yin yoga: wat is het en wat is het niet

yin yoga

wat is yin yoga? en wat is het niet?

Yin yoga is een stijl van moderne houdingen-yoga. Het is een heel mooie aanvulling op meer actieve yogastijlen is. In yin yoga stimuleer en versterk je bindweefsel en gewrichten, en breng je balans in de energiestromen in je lichaam. Je activeert je parasympatisch zenuwstelsel, het zenuwstelsel van de ontspanning. Je keert diep naar binnen en neemt echt de tijd om te luisteren naar je lichaam.

De essentie van de yin yoga beoefening is: ontspannen in een houding waarin je rekking ervaart. Je brengt je lichaam in een houding zodat je een goede rekking voelt, niet teveel en niet te weinig. Je laat je spieren ontspannen en blijft hier zo’n 3 tot 6 minuten. Daarna voel je na in een resonantie-houding. Zo train je jezelf ook om de meer subtiele energiestromen in je lichaam waar te nemen.

Wat het niet is: het is niet heel diep moeten doorademen omdat je anders de houding niet kunt volhouden. Of in veel pijn in een houding blijven. Ook is het anders dan restorative yoga, waarbij je geen tot een heel milde vorm van rekking ervaart.

effecten op fysiek, energetisch en mentaal niveau

Op fysiek niveau richt yin yoga zich op het bindweefsel. Dit wordt vrijwel niet getraind in yang yoga, maar is wel van belang voor een goede gezondheid. Door een goede beoefening van yin yoga stimuleer je veilig het bindweefsel rond de spieren en in en rond de gewrichten. Hiermee bevorder je de kracht, vitaliteit, hydratatie en veerkracht van het bindweefsel.

Op energetisch niveau stroomt de energie beter door, want bindweefsel is de bedding waarin de energiestromen in het lichaam stromen, zeg maar de fietspaden (wegen) waarop de fietsen (energie) zich kunnen voortbewegen. Met yin yoga wek je een ​​grotere energiestromen op en verbeter je de circulatie van energie. Blokkades van energie deblokkeer je, vooral in de gewrichten, waarna kalmte, stilte en ruimte ontstaat en een ongehinderde energiestroom.

Mentaal biedt de beoefening de mogelijkheid om “yin” vermogens van de geest te cultiveren. Kwaliteiten zoals ontvankelijkheid, rust, toegeeflijkheid, acceptatie en overgave. Een ware lust voor de geest, een heerlijke tegenhanger om even pauze te hebben van de drukke geest van alledag.

yin en yang: de termen

De termen yin en yang komen uit het taoïsme. Zowel yin als yang is niet absoluut en het ene bestaat niet zonder het andere. Yin en yang zijn bijvoeglijke naamwoorden. Iets krijgt de aanduiding “yin” of “yang” alleen als het wordt vergeleken met iets anders. Het zijn tegengestelde en aanvullende relaties.

Het Chinese karakter voor “yin” beschrijft de schaduwzijde van een heuvel. En het Chinese karakter voor “yang” verwijst naar de zonnige kant van een heuvel. Op basis van deze beschrijving bestaat er binnen het taoïsme en de Traditionele Chinese Geneeskunde een algemene consensus dat yin verwijst naar dingen die relatief koeler, vochtiger, donkerder, neerwaarts, stil, langzaam en meegevend zijn. Yin wordt ook wel als vrouwelijk aangeduid. Yang verwijst naar dingen die relatief heter, droger, helderder, meer opwaarts, actief, snel en krachtig zijn. Yang wordt als mannelijk gezien.

yin yoga versus yang yoga

Langzame stijlen van yoga die stilte en ontvankelijkheid benadrukken, bijvoorbeeld restorative yoga, yoga nidra en yin yoga zijn meer yin. Actieve, dynamischere stijlen, bijvoorbeeld ashtanga, iyengar, bikram, vinyasa en hatha yoga, zijn meer yang.

De yang yogastijlen geven een goede workout voor de spieren, het yang-weefsel in het lichaam, en de yinstijlen stimuleren, rekken en versterken meer het bindweefsel rond de spieren en gewrichten, het yin-weefsel in het lichaam. Beide stijlen samen zorgen voor het behoud van een optimale gezondheid in onze lichaam en geest.

De huidige beoefening van yoga is veelal yang, maar yin yoga wordt (terecht :)) steeds populairder om zodoende ook de ‘andere helft’ van yoga te ervaren en de voordelen hiervan mee te pakken. Yin is niet beter of slechter dan yang, maar het is anders, en een balans in yin en yang yoga beoefening geeft de beste resultaten voor je gezondheid.

Zin in meer?

Neem een kijkje bij de yin yoga opleiding, om je zo te verdiepen in deze prachtige vorm van yoga. Er zijn 2 modules van 50 uur. Yin Yoga en de Meridianen en Yin Yoga, Fascia, mudra’s en het gebruik van je adem bij yin yoga.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *