rust als er veel onrust is

3 tips om rust te nemen als er veel onrust is

Als je het (te) druk hebt of er zijn veel emoties, dan is het iets lastiger om te mediteren en rust te nemen. Maar juist dan is rust nemen van het allergrootste belang. Het is ook zeker mogelijk en eigenlijk best eenvoudig als je de volgende 3 tips volgt:

1)     Doen!

2)     Een exacte tijd nemen voor meditatie

3)     Mild blijven naar jezelf

1. rust nemen – doen!

*1 – De eerste tip is logisch, maar hier gaat het vaak mis. Denken ‘ik zou rust moeten nemen’ helpt niet. En proberen rust te nemen werkt ook niet goed. Of weten dat je eigenlijk rust nodig hebt maar denken dat het niet kan omdat er nog zoveel te doen is of je hoofd te onrustig is.
Wat wel werkt is doen. Ook al is er geen tijd, je zult merken dat het werkt: meer rust in je hoofd, waardoor je ook weer efficienter kan werken daarna. De tijd die je mediteert krijg je dubbel terug. Maar dan moet je het wel doen… Na het lezen van de overige twee tips dus gelijk aan de slag…

2. vaste tijd

*2 – Het helpt om een ritme op te bouwen. Elke dag even op een vaste tijd mediteren, zodat je niet steeds opnieuw hoeft na te denken of en zo ja, wanneer je zult gaan mediteren. Kijk wat voor jou werkt: ’s ochtends 5 of 10 minuten eerder opstaan, net voor of na het eten, ’s avonds voor het slapen gaan of een andere gemakkelijke tijd. Het hoeft niet per se een uur te duren: vanaf 3 minuten kun je al profiteren van de effecten. Het belangrijkste is om een exacte tijd te nemen. Deze tijd is alleen voor meditatie, daarvoor en daarna is het tijd voor andere dingen. Dit helpt om je te kunnen focussen op de meditatie. Daarnaast voorkomt het dat je daarna blijft ‘doezelen’ en niet meer toekomt aan wat ook nog van belang is om te doen. Zet gewoon een timertje voor de tijd dat je mediteert, dan hoef je tijdens de meditatie ook niet steeds op de klok te kijken hoe lang je nog mag mediteren.

3. mild blijven naar jezelf

*3- Rust krijgen is een bijwerking van meditatie. Neem het niet als doel. Houd de focus op je meditatie zelf (bijvoorbeeld je adem tellen/ volgen, focus op een punt in je lichaam, schudden of welke meditatie je maar doet). Als je dan merkt dat je aandacht (deels) ergens anders is, neem dan de tijd om je aandacht liefdevol weer terug te brengen naar de mediatie zelf. Blijf mild naar jezelf, oordeel niet over dat je aandacht ergens anders was! Als het lukt om je niet te ergeren, maar simpelweg je aandacht zonder oordeel steeds weer terug te brengen, dan is het effect van de mediatie goed; of je nu 1000x of 0x je aandacht terugbrengt naar de meditatie maakt niet uit. Oordeel ook niet wanneer je aandacht langere tijd ergens anders was. Zodra je merkt dat je aandacht (deels) ergens anders is, dan breng je je aandacht simpelweg weer terug. Meer niet; nadenken over de hoeveelste keer het is, hoe lang je aandacht ‘weg’ was etc. is allemaal niet relevant.

En dan nu aan de slag… Graag lees ik hieronder hoe het voor je werkt; plaats een reactie onder dit artikel.


meer blogs over mindset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *