nondualistisch shaivisme

Nondualistisch Shaivisme

Het nondualistisch Shaivisme is een pad van ontwaken, dat uiteindelijk leidt tot bevrijding. Deze tantrische traditie vormde de basis voor hatha yoga.

Het dagelijks leven is je ingang voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het is yoga als een leefwijze. Niet apart op de mat yoga beoefenen, maar in je leven alle prachtige wijsheden toepassen.

Ontwaken en bevrijding

Ontwaken is het uitbreiden van je bewustzijn. Je ontwikkelt een liefde voor de waarheid, die zich blijft verdiepen.

In het proces van ontwaken kom je meer en meer in contact met je essentie. Je essentie als ‘ware Zelf’/ ‘je Goddelijke aard’. Dit is voorbij je identificatie met je ego. Voorbij je zelf-concepten en conditioneringen die zorgen voor energieën zoals oordeel, twijfel, zorgen en gehechtheid of afkeer.

Bevrijding is het realiseren van je ware Zelf, waarmee er een einde komt aan al het lijden.

De fenomenale wereld en het Goddelijke

Zoals veel paden, onderscheidt de tantrische filosofie ook het Goddelijke en de fenomenale wereld. De fenomenale wereld is alles wat we waarnemen; onze dagelijkse blik. In de klassieke filosofie, zoals de filosofie van Patanjali, wordt de fenomenale wereld gezien als niet echt. Daarom wordt daar ook verder geen aandacht aan besteed.

De tantrische filosofie ziet het heel anders. Het ziet de fenomenale wereld als uitingen van het Goddelijke. Je kunt de wereld zoals je die waarneemt dus gebruiken als hulpmiddel op het pad van ontwaken. Het is je ingang tot het Goddelijke.

Je kunt leren om het Goddelijke/ de Essentie te zien in alles.
Het uitgangspunt is altijd dat wat er nu gebeurt.
Precies daar waar je nu bent.
Waar je ook bent.

nondualistisch shaivisme - yoga opleiding yoga teacher training uitgangspunt

Verdiepen in het nondualistisch Shaivisme?

Wil je je verder verdiepen? Doe mee aan een yoga docenten opleiding en maak een begin met het belichamen van deze nondualistische visie.


meer blogs over yoga filosofie

One comment

  • va schreef:

    zo mooi en dit klopt zo met hoe ik het yogapad tijdens de opleiding ervaar. Het is een stukje vertragen waarin je meer ruimte creëert om in het moment te zijn en bewust te zijn van wat er gebeurt en welke spiegel het leven je voorhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *