.
‘Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn’ gaat minder in op de achtergronden, maar gaat wel in op het beofenen, en slaat hiermee een brug tussen wetenschap en praktische toepasbaarheid. Het boek is er uiteraard ook in het Engels: Breaking the habit of being yourself.  

nonviolent communication
boek geweldloze communicatie

Nonviolent communication (Engelstalig) of Geweldloze communicatie (Nederlandstalig) van Marshall Rosenberg

Passend bij de yoga filosofie. Heerlijk helder boek om in al je relaties toe te passen. Het beschrijft een manier van communiceren die productief en positief is. Door te benoemen wat je wilt in plaats van wat je niet wilt en door te luisteren naar de kern van wat er gezegd wordt. Het is voor de meeste mensen niet de standaard manier van communiceren, maar het is zeker te leren en dat is voor iedereen de moeite waard.

Anatomie  

book yoga anatomy
aanbevolen boeken: yoga anatomie

Yoga anatomy (Engelstalig) of Yoga anatomie (Nederlandstalig).

In dit boek kun je zien hoe welke spieren en gewrichten gebruikt worden in diverse houdingen. Wanneer je al wat van anatomie weet, kun je makkelijker bladeren door de verschillende houdingen. Anders is het zaak om het boek vanaf het begin in de gegeven volgorde te lezen.

Yoga boeken over de beoefening

boek asana panayama mudra bandha

Asana Pranayama Mudra Bandha van Swami Satyananda Saraswati

Een mooi uitgebreid basisboek (Engelstalig) met uitleg van heel veel houdingen en ook ademoefeningen, handgebaren en energieoefeningen.

Mix oosterse en westerse psychologie

Eastern Body, Western Mind (Engelstalig)  of Handboek Chakrapsychologie (Nederlandstalig) van Anodea Judith

Voor een uitgebreide uitleg van het 7 chakra systeem. Anodea Judith  verbindt dit systeem met de Westerse psychologie. Ze heeft ook een chakrawerkboek  (Nederlandstalig), waarin veel praktische oefeningen te vinden zijn.