Sankalpa

Sankalpa is een meditatie en oefening om het leven te leven volgens je ware Zelf.

Een heel oude meditatie

Het werd al beschreven in de Rig Veda, de eerste van de Vedas. Het is een prachtige diepe meditatie. Om er echt wat mee te doen, moet je een sterke intentie hebben. Om er ook echt te handelen en je leven vorm te geven volgens je Sankalpa. Het woord betekent intentie, en inderdaad is er een grote intentie, een beslissing én ook doorzettingsvermogen nodig om je leven zo vorm te geven.

Sankalpa kun je zien als een soort belofte aan jezelf, om je leven te leven zoals je leven bedoeld is. Deze belofte, een oefening van de mind, gaat aan actie vooraf. Zodat je, ook wanneer het moeilijk is, je gewoon jezelf weer bij elkaar raapt en verder gaat.

3 krachten

Er zijn 3 krachten die je gebruikt bij de beoefening van sankalpa:

  • iccha, wilskracht en energie,
  • njāna, wisjsheid en kennis en
  • krya, actie

Een sankalpa is niet iets dat je bedenkt, of dat je persoonlijkheid of ego graag zou willen. Het hoort ingegeven te zijn door de Goddelijke wil (die ook jouw echte wil is, zonder tussenkomst van je persoonlijkheid) en deze wil gaat voorbij aan de menselijke neigingen en verlangens. Een sankalpa wordt gebruikt om het leven te leiden zoals je leven bedoeld is, en daardoor gaat het voorbij aan je ego en is het van Goddelijke kwaliteit.

Je Goddelijke Zelf / je Essentie

Wanneer je gaat zitten om te luisteren wat jouw Goddelijke Zelf is, je Essentie. Je laat je je gedachtenpatronen er niet tussenkomen, maar je voelt het vanuit het diepst van je hart, je ziel, vanuit je Goddelijke Zelf, het Licht dat je bent. Het is er al en hoeft alleen maar herkend te worden. Het wacht erop om herkend te worden.

3 fasen

Richard Miller, PhD in Kashmir Tantra en Advaita Vedanta, noemt drie fasen van het luisterproces, om je sankalpa te kunnen herkennen en ernaar te handelen (49).

  1. Sravana. De bereidheid om de boodschap te horen.
  2. Manana. Het verwelkomen van de Goddelijke roeping.
  3. Nididyasana. Actie ondernemen. De bereidheid om te doen wat de sankalpa van je vraagt.

Ik ben …

Het is een verklaring dat je ware aard bevestigt. Bijvoorbeeld ‘Ik ben Vrede’, ‘ik straal liefde uit’, ‘liefdevolle vriendelijkheid is mijn ware aard’, ‘ik ben gezegende creativiteit’.

Doe je mee?

Doe mee met deze eerste oefening om te luisteren naar je Goddelijke Zelf:

Laat je even weten hoe het ging?

Laat hieronder in het commentaarvakje even weten hoe deze meditatie ging. Ik lees het graag!


meer blogs over yoga & meditatie doen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *