rust in moeilijke tijden

3 simpele oefeningen voor rust in moeilijke tijden

1. Cultiveer rust in je hoofd

Het kan zijn dat deze tijd van onzekerheid en sociale afstand veel onrust geeft. Er is een heel simpele oefening die je gemakkelijk meerdere keren per dag kunt doen om meer rust te krijgen. Wanneer je je handen wast (en dat doe je vast vaak nu), cultiveer dan tegelijkertijd rust in je hoofd.

Je kunt bijvoorbeeld in jezelf een mantra opzeggen die ongeveer 20 seconden duurt, zo lang als ook geadviseerd wordt om je handen te wassen. Hiermee breng je steeds even je hoofd tot rust en de regelmaat zorgt voor een verdieping van de rust. De kraan kun je tussendoor natuurlijk gemakkelijk even uitzetten. Neem een mantra die je fijn vindt. Wanneer je je verbonden voelt met het Christendom, kun je bijvoorbeeld het Onze Vader opzeggen. Wanneer je meer contact met de aarde/ meer gronding wilt voelen: Jaya Jaya Devi Mata Namaha (Yaya = overwinning, Devi Mata=moeder Godin/ Moeder Aarde, namaha= respectvolle groet en ook verwelkoming).

Voorbeelden:
https://www.youtube.com/watch?v=96mBG6MGLN8 of https://www.youtube.com/watch?v=XB6p5dUCZH4

2. Zorg voor extra aarding / gronding

Een goede gronding zorgt ook voor meer rust. Als je de mogelijkheid hebt om met voldoende afstand van andere mensen te wandelen, dan is wandelen heel fijn om goed geaard te blijven. Er is ook een snelle methode voor binnenshuis:

3. Fysieke oefeningen voor rust in je hoofd

Het is ook fijn om je nek en schouders extra te ontspannen, door langzame hoofdbewegingen te maken. Fijn wanneer je veel spanning ervaart in je nek en schouders, of wanneer je hoofdpijn hebt. Maar ook om gewoon even tussendoor extra te ontspannen.

Zorg dat je prettig zit, en je je wervelkolom lang houdt. Je schouders houdt je naar de zijkant ontspannen en dan breng je op de uitademing je kin naar je borst. Op een inademing laat je je hoofd weer terug recht komen. Op de volgende uitademing breng je je kin richting het plafond en op de inademing breng je je hoofd weer terug naar de uitgangspositie. Doe dit een paar minuten.

Hierna kantel je je hoofd: terwijl je je gezicht richting de voorkant houdt, breng je één oor naar je schouder, op de uitademing. Bij de inademing kantel je je hoofd weer terug. Dan bij de volgende uitademing breng je je andere oor naar je andere schouder, enzovoorts. Na een paar minuten ga je dan door naar de volgende beweging:

Je draait je hoofd, bij de uitademing kijk je over één schouder; bij de inademing breng je je hoofd weer recht. Bij de volgende uitademing kijk je over je andere schouder, en bij de inademing weer terug. Je kunt je ogen gesloten houden als dat prettig is, het gaat over de beweging van het hoofd. Na een paar minuten blijf je met je hoofd weer recht even navoelen.

Smaken deze oefeningen naar meer?

Kom dan meedoen met een retraite, zodra het weer kan; voor de ultieme ontspanning en verdieping van je yoga beoefening. Je bent nu ook welkom bij de yoga- en meditatie weekenden, modules van de yoga opleiding.

Laat je even weten hoe deze oefeningen voor jou werken?

Ik ben benieuwd of deze oefeningen jou ook helpen om te gaan met de situatie. Geef hieronder je reactie; ik lees het graag!


meer blogs over yoga & meditatie doen

One comment

  • Marta Rocha de Araujo schreef:

    Weer heel fijn en gul van jou, Marloes. Van harte bedankt! Na een paar dagen zal ik over het effect laten weten. Nu al hebben de oefening met het hoofd geholpen om de ogen te ontspannen: veel van de opgesloten vocht door komt los, na uren computer en borduren.
    Fijne quarantaine voor jou en Teus. Marta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *