De beste yoga docenten opleiding vinden? 7 tips

De beste yoga docenten opleiding vinden kan een hele klus zijn. Er zijn zoveel verschillende opleidingen. Hoe kies de juiste? Hieronder vind je 7 tips:

Daarvoor nog even, in het algemeen: Een yoga docenten opleiding kun je volgen om yoga docent te worden of voor je eigen verdieping in alle aspecten van yoga. Een opleiding hoort je te inspireren en je wegwijs te maken in alle ins en outs van een bepaalde yogastijl. Het is ook een diepgaand innerlijk groeiproces. Je wordt wijzer, bewuster en komt meer ‘thuis’ in jezelf, je lichaam, gedachten en gevoelens. Daarnaast sta je bewuster in de wereld om je heen.

En dan nu, tijd voor de tips om de voor jou beste yoga docenten opleiding te vinden:

Certificering

De beste yoga docenten opleiding heeft naar mijn idee altijd een certificering. Er zijn verschillende certificeringen voor yoga opleidingen. Voor lesgeven in Nederland is een certificering van Vereniging Yoga Nederland voldoende. Wil je mogelijk ook (ooit) in het buitenland lesgeven, dan is het aan te raden een opleiding te kiezen die door de Yoga Alliance gecertificeerd is. Deze twee certificeringen geven aan dat de opleiding aan een aantal kwaliteitseisen voldoet specifiek voor yoga opleidingen. Bijvoorbeeld het aantal uur dat besteed wordt aan praktijk, filosofie, lesgeven, welke leerdoelen gehaald moeten worden, etc.

Verder is er nog het CRKBO, het centraal register kort beroepsonderwijs. Dit is niet specifiek voor yoga, maar voor alle soorten opleidingen. Deze certificering heeft het voordeel dat de opleiding vrijgesteld is van BTW en kan tijdens een lock-down gebruik maken van de uitzonderingen voor praktijkonderwijs, wanneer deze door de overheid vermeld worden.

Spark of Light Yoga is Yoga Alliance gecertificeerd voor zowel de 200 als de 500 uur opleiding. De opleiding is ook opgenomen in het CRKBO register.

Verschillende stijlen yoga

Yoga is niet alleen maar ‘yoga’, er zijn veel verschillende stijlen. De meest bekende is wellicht Hatha Yoga. Andere stijlen zijn bijvoorbeeld Astanga, Bikram, Vinyasa, Dru, Flow, Power, Yin en vele andere stijlen van yoga. Het is goed om eerst te kijken welke traditie of welke stijl je aanspreekt, want dat is natuurlijk bepalend voor de hele opleiding.

Let erop dat de opleiding ingaat op alle aspecten van de traditie. Dat wil zeggen buiten de houdingen ook meditaties, ademtechnieken en andere technieken binnen die traditie. Daarnaast anatomie en energieleer, filosofie en didactiek. Dan krijg je een volledig beeld van de hele traditie of stijl en kun je daarin ook lesgeven.

Inspirerende docent of docententeam en groepsgrootte

In aanvulling op de stijl van yoga moet natuurlijk ook de docent of het docententeam je aanspreken.

De beste yoga docenten opleiding heeft een inspirerende docent of docententeam. Van origine had iemand 1 leraar, die zijn studenten de traditie doorgaf. Soms privé en soms aan grote groepen tegelijk.

Het is goed om kennis te maken met de (hoofd)docent. Kijk naar reviews, de teksten die hij/zij schrijft, volg een les of ga naar een informatiebijeenkomst om je vragen te stellen. Dan krijg je een goed beeld of dit degene is waarvan je wilt leren en die jou kan inspireren in de yoga leefwijze.

De groepsgrootte hangt hiermee samen. Heeft de docente wel voldoende tijd om jou persoonlijk te begeleiden in jouw proces van innerlijke groei, dat plaatsvindt tijdens de opleiding. En heb je de kans om tussendoor vragen te stellen? In een kleinere groep, zeg tot 16 man, is er een intiemere sfeer. Dan kan iedereen makkelijk input leveren en kan de lesstof ook makkelijk aangepast kan worden aan de groep. Is de groep veel groter, dan is deze mogelijkheid er vaak niet, maar heb je wel weer meer mogelijkheid om met verschillende mensen te oefenen. Ook hebben meditaties meer kracht wanneer ze in een grotere groep worden beoefend.

Vorm: intensive of meer verspreid

Dan meer praktisch: yoga docenten opleidingen worden in verschillende vormen gegeven. Sommige mensen houden van intensief: zoveel mogelijk te leren in een korte en heel intensieve periode. Op deze manier hoeven ze niet elke opleidingsdag weer ‘opnieuw erin te komen’. Anderen houden van meer tijd tussen de opleidingsdagen om alles beter te laten bezinken.

De meeste mensen beginnen met een 200 uur yoga docenten opleiding. Hierin leer je de basis die je nodig hebt om te beginnen met lesgeven. Deze opleiding hoort minimaal 200 contact uren te hebben waarvan max. 40 uur online en die kan in een 4 weekse intensive gegeven worden, in verschillende weekenden in een jaar, of ook losse dagen over meerdere jaren verspreid.

De beste yoga docenten opleiding heeft een vorm die jou aanspreekt en die praktisch haalbaar is.

Locatie

De locatie kan ook van belang zijn. Vaak kun je aan foto’s al zien of het een fijne en rustige plek is om te verblijven en of deze ondersteunend is voor het leren. Wellicht vind je het van belang of er bij mooi weer ook buiten gewerkt kan worden. Hoe dan ook is het belangrijk dat je je prettig voelt in de ruimte en de omgeving waar de opleiding gegeven wordt, en dat er niet teveel afleiding is.

beste yoga docenten opleiding vinden - 7  tips

Kosten

Verschillende opleidingen kunnen uiteenlopende tarieven hebben. Kijk behalve de kosten voor de opleiding zelf ook naar bijkomende kosten als verblijfskosten, maaltijdkosten, reiskosten, evt. examenkosten of verplichte retraites.

Verder is het niet zo dat de duurdere opleidingen per se beter zijn, maar er kan wel een verschil zitten in groepsgrootte, type accommodatie, aantal contacturen, etc. dus het is goed om dat ook mee te wegen in je keuze.

Laatste stap: de beslissing

En als je alles zo op een rijtje gezet hebt, meerdere websites bekeken hebt en wellicht zelfs met meerdere docenten kennis gemaakt hebt is het uiteindelijk tijd voor de laatste stap: de beslissing welke yoga docenten opleiding je gaat volgen.

Hiervoor dan ook de laatste tip: uiteindelijk gaat het over bij welke opleiding je het beste gevoel hebt.

Wie denk je dat jou het meeste inspireert, van wie wil je graag meer leren? Laat je gevoel de doorslag geven. Natuurlijk binnen de praktische randvoorwaarden, zoals je maximum budget, of je 4 weken vrij kunt maken of alleen in de weekenden tijd vrij kunt maken, etc.

Uiteraard ben ik erg enthousiast over de Spark of Light Yoga docenten opleidingen: de basis hatha yoga opleiding, en de vervolg yoga opleiding multi-style met o.a. yin, yoga nidra, adem en meditaties & chakra yoga. Kijk gerust even rond op deze website wat de mogelijkheden zijn en wanneer je vragen hebt of kennis wilt maken, dan hoor ik het graag.


meer blogs over yoga opleidingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *