waardering - appreciation

Waardering en levensenergie

Waardering en levensenergie, wat hebben die met elkaar te maken?

Wist je dat hardlopen leidt tot o.a. meer dopamine en oxytocine, ook wel gelukshormonen genoemd? Goed nieuws natuurlijk voor degenen die zich net voorgenomen hebben te gaan beginnen met hardlopen. En, gelukkig is er ook goed nieuws voor degenen die niet van hardlopen houden: een biertje drinken in de kroeg en bijkletsen met vrienden resulteert ook in een extra productie van deze gelukshormonen.

Goede voornemens

Veel mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Om het komende jaar nog iets beter, succesvoller, gelukkiger of fitter door te brengen dan afgelopen jaar. Goede voornemens kunnen goed werken en als ze voor jou werken: maak een mooi lijstje of een mooie zin, wees tevreden als je je eraan kunt houden en mild naar jezelf wanneer het even niet lukt.

happy new yearDe verborgen sleutel: waardering

En voor iedereen voor wie de goede voornemens niet zo goed werken of degenen die daar niet van houden (en voor iedereen die naast zijn goede voornemens nog iets anders wil proberen): er zijn natuurlijk ook andere manieren om een verschil te maken in het nieuwe jaar. De verborgen sleutel is waardering. Waardering is een ondergewaardeerd gevoel,  als je kijkt naar hoe weinig van onze tijd we in deze emotie doorbrengen.

Toch is waardering een ingang naar meer levensenergie, een grotere vitaliteit en een verhoogd gevoel van welzijn.

Het is mogelijk om je te focussen op een gevoel, en dus ook op waardering. Terwijl je dit nu zo leest; wellicht kun je de woorden van dit blog waarderen, wellicht voel je ondertussen ook dat je lekker zit en waardeer je dat, of denk je aan de dingen in je leven die je kunt waarderen. Als je mediteert, kun je ook eens een meditatie op waardering doen; voel de waardering die voelbaar is in je lichaam en blijf je hierop focussen. Blijf voelen wat er gebeurt en wat het effect is van deze vergrote aandacht voor de waardering die in je voelbaar is. Probeer het eens 10 minuten en verbaas je over de uitwerking …

Meditatie op waardering

Natuurlijk is elke meditatie anders, maar deze meditatie kan heel sterk doorwerken. Het is bij mijn weten nog niet officieel onderzocht, maar het zou me niets verbazen als bij deze meditatie de dopamine en oxytocine de pan uitreizen, samen met wat andere stofjes waardoor je je energieker gaat voelen, levendiger en prettiger in je vel.

Het woord van het jaar…

Laten we hopen dat Waardering het woord van dit jaar wordt….

waardering en levensenergie

Laat hieronder even weten wat jij waardeert, of hoe de waarderingsmeditatie voor je werkt.


meer blogs over mindset

2 comments

 • Marta schreef:

  Mooi, Marloes.
  Ja, ik heb veel waardering voor jouw inzet voor het welbevinding van anderen. Daar ben ik ook diep dankbaar voor – al jaren.
  (Alleen al als ik aan jouw uitstraling denk, voel ik me lichter.)
  Ik verbind me aan de flow van het jaar van waardering.
  Lieve groeten, M

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *