mudita - medevreugde - co-joy

Mudita – mede vreugde

Wat is mudita?

Mudita (मुदिता), mede-vreugde, is de derde kwaliteit van het hart. Een volle vreugde die wakker gemaakt wordt door vreugde van anderen.

Het heeft net als de eerste twee hartskwaliteiten een warme en liefdevolle trilling. De eerste hartskwaliteit, liefdevolle vriendelijkheid gaat over een neutrale omgeving. Compassie, de tweede hartskwaliteit, vindt plaats in een omgeving van lijden. En mudita, mede-vreugde, cultiveer je in een vreugdevolle omgeving. Ook hierin is er een uitdaging om liefdevol en aanwezig te blijven.

Tegenpolen en valkuilen van mede-vreugde

Jaloersheid of afgunst kunnen op de loer liggen en dit zijn meteen ook de tegenpolen van mede-vreugde, net als je verheugen in het ongeluk van anderen. Nog een tegenpool is het vastklampen aan de momenten van vreugde. Dan kun je er niet voluit van genieten omdat je wilt vasthouden; je wilt sturen hoe het leven loopt. Dat sturende botst met de vrije energie van volle vreugde. 

Wat op mede-vreugde kan lijken maar het niet is, is hypocrisie: een gespeelde vreugde als strategie, of mede-vreugde omdat je er zelf baat bij hebt. 

Volle vreugde

Mede-vreugde is een volle vreugde voor anderen. Volle vreugde heeft een grote vitaliteit in zich, een hoge trilling die je kunt waarnemen in je lichaam. Het geeft enthousiasme en je maakt ook endorfine (een neurotransmitter die zorgt voor een goed gevoel). Het mooie van deze hartskwaliteit is dat je het dagelijks leven als uitgangspunt neemt (net als bij compassie). Het plaatst je daardoor midden in het leven.

Hoewel het dagelijks leven de ingang vormt, wordt de beoefening van mede-vreugde ook gezien als een ingang tot een pure vreugde in jezelf die onafhankelijk is van de omstandigheden. In ieder geval is het onafhankelijk van jouw eigen omstandigheden – zelfs als jouw leven zwaar is (of wellicht juist dan) kun je mede-vreugde cultiveren. Het is het focussen én mee-resoneren op de vreugde van anderen. Hiervoor neem je de tijd om met een open en aanwezig hart de trilling te voelen van de volle vreugde. En dan aanwezig blijven bij deze vreugde – laat er geen oordelen of andere gevoelens tussendoor komen.

Alleen dit: de volle vreugde die opgeroepen wordt door de vreugde van iemand anders. 

Mudita meditatie

Zoals alle hart-meditaties zijn mindfulness en aanwezigheid een vereiste. Uiteraard komt ook het ‘niet-oordelen’ weer om de hoek kijken. Want als je oordeel hebt over iemand’s succes, dan kun je niet de volle vreugde ervaren. Het helpt om te focussen op waardering; op het goede in de ander (vooral als je de meditatie doet met iemand in gedachten die je lastig vindt), want dan kan het gevoel van mede-vreugde makkelijker opkomen. Dus heb oog voor de goedheid die er (in de ander) is. 

Er zijn veel verschillende mudita meditaties. Een traditionele is:

  • Zit zoals je prettig zit, verleng je wervelkolom en volg je adem voor een paar minuten.
  • Neem iemand in gedachten die vreugde ervaart. Begin met een neutraal persoon, later kun je ook dierbaren nemen, mensen die je juist lastig vindt of jezelf, en de mede-vreugde uitstralen naar iedereen/alles.
  • Als de persoon duidelijk (en met lachend gezicht) in beeld is of als je duidelijk de energie/ sfeer van de persoon ervaart, kun je met volle aandacht de volgende zinnen herhalen:
    • Moge je in vreugde zijn
    • Moge je vreugde voortduren
    • Moge je je vreugde waarderen
    • Ik ben blij voor jou
  • Zeg de zinnen met de intentie om je hart te openen. Vind een prettig ritme in de zinnen, blijf er met je volle aandacht bij en breng je aandacht terug zodra je merkt dat die deels ergens anders was. 

Variaties: Wanneer de ander geen vreugde ervaart, kun je ook de meditatie doen met een moment uit het verleden waarin diegene vreugdevol was, of met een geprojecteerd beeld in de toekomst waarin je die persoon vreugdevol voorstelt.

Mede-vreugde cultiveren in het dagelijks leven

Naast de meditaties kun je ook in het dagelijks leven mede-vreugde cultiveren.

  • Wees blij voor iemand die glimlacht, merk het op wanneer iemand blij is.
  • Heb aandacht voor vreugde wanneer je die ziet en laat  je hart mee-resoneren. Wees aanwezig, mindful en in het moment, zonder oordelen.
  • Daarnaast kun je ook letten op wat jou blij maakt:
    • wellicht een mooie bloem die in het voorjaar opkomt,
    • de prachtige kleuren van de herfst,
    • een kop koffie of thee in de ochtend,
    • de aanblik van een kat die genietend ligt te slapen in de zon, …
    • het leven biedt talloze momenten waarop je mede-vreugde kunt cultiveren, als je opmerkzaam bent.  

En ook nog …

Smiling is infectious,
you catch it like the flu,
When someone smiled at me today,
I started smiling too.

I passed around the corner
and someone saw my grin.
When he smiled I realized
I’d passed it on to him.

I thought about that smile,
then I realized its worth.
A single smile, just like mine
could travel round the earth.

So, if you feel a smile begin,
don’t leave it undetected.
Let’s start an epidemic quick,
and get the world infected!

unknown author

Wil je diepgaand oefenen met de mede-vreugde? Geef je op voor het komend verdiepingsweekend met het thema Brahma Vihara.

Hoe wil/ga jij mede-vreugde oefenen, of hoe ervaar jij mede-vreugde? Laat het me weten, geef even een reactie hieronder in het reactieveld.  


meer blogs over yoga filosofie

12 comments

  • cassandra schreef:

    Medevreugde is niet moeilijk als je de sprankel in iemands ogen ziet ,de vrolijke springbewegingen van dieren. Het is de reden dat ik nooit lang boos kan zijn op dieren, kinderen of volwassenen die zo overduidelijk genieten van iets waar ikzelf kort nadeel van ondervind. Vrolijke mensen zijn mooi!

  • Renée schreef:

    Medevreugde straalt zo mooi uit. Ik merk dat bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Wanneer je glimlacht naar iemand die voorbij loopt en je ziet dat dat wat met de ander doet, dat er ook een glimlach verschijnt. Ik vind medevreugde iets moois en vind het daadwerkelijk een kwaliteit om blij te kunnen zijn voor anderen. Geen oordeel, oprechte vreugde. Om ook vreugde te voelen om kleine dingen zoals inderdaad dat kopje koffie of thee ‘s ochtends vind ik een mooie oefening. Het hoeft niet altijd groots te zijn.

  • Esmeralda schreef:

    Medevreugde vind ik een hele fijne beoefening. Een glimlach en vreugde van andere geeft mij ook een glimlach. Als ik zelf een wat mindere dag heb probeer ik mijn focus te leggen op de kleine mooie dingen, zoals de bloemen die bloeien of mijn kopje thee. Dit helpt mij vaak om weer liefde te voelen voor die dag. Als ik een lastig persoon in gedachten neem en dan mede-vreugde voelen vind ik lastig. Ik voel echt het verschil bij een neutraal of moeilijk persoon. Ik ben nieuwsgierig of dit makkelijk wordt na oefenen. De beoefening van mede-vreugde zorg er bij mij voor dat ik veel meer in mijn vreugde blijf ondanks soms de omstandigheden.
    Mijn oordelen en gevoelens komen er minder tussendoor.

  • Emmy schreef:

    Mede vreugde is een mooie hartskwaliteit. Het iemand gunnen dat hij succes heeft en vreugde voelt, vind ik zelf ook mooi om te beoefenen. Ik merk dat dit mij wel wat gemakkelijker afgaat. Een glimlach naar mensen op straat, een praatje maken met iemand en daardoor een glimlach krijgen, daar word ik blij van, dat de ander dat dan mag voelen. Het is iets wat ik doe en wil blijven doen. Het werkt inderdaad aanstekelijk.

    Ik vind het moeilijker, wanneer ik zelf een wat mindere dag heb. De glimlach vind ik dan lastiger, alhoewel ik dit bij dierbaren nog steeds kan voelen, maar bij mensen die ik minder leuk vind, is dat meer een uitdaging. De laatste jaren ben ik meer bewust geworden van mijn omgeving, ik kan meer genieten van de natuur, de bloemetjes en ik kan de waardering steeds beter voelen. De kleine dingen zoeken in de drukke stad en daar van genieten. Het maakt mij meer ontspannen. Daardoor merk ik dat ik meer ontspannen kan zijn in meer gespannen situaties, met als gevolg dat de situatie meer ontspannen raakt. Maar nogmaals, dat lukt beter als ik zelf een betere dag hebt. Ik wil graag mede vreugde beoefenen, op die dagen dat ik het minder kan voelen voor iemand die ik minder leuk vind. ‘Oog voor de goedheid in de ander’ , die neem ik mij in mijn beoefening:)

  • Lauren schreef:

    Wat een lief gedicht, ik moet er gelijk van glimlachen! Ik merk dat wanneer ik jaloezie voel(de), ik door te focussen op medevreugde dit gevoel juist kan omzetten. Alsof ik de energie met jaloezie buiten mezelf plaats (gefocust op dat wat ik wil en niet heb), en het met medevreugde daarna weer terug bij mezelf kan krijgen in een andere vorm. Wanneer ik meer in die negatieve energie zit focus ik graag op dat wat er om me heen is waar ik wel vreugde of dankbaarheid voor kan voelen. Aan het begin moeilijker om dingen te vinden, maar hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker je ze kan opmerken en die switch kan maken. Bijvoorbeeld het kijken naar dieren alleen al geeft me zo’n medevreugde en verbinding 🙂

  • jose schreef:

    Alleen van het lezen over medevreugde krijg ik al een glimlach op mijn gezicht. Van de 4 kwaliteiten spreekt deze mij het meest aan. Ik kan intens genieten van vreugde van andere mensen om mij heen. Ik merk hier heel goed in dat dit wat doet met mijn energie niveau. Uiteraard ben ik ook jaloers en ervaar afgunst, toch kan ik dit in de meeste situaties omzetten naar medevreugde.
    Nou ben ik een gezegend mens met de situatie waarin ik leef en het vermogen dit te kunnen zien. Daardoor is het wellicht makkelijker om vreugde te voelen voor de mensen om me heen. Ik kan me voorstellen dat als ik in een andere situatie zou leven en/of mijn omstandigheden vele malen slechter zouden zijn, medevreugde beoefenen veel moeilijker zou zijn.

  • Sanne B. schreef:

    Bij medevreugde denk ik als eerste aan (mijn) kinderen. Hun vreugde is zo aanstekelijk, daar kan ik helemaal in mee gaan en in mee doen. Mijn glimlach is er eerder dan het besef van die glimlach. Fijn gedicht ook!

  • Esther schreef:

    Ik ben gek op mede vreugde. Ik leef zoveel mogelijk vanuit vreugde en dankbaarheid. Ik maak er soms een sport van, glimlachen naar de mevrouw die achter het raam de duiven zit te voeren en zelden op straat komt. Een filmpje op facebook waar moeder Egel en vier jonkies elkaar helpen om een trappetje in de tuin te beklimmen. Een glimlach van oor tot oor.

    Een jongeman uit die me vandaag blij vertelde dat hij een cd met hele oude muziek had gekocht en die lekker thuis ging draaien. De hele oude muziek kwam trouwens uit 2001 haha hier kwam ook mijn ego zich ff melden wat oude muziek. Gewoon een vreemde jongen die een gesprek aanknoopt voor het stoplicht, hij wandelend, ik fietsend. Samen blij zijn dat het mooi weer is……Maar ook mijn buurmeisje Tess van 2 die trots haar tijgerlegging komt laten zien en zegt: Ík heb een echte Essie broek” Dit zijn voor mij kippenvelmomenten van medevreugde, blijdschap.

  • Letty schreef:

    Medevreugde gaat mij van nature goed af. Ik kan echt oprecht blij zijn als iemand anders vreugde ervaart.

    En wat een mooi gedicht! Ik krijg gelijk een glimlach van oor tot oor…😊

  • saskia schreef:

    Het vreugde voelen is wel iets dat in me zit, dat geeft me positieve energie, juist ook vreugde voelen voor de ander. Het mee resoneren, voel ik ook letterlijk (vooral als ik de rust heb/neem hiervoor). De laatste tijd doe ik dat steeds meer en meer en dat geeft een super vreugdevol gevoel, een geluksgevoel. Het is zo mooi dat dat in zulke kleine dingen zit en dat je ook voelt dat je dat over/uit kunt dragen.

    De hartskwaliteiten geven me zoveel positieve energie, zo mooi.

  • Paulie schreef:

    Prachtig 😊 er zijn inderdaad zo veel (kleine) momenten om vreugde te voelen. Veel nemen we voor lief.

  • Carolien schreef:

    Ik ervaar medevreugde vooral in fijne momenten. Met mensen die blij zijn, dankbaar zijn of enthousiast zijn. Dan kan ik met ze meevoelen. Of in de natuur, de omgeving. En dat geeft nu op dit moment dat ik het opschrijf al een gevoel van medevreugde en blijheid in mezelf. Als je er over nadenkt is er -ondanks alle nare dingen die gebeuren om ons heen – ook veel om medevreugde voor te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *