lente anti-hooikoorts yoga houdingen

Lente Yoga Houdingen (anti-hooikoorts en hartopeners)

De lente staat voor de deur … alles krijgt weer kleur, we genieten van de crocussen en de narcissen en het is weer tijd om ons hart verder open te zetten :).

Hooikoorts gooit soms roet in het eten om echt van de lente te genieten. Erg vervelend natuurlijk, en daarom hierbij een aantal yoga houdingen die kunnen ondersteunen bij hooikoorts. En voor iedereen die geen last heeft van hooikoorts ook fijn om te doen, het geeft je meer lucht en daarmee ook meer ruimte voor jezelf. Deze houdingen openen ook het gebied van je hart. Gewoon even doen dus:

Kat-koe houdingyoga kat-koe en variatie staand

Heb je geen hooikoorts, dan is de kat-koe houding een fijne beweging om mee te beginnen. Maar als je hoofd vol zit, is deze natuurlijk niet fijn. In dat geval kun je dezelfde beweging staand doen.

Bij de inademing, maak je rug hol en neem je hoofd ook hierin mee, zodat je een
strekking van je hele rug krijgt, van onder tot helemaal bovenin. Bij de uitademing maak je je rug hol en kijk je richting je navel. Als je staat, is het fijn om je ellebogen naar achter te brengen bij de inademing en naar voren bij de uitademing.

Doe de beweging en je adem langzaam, zodat je voldoende tijd neemt om de oefening zijn werk te laten doen en te voelen wat het effect is. De diepe, ruime inademing stimuleert circulatie in de luchtwegen en bijholtes en voorziet je lichaam van nieuwe energie. De diepe, ruime uitademing zorgt voor verversing van de lucht in ook die gebieden in je longen die normaal weinig  beweging/ verversing krijgen.

Doe deze houding een paar minuten of hoe lang het goed voelt.

yoga krijger 1Virabhadrasana 1 / Krijger 1

Opent je borst zodat je longen de ruimte krijgen.

Zet 1 been voor en de ander naar achter met 1 – 1,5 m. er tussen. Je achterste voet draai je 30 tot 45 graden naar buiten. Buig je voorste been zodat je knie boven je enkel is, breng je armen naar voor en omhoog en kijk over je vingers heen omhoog. Open je borstkas, maak deze zo breed mogelijk en adem ruim. Zo lang als het goed voelt blijf je staan, als het te zwaar wordt in je benen, wissel je en zet je je andere been voor.

Je kunt deze oefening zwaarder maken door de benen verder uit elkaar te zetten, en lichter door je benen dichter naar elkaar te brengen.

Utthita parsvakonasana / Zijwaartse driehoek

De hele zijkant van je lichaam wordt gerekt en je traint en verruimt je borstkas.

Zet je voeten wijd uit elkaar (1 – 1,5 m.), draai dan je rechtervoet 90 graden naar buiten en je linker ongeveer 45 graden naar binnen. Buig zijwaarts terwijl je je rug zo lang mogelijk houdt naar je rechtervoet. Je rechterhand kun je laten rusten op je rechterbeen (of als je heel lenig bent op de grond). Je linkerhand breng je omhoog en je kijkt ook omhoog terwijl je je borstkas zo breed mogelijk maakt. Let erop dat je schouders onder elkaar zijn en de bovenste niet verder naar voren.

Wanneer het te zwaar wordt kom je weer uit de houding en doe je deze naar de andere kant.

Je kunt beide benen gestrekt houden of net als bij de krijger 1, je rechterbeen buigen tot je knie boven de enkel is.

yoga - visMatsyasana / Vishouding

Maakt je borstkas ruimer en flexibeler en versterkt ook je rug.

Ga liggen op je rug, met je handen onder je billen. Kom dan omhoog op je ellebogen en kijk richting je voeten. Breng je ellebogen als mogelijk iets dichter bij elkaar, open je borst en laat je hoofd rusten op de grond. Als je hoofd niet op de grond komt, verplaats dan je gewicht zodat je hoofd op de grond kan rusten. Voel de ruimte die je nu hebt om te ademen.

Wanneer het genoeg is, laat je deze houding weer los en ontspan je.

Wil je meer algemeen aan je weerstand werken, doe dan ook de yoga houdingen voor een betere weerstand.

Wil je laten weten hoe deze houdingen voor je werken, of heb je meer tips voor een goede weerstand, laat even een reactie achter hieronder.


meer blogs over yoga & meditatie doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *