Wat betekent RYT 200 en hoe zit het met 50 & 100 uurs yoga opleidingen?

RYT betekent Registered Yoga Teacher. Vaak zie je achter yoga opleidingen een aantal uur staan, of RYT met een cijfer. RYT-50, RYT-100, RYT-200, RYT-300 en RYT-500 geeft aan dat de opleiding erkend is door Yoga Alliance. RYT is het internationale keurmerk van yogadocenten en het cijfer geeft het aantal trainingsuren aan.

Yogadocent is een vrij beroep, dus de overheid heeft geen bezwaar als iemand zonder opleiding yoga gaat geven en daardoor kan een keurmerk handig zijn om kwaliteit aan te duiden. Iemand met RYT-200 heeft een basisopleiding succesvol afgerond, en iemand met RYT-500 heeft ook een vervolgopleiding succesvol afgerond.

Wat voor yoga opleiding doe je eerst?

Heel belangrijk is om EERST een 200-uurs yoga opleiding te volgen. Dat is de basis opleiding tot yoga docent, zoals die bij Yoga Alliance erkend wordt. Als je die met goed gevolg afsluit, kun je je registreren als RYT200 (basis/ junior yoga docent).

Wanneer je 50 of 100 uurs opleidingen doet, en je hebt niet eerst een 200 uurs opleiding gevolgd, dan wordt deze door Yoga Alliance niet erkend. Dat komt omdat deze opleidingen gezien worden als bijscholingen of specialisaties, dus bedoeld voor al erkende yogadocenten.

Dit geldt altijd: ook als de yogaschool aangeeft dat de 50 of 100 uurs opleiding door Yoga Alliance erkend wordt, is dat dus alleen voor studenten die al erkend yoga docent zijn. Helaas wordt dit niet door alle yogascholen duidelijk in de omschrijving gezet.

Volg je een 50 of 100 uurs yoga opleiding na je basis opleiding, dan kun je deze uren wel registreren bij Yoga Alliance als bijscholing.

RYT 200: de basis yoga opleiding

Je kunt dus niet erkend yoga docent worden door een cursus of opleiding te doen van 50 of 100 uur. Het begint met de 200 uurs opleiding. Yoga Alliance geeft de volgende vereisten: of 200 contact uren of 160 contact-uren en nog 40 uren online/ op zelfstudie. Deze 40 uren mogen alleen anatomie & fysiologie omvatten (max. 20 uur) of yoga geesteswetenschappen (zoals geschiedenis, filosofie, ethiek; ook max. 20 uur).

Elke 200 uurs yoga opleiding van Yoga Alliance hoort het volgende te omvatten:

  • 75 uur aan techniek, training en praktijk gegeven te worden,
  • 30 uur aan anatomie & fysiologie,
  • 30 uur aan yoga geesteswetenschappen en
  • 50 uur aan professionele benodigdheden, zoals docentvaardigheden, zelf lesgeven, en professionele ontwikkeling.
  • Daarnaast is er nog 15 uur die de yogaschool zelf kan indelen in één van de 4 genoemde categorieen.

Daarna: door naar RYT 300 en/of bijscholingen.

Elke 3 jaar moet je minstens 30 uur aan bijscholingsuren doen. Zelf vind ik dat heel erg weinig, in het kader van levenslang leren vind ik dat het veel meer moet zijn, en zelf volg ik ook altijd veel en veel meer bij- en nascholingen op yoga gebied. Hoe dan ook, je kunt bijvoorbeeld een 50 uurs yin yoga opleiding hiervoor gebruiken, of een 100 uurs mantrazang opleiding, of een 50 uurs yoga nidra opleiding.

Let op: verschillende bijscholingen kun je niet optellen qua uren tot een RYT300, tenzij je alle bijscholingen bij dezelfde docent volgt EN ze onderdelen zijn van een RYT300. Dus het is niet zo dat als je 300 uur aan bijscholing gevolgd hebt, dat je je dan ook kunt registreren als docent met 500 uur aan opleiding.

RYT 300: vervolg opleiding

De vervolgopleiding na de 200 uurs yoga opleiding omvat 300 uur. Wanneer er een training wordt aangeboden van 500 uur, betekent dat de basis- en vervolg opleiding meteen achter elkaar door. Als het opgesplitst is, kun je kiezen voor alleen de basis opleiding, of na de basis opleiding wat ervaring opdoen voordat je de vervolg opleiding volgt.

Heb je een basis opleiding gedaan die erkend is door Yoga Alliance, dan ben je in principe toelaatbaar tot elke 300 uurs- vervolgopleiding. Soms zijn er wat extra eisen, om het vervolg programma goed te kunnen volgen.

Op dit moment worden er nieuwe standaarden geformuleerd voor een 300 uurs opleiding.

RYT 500: 200 + 300

Na afloop van een door Yoga Alliance geaccrediteerde vervolg opleiding kun je je dan als RYT500 aanmelden, een 200 uur en 300 uur-opleiding kun je bij elkaar optellen qua uren. Maar dat geldt alleen voor geheel afgeronde opleidingen van 200 en 300 uur; je kunt bijvoorbeeld niet 100 uur van één opleiding doen en dan nog 100 uur van een andere opleiding en die bij elkaar optellen.

De Vereniging van Yogadocenten Nederland registreert alleen yogadocenten die 500 uur training hebben afgerond. Als je bij Yoga Alliance geregistreerd bent als RYT500, dan kun je je desgewenst ook (zonder verdere scholing of eisen) registreren bij de Vereniging van Yogadocenten Nederland. De Vereniging voor Yogadocenten heeft een vergelijkbare eis voor de bijscholingen als Yoga Alliance.

Mijn opleidingen

Mijn basisopleiding is geaccrediteerd door yoga alliance als RYT-200. Mijn vervolg opleiding is per module geaccrediteerd als bijscholing van 50 uur, RYT-50, en als je alle 6 modules wilt volgen, dan is dat doo Yoga Alliance erkend als RYT-300.

Nog vragen?

Als je nog vragen hebt, zet hem in het commentaarvakje hieronder.

En heb je het blog al gelezen met 7 tips voor het vinden van de juiste docentenopleiding?


meer blogs over yoga opleidingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *