RYT betekent Registered Yoga Teacher. Vaak zie je achter yoga opleidingen een aantal uur staan, of RYT met een cijfer. RYT-50, RYT-100, RYT-200, RYT-300 en RYT-500 geeft aan dat de opleiding erkend is door Yoga Alliance. RYT is het internationale keurmerk van yogadocenten en het cijfer geeft het aantal trainingsuren aan.
Yogadocent is een vrij beroep, dus de overheid heeft geen bezwaar als iemand zonder opleiding yoga gaat geven. Niet alle docenten met een opleiding kiezen ervoor om zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging, maar als iemand RYT-200 vermeldt, dan weet je zeker dat diegene een volledige basisopleiding van 200 uur succesvol heeft afgerond. Iemand die RYT-500 vermeldt, heeft een vervolgopleiding succesvol afgerond. Iemand die aangesloten is bij de Vereniging Yogadocenten Nederland heeft geen RYT-200 of RYT-500 als titel, maar wordt yogainstructeur (vergelijkbaar met RYT-200) of yogadocent (vergelijkbaar met RYT-500) genoemd en zal het lidmaatschap van de vereniging benoemen.
Wat voor yoga opleiding doe je eerst?
Je hoeft als yogadocent dus niet aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging, maar als je dat wilt, dan is het belangrijk is om EERST een 200-uurs yoga opleiding te volgen, en check dan ook of de opleiding wel geaccrediteerd is bij de branchevereniging waar je bij aan wilt sluiten (mijn opleiding is zowel door Yoga Alliance (YA) als ook door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) erkend).
50 of 100 uurs opleidingen zijn bijscholingen of specialisaties. Volg je een 50 of 100 uurs yoga opleiding na je basis opleiding, dan kun je deze uren als bijscholing registreren bij je yoga-beroepsvereniging.
Hoewel je afhankelijk van je achtergrond wellicht prima yogalessen kunt geven met alleen een 50 of 100 uur opleiding, kun je ze niet als bijscholing laten tellen wanneer je niet al bij een brachevereniging aangesloten bent (en dus al een basisopleiding van 200 uur hebt gevolgd). Logischerwijze kun je alleen als erkend yogadocent bijscholingen laten tellen voor je beroepsvereniging. Je krijgt natuurlijk wel een certificaat als je een opleiding succesvol afsluit, ook na een 50 uur opleiding. Voor sportscholen is dit meestal voldoende als je daar lessen wilt geven.
RYT 200: de basis yoga opleiding
Je kunt niet erkend yoga docent worden bij één van de beroepsverenigingen door een opleiding te doen van 50 of 100 uur. Ook kun je niet verschillende opleidingen bij elkaar optellen voor het aantal uren. Het begint met 1 volledige 200 uurs opleiding. Yoga Alliance geeft de volgende vereisten: of 200 contacturen of 160 contacturen en nog 40 uren online/ op zelfstudie, als dit anatomie & fysiologie omvat (max. 20 uur) of yoga geesteswetenschappen (zoals geschiedenis, filosofie, ethiek; ook max. 20 uur). Voor de Vereniging Yogadocenten Nederland moeten alle 200 uren contacturen zijn.
Elke 200 uurs yoga opleiding van Yoga Alliance hoort het volgende te omvatten:
- 75 uur aan techniek, training en praktijk gegeven te worden,
- 30 uur aan anatomie & fysiologie,
- 30 uur aan yoga geesteswetenschappen en
- 50 uur aan professionele benodigdheden, zoals docentvaardigheden, zelf lesgeven, en professionele ontwikkeling.
- Daarnaast is er nog 15 uur die de yogaschool zelf kan indelen in één van de 4 genoemde categorieen.
Daarna: door naar RYT 300 en/of bijscholingen.
Bij YA moet je elke 3 jaar minstens 30 uur aan bijscholingsuren doen. Zelf vind ik dat heel erg weinig, in het kader van levenslang leren vind ik dat het veel meer zou moeten zijn, en zelf volg ik ook altijd veel meer bij- en nascholingen op yoga gebied. Hoe dan ook, je kunt bijvoorbeeld een 50 uurs yin yoga opleiding hiervoor gebruiken, of een 100 uurs mantrazang opleiding, of een 50 uurs yoga nidra opleiding.
Let op: verschillende bijscholingen kun je niet optellen qua uren tot een RYT300, tenzij je alle bijscholingen bij dezelfde docent volgt EN ze onderdelen zijn van een RYT300. Dus het is niet zo dat als je 300 uur aan bijscholing gevolgd hebt, dat je je dan ook kunt registreren als docent met 500 uur aan opleiding.
Net als bij de basisopleiding, kan ook bij een vervolgopleiding voor YA een klein gedeelte van de uren bestaan uit niet-contacturen, maar moet voor accreditatie bij VYN alle uren contacturen zijn.
RYT 300: vervolg opleiding
De vervolgopleiding na de 200 uurs yoga opleiding omvat 300 uur. Wanneer er een training wordt aangeboden van 500 uur, betekent dat de basis- en vervolg opleiding meteen achter elkaar door. Als het opgesplitst is, kun je kiezen voor alleen de basis opleiding, of na de basis opleiding wat ervaring opdoen voordat je de vervolg opleiding volgt.
Heb je een basis opleiding gedaan die erkend is door YA, dan ben je in principe toelaatbaar tot elke 300 uurs- vervolgopleiding. Soms zijn er wat extra eisen, om het vervolg programma goed te kunnen volgen.
RYT 500: 200 + 300
Na afloop van een door YA geaccrediteerde vervolg opleiding kun je je dan als RYT500 aanmelden, een 200 uur en 300 uur-opleiding kun je bij elkaar optellen qua uren. Dit geldt alleen voor geheel afgeronde opleidingen van 200 en 300 uur; je kunt bijvoorbeeld niet 100 uur van één opleiding doen en dan nog 100 uur van een andere opleiding en die bij elkaar optellen.
Bij YA zijn er geen vrijstellingen mogelijk, je doet altijd gehele opleidingen. Bij VYN zijn er wel vrijstellingen mogelijk. Je kunt met de opleiding van je keuze bespreken wat jij nog moet doen om aan de eindtermen van de opleiding te voldoen.
Als je bij YA geregistreerd bent als RYT500, dan kun je je desgewenst ook (zonder verdere scholing of eisen) registreren bij de VYN. De bijscholingseisen van beide verenigingen zijn vergelijkbaar.
Mijn opleidingen
Mijn basisopleiding is geaccrediteerd door Yoga Alliance en ook door VYN. Mijn vervolg opleiding is per module geaccrediteerd als bijscholing van 50 uur, RYT-50, en als je 6 modules van 50 uur volgt, dan is dat door Yoga Alliance erkend als RYT-300. Mijn vervolgopleiding is ook geaccrediteerd door VYN, en voor directe accreditatie bij de Vereniging Yogadocenten Nederland volg je dan nog een extra module, anders kom je 20 contacturen tekort. Daarnaast dien je dan ook een scriptie te schrijven en leg je nog een apart, afsluitend examen af.
Gebruik van logo’s
Het gebruik van logo’s van de beroepsverenigingen is alleen toegestaan door leden die geaccrediteerd zijn voor de betreffende logo’s. Hieronder vind je de logo’s die ik mag gebruiken en een uitleg over wat het logo betekent.
Nog vragen?
Als je nog vragen hebt, zet hem in het commentaarvakje hieronder.
En heb je het blog al gelezen met 7 tips voor het vinden van de juiste docentenopleiding?
meer blogs over yoga opleidingen