Yoga docenten Opleiding Nederland – Wageningen

In de yoga docenten opleiding werken we natuurlijk werken we veilig, volgens de Corona richtlijnen.

Nondualistische traditie

Deze yoga docent opleiding gaat uit van de traditie van het nondualistisch shaivisme. Dat is de rijke tantrische traditie die aan de basis stond van hatha yoga. Het gebruikt het dagelijks leven als ingang voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling en kent een diversiteit aan prachtige meditaties.

Lees meer over het nondualistisch Shaivisme.

Word yoga en/of meditatie docent

In de 200 uur yoga docenten opleiding leer je gelijkgestemde mensen kennen en samen met hen doorloop je een mooi, persoonlijk transformatieproces. Je zet een grote stap in je eigen proces van ontwaken en het belichamen van de wijsheid van de tantras.

En natuurlijk leer je alles om gedegen hatha yogalessen te kunnen geven.

Yoga docenten opleiding in Nederland

Wat leer je in deze yoga docenten opleiding?

Je leert je een serie hatha yoga houdingen, diverse meditaties, adem- en ontspanningstechnieken. Je weet ook hoe je houdingen aanpast aan de mensen die je lesgeeft en je kent de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van de houdingen. Alle vaardigheden om les te geven worden uitgelegd én geoefend.

Je oefent je met het voordoen van de houdingen, het aanpassen en verbeteren van de houdingen en ook de structuur van een yogales.

Daarnaast verdiep je je ook in alle andere aspecten van yoga. Je oefent met het geven van uitleg van verschillende aspecten van yoga. Bijvoorbeeld anatomie, de tantrische nondualistische filosofie, de werking van gedachten en gevoelens, ademtechnieken en meditaties. En we besteden aandacht aan alles wat verder nog van belang is om een goede yogadocent te worden.

yoga docenten opleiding hatha tantra nondualistisch

Meester worden over je gedachten

‘Meester worden over je gedachten’ is een veel gehoord doel van yoga. Dit betekent het creëren van vrijheid in je geest. Het resultaat hiervan is dat je kunt kiezen naar welke gedachten je luistert en hoe je je concentreert. Dit vergt voor de meeste mensen veel en diepgaande oefening en meditatie. In deze opleiding zetten we hierin een grote stap.

Alleen de houdingen doen is natuurlijk niet genoeg om het meer ambitieuze doel van yoga te bewerkstelligen. Je leert in deze opleiding daarom ook werken met je adem, focus, energie, mantra’s en diverse meditaties. Daarnaast verdiep je je in verschillende methoden van zelf-onderzoek voor meer vrijheid van gedachten.

De plaats van yogahoudingen

Yoga is dus meer dan alleen de houdingen. Zeker, de houdingen zijn ook belangrijk. Daarom leer je in deze opleiding de fysieke, emotionele én spirituele effecten van de houdingen. Hierbij streef je niet naar maximale prestatie, maar naar maximale gezondheid. Je past de houdingen dus aan aan hoe het goed is voor je lichaam. Natuurlijk leer je ook als docent te kijken naar wat goed is voor je cursisten.

yoga docenten opleiding trikonasana

Oefenen in het lesgeven

Je eigen beoefening en het lesgeven gaan in deze opleiding hand-in-hand. Vrijwel alles wat je leert oefen je ook meteen als docent voor je mede-student. Zo bouw je spelenderwijs en als vanzelf leservaring op. Hierdoor krijg je een goede basis om na afloop van de opleiding meteen te gaan werken als yoga docent.

Erkende opleiding

Deze yoga docenten opleiding is erkend door Yoga Alliance. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, kun je je aanmelden bij de Yoga Alliance als yogadocent (200RYT). Hierdoor kun je je als yogadocent verzekeren en in binnen- en buitenland lesgeven in yoga en meditaties.

12 yoga weekend modules

Binnen 1 schooljaar zijn er 12 yoga weekend modules met ± 17 contacturen met daarnaast ± 6 uur zelfstudie. Los hiervan wordt ook verwacht dat je vrijwel dagelijks zelf yoga en meditatie beoefent.

Wanneer er niet-Nederlands sprekenden meedoen, zijn alle lessen in het Engels. Als iedereen Nederlands verstaat, zijn de lessen in het Nederlands. Het materiaal is in het Engels. Je kunt altijd in het Nederlands vragen stellen. Ook kun je in het Nederlands aan een Nederlandstalige mede-cursist lesgeven.

Het voordeel van de opleiding in weekenden is dat je door de tijd tussen de weekenden in, meer tijd hebt om je de stof eigen te maken en zelf te oefenen en te verdiepen. Je hebt natuurlijk wel zelf de discipline nodig om dit ook te doen.

In de weekenden beoefen je alles als cursist en daarnaast ook als yoga docent voor je medecursisten. Tijdens alle weekenden is er aandacht voor yoga houdingen en meditaties. De 12 yoga weekenden zijn (11 modules en 1 examenweekend):

Onderwerpen van de yoga weekenden:

 • Introductie tot yoga, asana & yoga docent zijn
 • De tantrische oorsprong van hatha yoga
 • Anatomie van het menselijk lichaam
 • Anatomie van gedachten
 • Neigingen van het ego & het Goddelijke Zelf
 • Chakras & yoga nidra
 • Een glimp van tantrische geschriften en meditaties
 • Bandhas, mantras, mudras & pranayama
 • Zuivering van de mind – brahma viharas
 • Zuivering van de mind – yama & niyama
 • Yoga docent zijn – implementatie theorie & praktijk
 • Yoga docent zijn – examens: theorie examen & een verscheidenheid in yoga lessen.

Elk jaar begint er een nieuwe opleiding in september. Mocht er een lock-down zijn, dan gaat de opleiding online door in de vorm van live-sessies.

Kennis maken?

Graag zou ik met je kennismaken. We kunnen bellen, of je kunt één van de kennismakingsochtenden bijwonen. Stuur me even een mailtje als je wilt kennismaken. De eerstvolgende kennismakingsochtend is zaterdag 13 maart. Deze ochtend wordt via Zoom gegeven.

Locatie: Wageningen

yoga opleiding wageningen - vlakbij Ede, Utrecht en Arnhem

De opleidings-yogaweekenden worden in Wageningen gegeven in de mooie ruimte van yogacentrum Suniya. Wageningen is vlakbij Ede, Arnhem en Nijmegen. Het treinstation Ede – Wageningen is minder dan een half uur met de trein vanaf Utrecht.

Een kleine 10 minuten lopen vanaf een bushalte in Wageningen ligt de mooie en ruime yogastudio, met buitenruimte voor de deur. Met mooi weer kunnen we lekker buiten yoga beoefenen. Er is gratis parkeergelegenheid (info van jan. 2021).

Bij de yogastudio kun je niet slapen, maar als gewenst, kun je makkelijk zelf een B&B regelen voor de zaterdagavond. Dan kun je het zo goedkoop of luxe maken als je wilt. Wil je tips voor B&B? Laat het met weten.

Dag indeling

We werken meestal van 08:30 tot 18:00 uur. Op een paar zondagen is het van 10 tot 18:00 uur.

Prijzen

Ben je al yogadocent en wil je 1 yoga weekend module meedoen? Dat kan voor €199,- excl. BTW.

12 weekenden: no refund fee: € 1999,- bij betaling vooraf en in één keer. Als je het in 2x wilt betalen is het €2060,-. Refund fee: 15% extra.

Veel gestelde vragen

 • Voor wie is deze yoga opleiding geschikt en waarom zou je de opleiding bij Spark of Light Yoga doen?
 • Wie is de docente van deze yoga docentenopleiding?
 • Kan ik met iemand carpoolen?
  Het is natuurlijk gezellig om samen van en naar de opleidingsdagen te rijden. Of je nu uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Ede of Meppel komt, laat het me even weten als je een maatje zoekt. Dan probeer ik een match te vinden voor je.