aarden yoga bos wandelen

Aarden – voor meer stevigheid en vitaliteit

Aarden of gronden is altijd belangrijk, en vooral in periodes en situaties waarin je je meer onzeker voelt of meer stress ervaart.

Aarden of Gronden: muladhara chakra

Aarden of gronden betekent meer verbinding maken met de aarde. Dit kan jou ondersteunen. Met wat oefening in aarding voel je je zekerder, stabieler en heb je meer het gevoel dat je alle dingen die er op je afkomen aankunt.

Het eerste chakra, muladhara, is verbonden met de aarde. Mula betekent wortel en adhara betekent stut of ondersteuning. De plaats van dit energiecentrum is onderin je bekken, bij je perineum. Volgens het systeem van Anodea Judith zijn de centrale thema’s in muladhara overleven, stevigheid, stabiliteit, vitaliteit, veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit centrum goed functioneert, dan ervaar je vertrouwen, vitaliteit, kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Werkt dit centrum niet goed, dan kun je last hebben van existentiele angsten, traagheid, geen energie, of juist impulsiviteit en egocentrisme.

5 manieren om te aarden

1: een hatha yoga les

Een complete hatha yogales met versterkende oefeningen, flexibel makende oefeningen en balansoefeningen. Deze les heeft een o.a. een fijne aardende werking en verhoogt je energieniveau.

2: wandelen

Wandelen is een effectieve manier om meer contact te maken met de aarde. Gewoon elke dag een blokje om kan al een groot verschil maken. En wanneer je de mogelijkheid hebt, ga naar het bos. Bomen zijn per definitie heel erg geaard, net zo groot als een boom boven het aardoppervlak uitrijst, zo diep wortelt hij zich ook in de grond. Daarom is de energie in een bos zo fijn en voel je je opgeladen na een boswandeling; je kunt hier gemakkelijk meer aarde-energie in je opnemen en je weer meer verbinden met de aarde.

3: balans houdingen

Is het even geen weer om naar buiten te gaan? Alle balans-houdingen in yoga zijn aardend. Probeer er een paar achter elkaar en ervaar hoe het werkt, bijvoorbeeld: de boom, krijger 3, adelaar of de berghouding.

yoga balans houdingen helpen ook om te aarden - boom - adelaar - 3e krijger

4: loop meditatie

Een loop meditatie is geen wandeling, en kun je ook prima thuis doen wanneer je 2 meter ruimte hebt. Je loopt in slow-motion, houdt je aandacht bij je voeten en de beweging die je voeten maken. Deze label je steeds, in gedachten: ‘rechtervoet op, rechtervoet naar voren, rechtervoet neer; linkervoet op, linkervoet naar voren, linkervoet neer’. Neem wel de tijd voor deze meditatie, vaak moet je even inkomen voordat het echt werkt en je een mooi effect merkt. Als je een half uur of een uur hebt is dat prima, minstens 20 minuten is aan te bevelen. Als je aan het eind van de 2 meter bent gekomen, dan draai je (label je ook: ‘draaien’ en dan ‘staan’) en loop je weer terug. Je blijft dus altijd vooruit lopen.

aarden yoga loopmeditatie

5: square pranayama: de vierkante ademhaling

Zorg dat je prettig zit, en focus je dan volledig op je adem. Je adem laat je gelijkmatig gaan, steeds in hetzelfde tempo, en je verdeelt je adem in 4 fasen: inademing, vasthouden, uitademing, vasthouden. De fasen laat je even lang duren. Je ademt zo langzaam mogelijk, maar je laat de fase die het lastigst is leidend zijn voor de rest. Het is niet de bedoeling dat je buiten-adem raakt, maar juist dat je je er rustig en stevig van gaat voelen. Neem tussen de 5 en 15 minuten voor deze ademtechniek, en ervaar dan de rust die nog langere tijd bij je blijft.

Nog meer aarden? Doe mee…

Je bent van harte welkom bij één van de activiteiten: een heerlijk verdiepingsweeekend, tevens bijscholing voor yoga docenten, of bij een yoga opleiding.

Laat even iets van je horen …

Vul hieronder in het commentaar vakje even in hoe jij het liefste contact maakt met de aarde, en hoe de aardingstechnieken van dit blog voor je uitwerkte. Ik lees het graag, alvast bedankt!


meer blogs over yoga & meditatie doen

17 comments

  • Anita schreef:

    Heel fijn lesje. Leuke variatie aan serie’s. Heerlijk.

  • Anniek schreef:

    Het is heerlijk om te kunnen aarden, een moment van ontladen en opladen. Bezig zijn in de tuin, oogsten in de moestuin of een wandeling maken in het bos. In de zomer met blote voeten door het gras. Ook de balanshoudingen vind ik erg fijn om te doen. zeker, als ik even uit balans ben, merk ik het gelijk.

  • Jeannine schreef:

    Aarden is wat een hoop van ons te weinig doen, het maakt je zoveel stabieler in lichaam en geest waardoor je beter in je kracht staat en het leven veel zekerder tegemoet kan treden. Als je stabiel in je schoenen staat kun je zoveel makkelijker keuzes maken in het vaak hectische leven en kun je de obstakels die op je pad komen veel makkelijker incasseren.
    Iedere dag probeer ik een wandeling van minimaal 1 uur te maken, wanneer ik echt het gevoel heb dat ik de verbinding met mijzelf moet versterken en weer beter te aarden ga ik vaak in het bos wandelen (wel samen met de hond). De geuren daar en het helende groen, het fluiten van de vogels helpen om weer te aarden en in contact te komen met jezelf. De balanshoudingen in de yoga zijn ook altijd heerlijk om te doen.
    In het voorjaar, zomer en najaar vind ik het ook heerlijk om in de tuin aan de slag te gaan, ook dit is een perfecte manier om te aarden. Omringd door planten en bomen heerlijk wroeten in de aarde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *