Yoga docent Opleiding Nederland – Wageningen

Natuurlijk werken we veilig, volgens de Corona richtlijnen.

Word yoga en/of meditatie docent

De 200 uur yoga docenten opleiding wordt in Nederland gegeven in Wageningen (vlakbij Ede, Arnhem en Nijmegen, een half uurtje rijden vanaf Utrecht):

  • yoga docenten opleiding in 12 weekenden (+ zelf-studie) in Wageningen. Start: elk jaar in september, en bij voldoende deelnemers ook in februari. Heb je interesse om te starten in februari? Laat het me weten. 
Yoga docenten opleiding in Nederland

Erkende opleiding

Deze yoga docenten opleiding is erkend door Yoga Alliance. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, kun je je aanmelden bij de Yoga Alliance als yogadocent (200RYT). Hierdoor kun je je als yogadocent verzekeren en in binnen- en buitenland lesgeven in yoga en meditaties.

Wat leer je in deze yoga docenten opleiding?

Je leert je een serie hatha yoga houdingen, diverse meditaties, adem- en ontspanningstechnieken die je kunt toepassen in een yogales. Je weet ook hoe je houdingen aanpast aan de mensen die je lesgeeft en je kent de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van de houdingen. Alle vaardigheden om les te geven worden uitgelegd én geoefend.

Natuurlijk oefen je met het voordoen van de houdingen, het aanpassen en verbeteren van de houdingen en ook de structuur van een yogales.

Daarnaast verdiep je je in alle andere aspecten van yoga. Je oefent met het geven van uitleg van verschillende aspecten van yoga zoals anatomie, de tantrische nondualistische filosofie, de werking van gedachten en gevoelens en meditaties en wat verder nog van belang is om een goede yogadocent te worden.

Nondualistische traditie

Deze yoga en meditatie opleiding gaat uit van de traditie van het non-dualistisch shaivisme. Dat wil zeggen, de rijke tantrische traditie die aan de basis stond van hatha yoga. Het gebruikt het dagelijks leven als ingang voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling en kent een diversiteit aan prachtige meditaties. Het is een pad van ontwaken, dat uiteindelijk leidt tot bevrijding.

Ontwaken en bevrijding

Ontwaken is het uitbreiden van je bewustzijn. Het kenmerkt zich door een liefde voor de waarheid, die zich blijft verdiepen. Een steeds groter wordende liefde voor het wonder van leven en bewust zijn.

In het proces van ontwaken kom je meer en meer in contact met je essentie. Je essentie als ‘ware Zelf’/ ‘je Goddelijke aard’; voorbij je identificatie met je ego. Voorbij je zelf-concepten en conditioneringen en vrij van de energieën zoals oordeel, twijfel, zorgen en vastklampen of afkeer.

Bevrijding is het realiseren van je ware Zelf, waarmee er een einde komt aan al het lijden.

De fenomenale wereld en het Goddelijke

Zoals veel paden, onderscheidt de tantrische filosofie ook het Goddelijke en de fenomenale wereld. De fenomenale wereld is alles wat we waarnemen; onze dagelijkse blik. In de klassieke filosofie, zoals van Patanjali, wordt de fenomenale wereld gezien als niet echt. Daarom houd je je daar ook niet zo mee bezig.

De tantrische filosofie ziet het heel ander. Het ziet de fenomenale wereld als expressies van het Goddelijke. Daarom wordt je juist uitgenodigd om dit te onderzoeken. Want alles in de fenomenale wereld kan je ingang zijn tot het Goddelijke. Je kunt de wereld zoals je die waarneemt dus gebruiken als hulpmiddel op het pad van ontwaken. Je kunt leren om het Goddelijke te zien in alles. Het uitgangspunt is dus altijd dat wat er nu gebeurt. Precies daar waar je nu bent. Waar je ook bent.

Meester worden over je gedachten

‘Meester worden over je gedachten’ is een veel gehoord doel van yoga. Dit betekent het creëren van vrijheid in je geest. Het resultaat hiervan is dat je kunt kiezen naar welke gedachten je luistert en hoe je je concentreert. Dit vergt voor de meeste mensen veel en diepgaande oefening en meditatie. In deze opleiding zetten we hierin een grote stap.

Meer dan alleen yogahoudingen

Yoga is dus meer dan alleen de houdingen. Zeker, de houdingen zijn belangrijk. Daarom leer je in deze opleiding de fysieke, emotionele én spirituele effecten van de houdingen. Hierbij streef je niet naar maximale prestatie, maar naar maximale gezondheid. Je past de houdingen dus aan aan hoe het goed is voor je lichaam. Natuurlijk leer je ook als docent te kijken naar wat goed is voor je cursisten.

Alleen de houdingen doen is natuurlijk niet genoeg om het meer ambitieuze doel van yoga te bewerkstelligen. Je leert in deze opleiding daarom ook werken met je adem, focus, energie, mantra’s en diverse meditaties. Daarnaast verdiep je je in verschillende methoden van zelf-onderzoek voor meer vrijheid van gedachten.

Oefenen in het lesgeven

Je eigen beoefening en het lesgeven gaan in deze opleiding hand-in-hand. Vrijwel alles wat je leert oefen je ook meteen als docent voor je mede-student. Zo bouw je spelenderwijs en als vanzelf leservaring op. Hierdoor krijg je een goede basis om na afloop van de opleiding meteen te gaan werken als yoga docent.

Lees meer over deze yoga docenten opleiding

  • Voor wie is deze yoga opleiding geschikt en waarom zou je de opleiding bij Spark of Light Yoga doen?
  • Wie is de docente van deze yoga docentenopleiding?
  • Praktische info: Wat zijn de modules, dag-indeling, data, locaties en prijzen van de 12 weekenden?
  • carpoolen: voor de komende opleiding die in september begint, zijn mensen uit Amsterdam, Maassluis, Groenlo en Veldhoven nog op zoek naar mensen die willen carpoolen.