tong-len meditatie in moeilijke tijden

Tonglen: Meditatie voor Moeilijke Tijden

Meditatie – Tonglen
Zijn er veel ‘negatieve’ gevoelens?

Wil je je vredig en liefdevol voelen maar lukt dat niet?

Vaak hebben we de neiging om weg te gaan van ‘negatieve’ gevoelens als die er zijn: angst, verdriet, boosheid, frustratie etc. Dan willen we ons anders voelen omdat het zwaar en donker aanvoelt en we ons toch liever licht en sprankelend voelen.

Helaas werkt de natuurlijke neiging om ervan weg te lopen over het algemeen niet goed. Dat leidt tot een minder diep contact met jezelf (en daarmee ook met je omgeving) en hoewel afleiding kan helpen om de pijn niet te voelen lost het het niet echt op.

Er zijn in new age kringen  allerlei technieken als ‘adem liefde in en alles wat je niet meer nodig hebt uit’. Sommigen hebben hier wel baat bij, en toch lijkt het voor mij op het versterken van het mechanisme van voor- en afkeur: licht wil ik wel, donkerte niet. Veel oude Boedhistische en Hinduistische teksten schrijven over het juist kleiner maken van dit mechanisme; het loslaten van de voor- en afkeuren. En in mijn ervaring werkt dit veel dieper en mooier door. Met de onderstaande techniek voelt het voor mij alsof er op een dieper niveau iets gebeurt, een mooie transformatie die me een diepere vrede geeft:

Meditatie 1: Tonglen – een prachtige meditatie voor moeilijke tijden

Hierin adem je juist alle moeilijkheid in; tot in je hart. Om er niet van weg te lopen; om er echt contact mee te maken, in de aanwezige staat van zijn; in meditatie. In het uitademen focus je dan op dat wat de moeilijkheid helpt …

Bijvoorbeeld als er frustratie is, kan begrip helpen.
Is er de pijn van oneerlijkheid, dan kan eerlijkheid hier dienst doen.
Is er verdriet, dan kan een liefdevolle compassie als een warm omhullend dekentje ondersteunen.

Wees niet bang om het donker in te ademen; je kunt gerust het donker ontmoeten, het is er al. En je hart heeft het vuur, de kracht om het te transformeren.

Hieronder heb ik een Tonglen meditatie ingesproken; probeer hem meteen uit:

Acceptatie van het leven

Er zit een acceptatie in van het leven en de verzekering dat je de moeilijkheden van het leven aankunt. En dat is prachtig . Als ik mag kiezen tussen een leven zonder moeilijkheden of altijd de kracht om alle moeilijkheden aan te kunnen, dan kies ik het laatste… en jij?

Meditatie 2: Adem volgen

Een andere meditatie die je kunt gebruiken voor moeilijke tijden is het simpelweg volgen van je adem. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer er een donkerte is die je overweldigt en wanneer het op dat moment niet lukt om Tonglen met je hele focus en aanwezigheid te doen. Ga dan terug naar de basis: de basis waarheid van je adem: adem in en uit en volg het ritme en de beweging in je buik. Wanneer je met  je aandacht bij je adem blijft (terwijl je de gevoelens die er zijn niet wegduwt maar er ook simpelweg laat zijn zonder oordeel), zul je merken dat het een enorm kalmerend effect kan hebben.

Doe je mee?

Wil je graag een weekend verdiepen met prachtige meditaties en yoga, afgestemd op jouw lichaam en situatie? 
Doe mee met het eerstvolgende yoga-relax-weekend of met een verdiepingsweekend.

Hoe werkt het voor jou?

Laat je me even weten hoe de Tonglen-meditatie uitwerkte voor jou?
Ik lees het graag; geef hieronder een reactie.


meer blogs over yoga & meditatie doen

2 comments

 • Laura schreef:

  Hi lieve Marloes, net de tonglen gedaan, fijn hoe je die begeleidt 🙂
  Ik zit in een lastige tijd, transformatie tijd, letterlijk vocht rondom mn hart door ontsteking van mn hartzakje…….. veel boosheid en zwaarte, spannend om zo in mn hart te ademen maar wat je zegt: “ t is er toch al” en t hart heeft t vuur van transformatie in zich!
  Ik ga kijken hoe t uitwerkt maar door de zwaarte zo open in mn hart te laten en te erkennen geeft al weer perspectief van ruimte!
  Dank je wel en fijn weekend en lieve knffs voor jou en Teus!

  • Marloes van der Kamp schreef:

   Hai Laura,
   Dank je wel voor je reactie!
   Beterschap gewenst en een heel spoedig herstel.
   En moedig om dan toch de Tonglen meditatie te doen… fijn ook, want het is alleen de eerste of eerste paar keren even spannend, maar daarna voel je de kracht en veiligheid van de meditatie en dan spreekt dat voor zich :).
   Veel liefs en succes in deze transformatie tijd!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *