vertrouwen in het leven

3 stappen naar meer vertrouwen in het leven

Hoe krijg je meer vertrouwen in het leven?

Wellicht ken je het bekende gedichtje:

“God, geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen; 
en de wijsheid om tussen deze twee dingen onderscheid te maken.”

In deze drie regels staat heel veel geschreven. Als je alle drie de regels beheerst, kun je het maximale uit je leven halen en tegelijkertijd je overgeven aan het leven zelf. Dan leef je in vertrouwen dat het leven je geeft wat nodig is. Je stroomt meer mee met het leven.

De vraag is nu: hoe krijg je dat voor elkaar?

De volgorde van het gedichtje is te bediscussieren als je er echt mee wilt werken. In dat geval zou ik de volgende volgorde voorstellen:

1)     Doe er alles aan om te bereiken wat je wilt (moed om te veranderen).
2)     Als het niet lukt, realiseer je dan het kennelijk door jouw inzet niet te bereiken is (wijsheid om te onderscheiden)
3)     Dan hoef je dus niet meer te strijden/ toch te proberen het onmogelijke te bereiken en kun je rusten (kalmte om te aanvaarden)

Het leven gaat niet altijd zoals je wilt. Soms wil je het leven meer sturen dan je kunt, maar soms bereik je niet het maximaal mogelijke doordat je denkt dat iets onmogelijk is. Je kunt veel zelf bereiken, maar sommige dingen zijn een gegeven waar je simpelweg mee om moet leren gaan – waar jij niet bij machte bent om het te veranderen. Gelijk de kalmte te hebben om het te aanvaarden is velen van ons niet gegeven en dan kan het helpen om eerst alles eraan te doen wat je kunt.

De drie stappen naar vertrouwen in het leven, nader uitgelegd:

1)     Tenzij iets absoluut onmogelijk is, bijvoorbeeld het verleden veranderen (ga dan gelijk naar 2/3): Ga ervan uit dat je kunt bereiken wat je wilt, dat het voor je geregeld kan worden. Een positieve kijk is belangrijk, want als je er al vanuit gaat dat iets onmogelijk is, dan wordt het heel lastig om de juiste stappen te zetten en de creativiteit te laten stromen die nodig is om het te bereiken. Leef je doelen, geloof erin, houdt vol en verwezenlijk zo je dromen. Vertrouwen in het leven groeit als je merkt dat je veel zelf kunt bereiken.

2)     Als je het maximale hebt gedaan en voldoende geduld hebt gehad, maar het resultaat komt toch niet, dan wordt het tijd om te rusten in de wetenschap dat je er alles aan hebt gedaan.

3)     Je weet dat je het graag anders had gezien, wellicht heb je er ook veel moeite en energie ingestoken maar heeft dat niet mogen baten. Toch is het niet anders dan het is.

Vertrouwen groeit door acceptatie.
Ga naar de pijn of de teleurstelling toe in plaats van ervan af te bewegen.
Stop met vechten voor een andere situatie.
Wees aanwezig in de situatie zoals die is, en wees aanwezig bij alle gevoelens die hierbij horen.
Sta hiermee achter jezelf, neem de tijd om te rusten in het moment zelf.
Focus niet op wat je anders wilt, maar op wat er op dit moment is en dring hier diep in door.
Neem hier de tijd voor.

Dit geeft beweging in je proces, en naarmate je dieper doordringt in de gevoelens komt er vertrouwen op; een kalmte, een helderheid. Je voelt de goedheid in het moment, ook als het moeilijk is.

Deel met ons onder dit artikel wat je dromen zijn/ wat je doel is, of wat je te accepteren hebt.


meer blogs over mindset

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *