uit de ratrace stappen

Uit de Ratrace Stappen

De ratrace: Er is veel in beweging in deze tijd, mensen hebben het (te) druk en voor veel mensen is het zakelijk  een lastige tijd. Veel mensen ervaren deze tijd als taai, lastig en moeilijk stromend en werken net iets (of veel) te hard of maken zich zorgen.

Jij ook?
Hieronder lees je twee richtingen die je op kunt gaan.

Richting 1: Vanuit stress of zorgen meteen weer in de actie. Meer dus van wat je al deed. Helaas levert meer van wat je al deed ook meer van wat je al had op. Als dat zorgen of stress was, is deze richting dus niet zo aan te bevelen.

Richting 2: uit de rat-race stappen. niet-meer-doen. Wu-wei. Niet meer met je mind nieuwe dingen bedenken, geforceerd hard werken of vanuit de stress tot actie overgaan. In plaats daarvan: nu de tijd nemen om stil te staan en je te realiseren dat als je iets anders wilt, je dan ook een andere richting in moet slaan. Het nieuwe creëren vraagt om een andere aanpak – niet met de mind, niet gericht op de buitenwereld, maar via je hart – vanuit je binnenwereld.

Als je in richting 1 werkt en naar richting 2 wilt gaan, hoe kun je dat doen?

Het recept voor het uit de ratrace stappen:

Volg de onderstaande 4 stappen om uit de ratrace te stappen:

  1. Ontspan en doe even helemaal niets. Ga lekker wandelen in het bos, uitwaaien op het strand, naar de sauna, blijf in bed of nestel je in de tuin of op je balkon; ergens waar je kunt ontspannen – zet je telefoon uit en vergeet je laptop. Slechts ontspannen. Een totale reset van je hele systeem.
  2. Voel wat je prettig vindt om te doen. Stel jezelf de vraag: “Waar wordt mijn hart blij van?” Neem deze vraag heel serieus en besteed tijd aan het laten ontstaan van de antwoorden. Niet gaan bedenken, het gaat er juist om om wat losser te komen van het denk-patroon dat je had.
  3. Ga de dingen doen waar je blij van wordt. Gewoon omdat je er blij van wordt.
  4. Focus op de blijdschap en de ontspanning en voel wat er ontstaat in je hart (niet sturen, alleen voelen wat er vanzelf ontstaat).

Neem voor alle stappen de tijd. Het kan een tijdje duren, maar je komt zo meer in contact met de kwaliteiten van je hart en dat is de toegang tot de scheppende, creatieve levensstroom. De 4 stappen zijn een fijne houvast, want het is soms niet altijd makkelijk om mee te stromen. Soms ben je te druk om je in de creatieve levensstroom te begeven. Maar laat je niet afleiden door de zorgen die er zijn, juist als er zorgen zijn is het zaak om je te richten op jezelf. (Mediteer elke dag 20 minuten, behalve als je geen tijd hebt, mediteer dan een uur).

Scheppen van binnenuit werkt anders dan scheppen vanuit je wilskracht/ je mind. Het is van belang om te vertrouwen op de creatieve levensstroom. Je kunt je intenties en wensen duidelijk neerzetten en de vorm loslaten. De vorm komt vanzelf – en wellicht krijgt het een nog mooiere vorm dan je zelf had kunen bedenken.

Als je je nog niet hebt ingeschreven voor de maandelijkse inspiratie-mail: laat rechts op deze pagina even je naam en e-mail adres achter.


meer blogs over mindset

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *