aarden yoga bos wandelen

Aarden – Juist in deze tijd belangrijk

Aarden of gronden is altijd belangrijk, en vooral in periodes en situaties waarin je je meer onzeker voelt of meer stress ervaart.

Deze tijd

Heel veel mensen ervaren nu veel onzekerheid en meer stress: wellicht moet je je gaan herorienteren op werk en/of heb je financiele stress; wellicht maak je je zorgen om je gezondheid of die van je dierbaren; je kunt ook minder met familie of vrienden samenkomen en online is toch anders dan elkaar face-to-face te ontmoeten, nietwaar?

Aarden of Gronden

Aarden of gronden kan jou ondersteunen. Met wat oefening in aarding voel je je zekerder, stabieler en heb je meer het gevoel dat je alle dingen die er op je afkomen aankunt.

4 manieren om te aarden

1: wandelen

Wandelen is een effectieve manier om meer contact te maken met de aarde. Gewoon elke dag een blokje om kan al een groot verschil maken. En wanneer je de mogelijkheid hebt, ga naar het bos. Bomen zijn per definitie heel erg geaard, net zo groot als een boom boven het aardoppervlak uitrijst, zo diep wortelt hij zich ook in de grond. Daarom is de energie in een bos zo fijn en voel je je opgeladen na een boswandeling; je kunt hier gemakkelijk meer aarde-energie in je opnemen en je weer meer verbinden met de aarde.

2: balans houdingen

Is het even geen weer om naar buiten te gaan? Alle balans-houdingen in yoga zijn aardend. Probeer er een paar achter elkaar en ervaar hoe het werkt, bijvoorbeeld: de boom, krijger 3, adelaar of de berghouding.

yoga balans houdingen helpen ook om te aarden - boom - adelaar - 3e krijger

3: loop meditatie

Een loop meditatie is geen wandeling, en kun je ook prima thuis doen wanneer je 2 meter ruimte hebt. Je loopt in slow-motion, houdt je aandacht bij je voeten en de beweging die je voeten maken. Deze label je steeds, in gedachten: ‘rechtervoet op, rechtervoet naar voren, rechtervoet neer; linkervoet op, linkervoet naar voren, linkervoet neer’. Neem wel de tijd voor deze meditatie, vaak moet je even inkomen voordat het echt werkt en je een mooi effect merkt. Als je een half uur of een uur hebt is dat prima, minstens 20 minuten is aan te bevelen. Als je aan het eind van de 2 meter bent gekomen, dan draai je (label je ook: ‘draaien’ en dan ‘staan’) en loop je weer terug. Je blijft dus altijd vooruit lopen.

aarden yoga loopmeditatie

4: square pranayama: de vierkante ademhaling

Zorg dat je prettig zit, en focus je dan volledig op je adem. Je adem laat je gelijkmatig gaan, steeds in hetzelfde tempo, en je verdeelt je adem in 4 fasen: inademing, vasthouden, uitademing, vasthouden. De fasen laat je even lang duren. Je ademt zo langzaam mogelijk, maar je laat de fase die het lastigst is leidend zijn voor de rest. Het is niet de bedoeling dat je buiten-adem raakt, maar juist dat je je er rustig en stevig van gaat voelen. Neem tussen de 5 en 15 minuten voor deze ademtechniek, en ervaar dan de rust die nog langere tijd bij je blijft.

Nog meer aarden? Doe mee…

Je bent van harte welkom bij één van de activiteiten: een heerlijk verdiepingsweeekend, tevens bijscholing voor yoga docenten, of bij een yoga opleiding.

Laat even iets van je horen …

Vul hieronder in het commentaar vakje even in hoe jij het liefste contact maakt met de aarde, en hoe de aardingstechnieken van dit blog voor je uitwerkte. Ik lees het graag, alvast bedankt!


meer blogs over yoga & meditatie doen

One comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *