Sankalpa

Sankalpa is een meditatie en oefening om het leven te leven volgens je ware Zelf.

Een heel oude meditatie

Het werd al beschreven in de Rig Veda, de eerste van de Vedas. Het is een prachtige diepe meditatie. Om er echt wat mee te doen, moet je een sterke intentie hebben. Om er ook echt te handelen en je leven vorm te geven volgens je Sankalpa. Het woord betekent intentie, en inderdaad is er een grote intentie, een beslissing én ook doorzettingsvermogen nodig om je leven zo vorm te geven.

Sankalpa kun je zien als een soort belofte aan jezelf, om je leven te leven zoals je leven bedoeld is. Deze belofte, een oefening van de mind, gaat aan actie vooraf. Zodat je, ook wanneer het moeilijk is, je gewoon jezelf weer bij elkaar raapt en verder gaat.

3 krachten

Er zijn 3 krachten die je gebruikt bij de beoefening van sankalpa:

 • iccha, wilskracht en energie,
 • njāna, wisjsheid en kennis en
 • krya, actie

Een sankalpa is niet iets dat je bedenkt, of dat je persoonlijkheid of ego graag zou willen. Het hoort ingegeven te zijn door de Goddelijke wil (die ook jouw echte wil is, zonder tussenkomst van je persoonlijkheid) en deze wil gaat voorbij aan de menselijke neigingen en verlangens. Een sankalpa wordt gebruikt om het leven te leiden zoals je leven bedoeld is, en daardoor gaat het voorbij aan je ego en is het van Goddelijke kwaliteit.

Je Goddelijke Zelf / je Essentie

Wanneer je gaat zitten om te luisteren wat jouw Goddelijke Zelf is, je Essentie. Je laat je je gedachtenpatronen er niet tussenkomen, maar je voelt het vanuit het diepst van je hart, je ziel, vanuit je Goddelijke Zelf, het Licht dat je bent. Het is er al en hoeft alleen maar herkend te worden. Het wacht erop om herkend te worden.

3 fasen

Richard Miller, PhD in Kashmir Tantra en Advaita Vedanta, noemt drie fasen van het luisterproces, om je sankalpa te kunnen herkennen en ernaar te handelen (49).

 1. Sravana. De bereidheid om de boodschap te horen.
 2. Manana. Het verwelkomen van de Goddelijke roeping.
 3. Nididyasana. Actie ondernemen. De bereidheid om te doen wat de sankalpa van je vraagt.

Ik ben …

Het is een verklaring dat je ware aard bevestigt. Bijvoorbeeld ‘Ik ben Vrede’, ‘ik straal liefde uit’, ‘liefdevolle vriendelijkheid is mijn ware aard’, ‘ik ben gezegende creativiteit’.

Doe je mee?

Doe mee met deze eerste oefening om te luisteren naar je Goddelijke Zelf:

Laat je even weten hoe het ging?

Laat hieronder in het commentaarvakje even weten hoe deze meditatie ging. Ik lees het graag!


meer blogs over yoga & meditatie doen

18 comments

 • Petra schreef:

  Hoi Marloes,
  Een hele fijne meditatie. Weliswaar geen antwoord op de vraag: wie ben ik, maar wel een fijn gevoel. De ademhaling volgen is ook heel prettig. Het is fijn om “naar binnen te gaan”. Uiteindelijk geeft de meditatie een gevoel van ontspanning, rust en kalmte. Deze meditatie ga ik zeker vaker doen.

 • Esther schreef:

  Vanavond weer gedaan en voelde tijdens de focus op de ademhaling dat ik uit mijn gedachten ging. Op het moment dat ik mijn gedachten ging observeren, voelde ik een gejaagd gevoel. Op de vraag wie ben ik, werd ik nog nerveuzer totdat ik de kleur indigo blauw ging zien en de woorden stroming en puurheid doorkreeg. Dit maakt me rustig. De gevoelens fluctureerde tot het eind. Nadat ik mijn ogen opendeed voelde ik wel dat ik heel diep in de meditatie had gezeten.

 • Esther schreef:

  Heerlijke oefening, toen je aan het eind zei: je voelt nu meer ruimte in je lijf, was dat juist het moment dat ik dit voelde. Mijn ademhaling was rustiger en lager. Ik kwam heel dicht bij mezelf en kreeg zelfs een mooi inzicht in wie ik ben. Dat inzicht voelde goed en kwam als een glimp voorbij. Ik kan het nog niet concreet benoemen, thema’s licht en liefde. Het was prachtig.

 • Letty schreef:

  Fijne oefening om regelmatig te doen. En dat doe ik. 😊

 • Paulie schreef:

  Hi Marloes,
  Ik heb deze meditatie nu meerdere keren gedaan. Ik vind het een hele fijne meditatie om steeds meer bij mezelf te komen. Ik voel heel veel rust en kalmte. Soms wel veel gedachten maar ik probeer deze te observeren zonder oordeel. Ik vind het nog lastig om de rust en kalmte ook in andere situaties te ervaren, bijvoorbeeld op werk. Maar ik wil daar wel mee oefenen door bijvoorbeeld de 80/20 regel toe te passen.

 • Karin schreef:

  Hoi Marloes, deze keer duurde het even voordat ik me wat meer kon ontspannen. Ik werd meer dan vorige keren afgeleid door omgevingsgeluiden en gedachten.
  Ook het voelen van een antwoord op de vraag ging wat lastiger. Wel mooi om te merken dat ik nu minder spierspanning voel dan voor de meditatie
  Een fijne meditatie om te doen!

 • Saskia schreef:

  Hoi Marloes, ik merk dat ik bij deze meditatie goed in mezelf kan blijven, wat me inderdaad helpt is de focus op de ademhaling. Ik voel en zie deze door mijn hele lichaam gaan als een soort energie/prikkeling. Het wervelwindje door mijn hoofd zorgt dat de gedachten wegblijven. Soms komen ze heel even voorbij als een wolkje en gaan ze in het wervelwindje mee.
  Verder merk ik dat ik goed kan focussen op het ankerpunt en vind ik het ook heel prettig om te focussen op mijn wijsvingers en duimen die tegen elkaar aan zitten. Daar voel ik veel energie.
  Fijne meditatie!

 • Yuliya schreef:

  Ik heb de sankalpa meditatie nu een paar keer gedaan. Ik vind het nog moeilijk om de hele tijd op de vraag te focusen en om een sterke intentie te formuleren. Met meer beweging kan ik nu meer stilte in mijn hoofd krijgen.

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Yuliya,
   Je kunt ook gewoon bij de vraag blijven, er hoeft geen antwoord geformuleerd te worden. Het antwoord kan dan vanzelf ontstaan, in de vorm van een zin, een woord, een beeld of een gevoel, en als dat niet gebeurt dan is het ook prima. Dan blijf je met je focus bij de vraag en neem je waar wat er waar te nemen is.

 • Sanne schreef:

  Hoi Marloes, ik heb deze meditatie nu enkele keren gedaan en vind het een bijzondere, prettige en moeilijke meditatie tegelijk. Bijzonder en prettig omdat het essentiële vraag is en ik het fijn vind daar op deze manier mee bezig te zijn. Moeilijk omdat ik me verdwaald voel waar het gaat om het waarnemen vanuit de essentie. Een praktisch puntje daarbij: de opname heeft veel achtergrondgeluid waardoor ik regelmatig uit mijn concentratie raak. Dat helpt me niet de essentie de doorgronden, maar misschien is dat een kwestie van oefenen 😉 Ik blijf deze meditatie dus ook regelmatig doen!

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Sanne, Dank je wel voor je reactie. Ik heb nu een andere geluidsopname in de blog gezet, dus vanaf nu zul je geen last meer hebben van de achtergrondruis :).

 • Sanne schreef:

  Dag Marloes,

  Dank je voor de meditatie. Ik vind het prettig om deze meditatie langer te doen, omdat ik dan dieper kom, maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn drukke hoofd ;). Na ongeveer 30 minuten begint het stiller te vallen en voel ik een soort van ‘afzakken’ naar beneden. Ik merk dat als ik op een bepaald ‘punt’ kom dat mijn gedachten er wel soms mee aan de haal willen, het woorden willen geven. Dan raak ik er weer uit. Maar steeds terugkomen op de wie ben ik-vraag helpt wel goed om gefocust te blijven.

 • Esther schreef:

  Hai Marloes op de koptelefoon werd ik nogal afgeleid door de achtergrondgeluiden, hoorde soort wind. Op laptop was dit minder heftig. Verder vond ik het een heerlijke meditatie, vooral de focus die je benoemt op de gedachten en het waarnemen hiervan

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Esther, Dank voor je feedback. Ik heb het audio-fragment vervangen en nu is er geen ruis meer :).

 • Carolien schreef:

  Hai Marloes, zojuist weer de meditatie gedaan. Ik merk dat er veel gedachten zijn. Dat maakt me soms zo onrustig. Maar het lukt me ook om ze waar te nemen en dan te laten gaan. Dan voel ik zoveel rust in me. En ik voelde dankbaarheid en warmte. En dan verdwijnt het ook weer snel haha. Maar geeft een fijn gevoel, wat ik graag vast wil houden. Dus ik ga ‘m vaker doen 🙂

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *