Geen tijd voor meditatie, toch werken aan innerlijke rust

Wat te doen als je niet de tijd hebt om te mediteren maar wel het gevoel van innerlijke rust wilt ervaren?

Soms is er al te weinig tijd om alles af te krijgen wat gedaan moet worden. Het gevoel dat er meer gedaan moet worden dan eigenlijk kan, kan er ook voor zorgen dat je niet de nodige rust neemt, niet (meer) de tijd neemt om te mediteren of in ieder geval te rusten. Dit komt effectiviteit niet ten goede en uiteindelijk komt er dan nog minder af dan wanneer je wel even zou mediteren. Mediteren kan ervoor zorgen dat je alles meer gefocused en daardoor effectiever doet.

Wat nu als je door het opgejaagde gevoel niet de tijd kunt nemen om te mediteren? Er is een oplossing die geen tijd kost, maar wel innerlijke rust oplevert.

Deze meditatie-die-geen-tijd kost heeft drie stappen:

1 – Met aandacht de dingen doen die gedaan moeten worden

2 – Alles één voor één

3 – Zodra je aandacht deels ergens anders is, je aandacht weer geheel terugbrengen naar de taak waar je mee bezig bent

* 1: : Als je alles mindful doet, met een grote focus, richt je je aandacht volledig op dat waar je mee bezig bent. Hierdoor ben je niet bezig met wat ook nog allemaal moet. Dit geeft rust en je kunt hierdoor effectiever bezig zijn met de taak die je doet. Het kan handig zijn om eerst een prioriteitenlijst te maken met alles wat gedaan moet worden, dat kan helpen om je aandacht bij de taak te houden die je als eerste aanpakt.

* 2: Multitasken geeft stress en je kunt je dan niet meer geheel focussen op dat waar je mee bezig bent. Werk daarom je prioriteiten lijstje één voor één af. De relatieve eenvoud hiervan (je hoeft slechts aan 1 taak tegelijk je aandacht te geven) geeft je de rust om de taken effectiever te doen.

* 3: Natuurlijk komt het voor dat je gedachten toch (deels) ergens anders zijn. Het kan nodig zijn om je prioriteitenlijstje te veranderen of aan te vullen om je aandacht weer geheel te kunnen richten op de taak waar je mee bezig bent. Als dat nodig is, doe het en keer daarna gelijk weer terug naar de taak die je deed. Als je aandacht deels bij de andere taken is, richt je aandacht dan simpelweg weer terug naar de taak waar je nu mee bezig bent. Zonder oordeel, alleen je aandacht weer terugbrengen naar wat je doet. Dit doe je zo vaak als nodig is. Soms lukt het beter dan een andere keer. Blijf mild voor jezelf. Zodra je merkt dat je aandacht deels ergens anders is, is dat mooi want dan kun je je aandacht weer terugbrengen; nog meer focussen.

En dan nu aan de slag… Graag lees ik hieronder hoe het voor je werkt; plaats een reactie onder dit artikel.


meer blogs over mindset

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *