yoga houdingen om te ontspannen - relaxing yoga poses

5 yoga houdingen om te ontspannen

Ontspannende yogahoudingen zijn fijn voor wanneer je een drukke dag achter de rug hebt. Na alle drukte is het heerlijk om even wat yoga te doen om weer helemaal tot rust te komen. Deze serie van 5 ontspannende yogahoudingen is één van mijn favoriete om te ontspannen na een drukke dag. Ook heerlijk om te doen net voor het slapen; wanneer je moeite hebt met in slaap vallen kan deze serie ook heel behulpzaam zijn.

Heb je nu even geen zin in houdingen, doe dan even mee met de 5 ontspannen ademtechnieken. En anders: lees verder en doe meteen mee…

ontspannende yogahouding 1: marjari/bitilasana, kat/koe houding

Kom op je handen en knieen zitten. Adem in een rustig tempo, hoe langzamer je adem, hoe meer rust het oplevert. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je buiten adem raakt, dus zorg voor een confortabele, langzame adem, afgestemd op het ritme dat je aankunt.

Bij de inademing maak je een holle rug en kijk je omhoog. Bij de uitademing maak je een bolle rug en kijk je richting je navel. Voel welke delen in je rug minder flexibel zijn en waar meer bewegingsruimte zit. Probeer ook de minder flexibele gedeeltes beweeglijker te maken. Zonder te forceren gebruik je alle bewegingsruimte die er is.

Heb je last van je polsen, dan kun je ook vuisten maken (laat je vingers dan naar elkaar wijzen; dan zijn je polsen recht). Heb je yogablokken, dan kun je ook je ellebogen op de yogablokken leggen.

Ontspannende yogahouding 2: anahatasana, puppy houding

Breng dan je armen meer naar voren, je kunt op je ellebogen leunen en breng je borst richting de grond. Wellicht kun je je armen verder naar vorgen brengen, en alleen op je handen rusten (maar zorg ervoor dat er niet teveel druk op je schouders komt). Je heupen blijven boven je knieen.

Ontspannende yogahouding 3: balasana, kind houding

Van hieruit laat je je heupen naar achter en naar beneden gaan, tot op je hielen (lukt dat niet, dan kun je er een kussentje tussen doen). Je voorhoofd komt dan op de grond en je laat je handen met de palmen omhoog naast je voeten ontspannen. Bij een hoge bloeddruk is het wellicht fijner om rechtop te gaan zitten en dan een bolle rug te maken.

ontspannende yogahouding 4: supta badhakonasana, liggende godinnenhouding

Vanuit de kindhouding kom je rustig op en leg je je benen gebogen, met de voetzolen tegen elkaar, voor je. Met behulp van je armen laat je je achterover zakken, zodat je liggend kunt ontspannen in deze houding. Je handen kun je op je buik leggen, of met de palmen omhoog naar de zijkant, of met de palmen op elkaar boven je hoofd.

ontspannende yogahouding 5: Viparita Karani, benen omhoog

Kom op je zij liggen, met je heupen tegen de muur en je benen voor je. Een bolster of kussentje laat je net achter je onderrug liggen, en dan breng je je benen omhoog terwijl je je op je rug draait. De bolster of het kussentje ondersteunt dan je onderrug en jij kunt heerlijk ontspannen.

Nog dieper ontspannen?

Kom dan meedoen met een retraite, voor de ultieme ontspanning en verdieping van je yoga beoefening. Je bent welkom bij de yoga- en meditatie weekenden.

Laat je even weten wat deze serie yogahoudingen voor jou doet?

Ik ben benieuwd of deze serie yogahoudingen jou ook helpt om te ontspannen. Geef hieronder je reactie; ik lees het graag!


meer blogs over yoga & meditatie doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *