Liefde voor je lichaam

Liefde voor je lichaam

Dualistische versus non-dualistische visie

Wat nu ‘Klassieke hatha yoga’ genoemd wordt, heeft een dualistische visie. Hierin wordt je lichaam gezien als ‘niet echt’ en richt je je uitsluitend op je geest. In de geest ligt, achter je ego, het ‘echte’, het Goddelijke, verscholen. Het non-dualistische tantra yoga ziet het lichaam als realiteit, en wel als een expressie van het Goddelijke.

Je lichaam is Essentie die in een vorm gemanifesteerd is.
Je lichaam is Goddelijk.

Tantra yoga pleit daarom voor liefde voor je lichaam, want alle vormen kunnen een mooie ingang zijn tot de Essentie/ de Bron-energie. De tantrika’s hebben daarom yoga houdingen toegevoegd in hun yoga paden, als een manier om je lichaam te trainen, er goed voor te zorgen en om te onderzoeken hoe onze denkgeest zich tot ons lijf verhoudt.

Want het is niet altijd makkelijk, liefde voor je lichaam. We hebben zoveel verwachtingen en aannames en wensen over hoe het eruit ziet of functioneert. En je lijf kan hier meestal niet blijvend aan voldoen. Vaak ook hebben we veel oordelen, en we ontlenen aan ons lichaam een deel van onze identiteit.

Nu is het avidya, onwetendheid, om ons te identificeren met een vorm. In het blog over onwetendheid, gaf ik al een mooie meditatie voor meer openheid en ruimte hierin. Heb je dat blog nog niet gelezen, doe dat dan nog even; want het is een mooie voorbereiding op dit blog.

In dit blog gaan we de denkgeest met betrekking tot het lichaam onderzoeken. Zo kun je meer helderheid te krijgen over jouw ego wat betreft je lijf. Hierdoor kom je steeds weer iets dieper in contact met de essentie zelf. De essentie ligt onder of achter het ego, bijvoorbeeld verborgen in dankbaarheid. Doe nu meteen mee met de meditatie hieronder, en verdiep je in je aannames, verwachtingen, wensen, oordelen en hoe je meer zorg voor je lijf kunt hebben en liefde en dankbaarheid ontwikkelt.

Aan de slag: meditatie en contemplatie over je denkgeest en je lijf

Meditatie van Marloes van der Kamp

Hopelijk vond je dit een mooi-intense, verhelderende en inzichtgevende meditatie.

Laat hieronder in het commentaarvakje even weten wat je een mooi inzicht vond, of welke uitwerking deze meditatie op jou heeft.
Hoe voel je je nu?

14 comments

  • Renée Hubers schreef:

    Wat een confronterende meditatie is dit. Ik weet dat ik veel van mijn lichaam vraag. Heb hoge verwachtingen, wil dat het daar te allen tijde aan voldoet en luister lang niet altijd naar wat het aangeeft. Het stukje ‘geef je je lichaam de zorg die het verdient’ in de meditatie maakte me verdrietig. Nee, dat doe ik niet. Dankbaarheid uitspreken naar mijn lichaam deed veel met me. Het gaf rust. Alsof het even niet aan alle verwachtingen hoefde te voldoen en het gewoon oké was zoals het is. Ik vind het een hele mooie meditatie en ben benieuwd naar mijn ervaring de volgende keer dat ik ‘m doe.

  • Anne schreef:

    Het is een fijne reis door je lichaam zo! Door de aandacht en de zachte woorden ontspande mijn lijf en voelde ik beter waar ik behoefte aan had. Ik verwacht inderdaad nogal veel van mijn lijf en moet soms moeite doen om te luisteren als mijn lijf tegen me praat. Heel fijn om zo in te tunen en mijn lijf bewust te geven wat het verdient. Ik ga deze meditatie zeker nog eens doen.

  • Emmy schreef:

    Er gebeurde eerst niet heel veel. Ik ben nooit zo veel of lang bezig met m’n lichaam. Is het een bescherming voor bepaalde delen waar ik niet blij mee ben? Wie weet. Toen kwam er een moment waar ik aandacht mocht geven aan delen, die ik niet zo leuk vind. Dat was mooi zeg, ik had nog nooit zo gekeken, gedacht, gevoeld over die bepaalde lichaamsdelen, hoe anders was dit. Het niet negeren of niet leuk vinden, er bij horen. Het voelde bijna als iemand die buitengesloten is geweest en nu mag meedoen… De dankbaarheid begon ik te voelen en voor even trok dit ook door de delen die ik niet zo leuk vind.

  • Esmeralda Den Hartog schreef:

    Ik vond het een lastige meditatie. Tijdens de meditatie merkte ik vooral dat ik vooroordelen heb over mijn lichaam. Mijn arm voldoet niet aan mijn verwachtingen en voel frustratie in mijn lichaam.. de focus op dankbaarheid voelen en je lichaam bedanken voor alles wat het voor je doet deed mij goed. Ik merkte dat mijn frustratie iets minder sterk voelde. Ik ben benieuwd of ik door herhaling van deze meditatie met meer compassie kan kijken naar mijn lichaam.

    • Esmeralda Den Hartog schreef:

      Zojuist de meditatie opnieuw gedaan. Tijdens de meditatie heb ik echt de liefde en compassie gevoeld voor mijn lichaam. Mijn oordelen over mijn arm heb ik meer los kunnen laten en met compassie waargenomen. Echt heel fijn om je lichaam minder te veroordelen en echt even die liefde te voelen. Heel bijzonder dat de ervaring nu compleet anders is.

      • MarloesvdK schreef:

        Hai Esmeralda,
        Ja, herhaling verdiept en geeft altijd weer een andere ervaring. Mooi inderdaad om deze meditatie vaker te doen (zoals eigenlijk altijd met alle meditaties ;)).

  • Lauren schreef:

    Hele fijne meditatie! Ik vond het moeilijk om wat te voelen, ik voelde juist niet zoveel? Het bedanken van mijn lichaam ontroerde me dan wel weer een klein beetje, het is gewoonweg zo lief haha!

    • MarloesvdK schreef:

      Of je veel of weinig of niets voelt maakt niet uit voor de meditatie. Een volgende keer als je de meditatie doet kan het ook weer heel anders zijn.

  • saskia schreef:

    Hoi Marloes
    Tijdens de meditatie kroop er een heel warm gevoel door mijn lichaam en er kwam een grote glimlach op mijn gezicht. Wat een dankbaarheid.
    Achteraf realiseerde ik me dat het lichaam het als eerste moet ontgelden wanneer het druk is, dan schiet de zorg voor het lichaam er bij een (minder slaap, meer stress, minder rust). Ik heb me voorgenomen om juist op die momenten deze meditatie er even bij te pakken om ‘alert’ te blijven op het zorgen voor mijn lichaam.

  • Esther schreef:

    In het begin voelde ik onrust en had ik last van mijn heup. Ik ging hier naartoe ademen, hier werd ik iets rustiger van. Ik zat in lotushouding en had de opdracht niet te verzitten vastgezet in mijn hoofd. Toen ik me op lichaamsdeel ging focussen baalde ik enorm van mijn buik en voelde dat ik dat onprettig vond dat ik mijn eigen lichaam afkeurde. Nadat de meditatie volgde in liefde voor je lichaam voelen, lag ik mijn hand op mijn hart en haalde ik mijn rechterbeen uit de lotushouding. Daarna ging de liefde stromen. Ik heb de meditatie als confronterend ervaren, door me zo op mijn lichaam te focussen kon ik me alleen op de “niet mooie/fijne plekken” focussen daar waar pijn of onzekerheid zit. Aan de andere kant ook wel fijn dat het alleen mijn heup en mijn buikje is en dat ik met de rest tevreden ben……..

    • MarloesvdK schreef:

      Hallo Esther,
      Dank voor je reactie. Het is inderdaad fijn om met het meeste van je lichaam tevreden te zijn. En ook is het mooi om onvoorwaardelijke liefde te beoefenen naar je lichaam toe. Dat het nergens aan hoeft te voldoen en toch al je liefde verdient.
      Liefs, Marloes

  • Carolien schreef:

    Fijne meditatie. Vooral het voelen van liefde door je hele lichaam gaf me een heel warm gevoel. Er kwam als vanzelf een gevoel van dankbaarheid voor alles wat ik kan en dat ik gezond ben. Echt oprecht iets om dankbaar voor te zijn.

    • MarloesvdK schreef:

      Zeker! <3

    • Paulie schreef:

      Het is mooi om een diepe dankbaarheid voor je lichaam te voelen, ookal heb ik wel bepaalde oordelen over mijn lichaam. Bewustzijn van wat mijn lichaam allemaal wel kan brengt rust en ontspanning. En veel liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *