klesha - belemmeringen op je spirituele pad

klesha – de 5 belemmeringen op je yogapad

De klesha (kleśā) zijn zowel in Boedhistische als in Hindoeistische teksten beschreven. Het betekent bezoedeling, verontreiniging of vergif. En het gaat over je geest die bezoedeld of verontreinigd is – het zijn mentale obstakels die je van verlichting afhouden: de realisatie dat alles één is en dat jij deel van het Goddelijke bent.

Zoals er ook verschillende chakra-systemen zijn, zijn er ook verschillende klesha systemen: met 3, 5 of nog veel meer klesha’s. Klesha’s kunnen gezien worden als verstorende emoties. Wanneer de waarheid begrepen wordt, hebben deze emoties een kracht meer om de geest te verstoren.

In alle yoga paden worden emoties dus niet gezien als iets dat je overkomt, die je soms overweldigen en waar je niets aan kunt doen. Je kunt je geest net als je lichaam trainen, en dus je hersenen ‘gespierder en sterker’ maken: andere neuropaden trainen waardoor je weldadige emoties cultiveert en voedt, bijvoorbeeld de Brahma Vihara. Uiteraard, net als bij sport, dit is iets om heel regelmatig te doen, niet alleen iets om over te lezen.

Ik ga nu even uit van een klesha-systeem met 5 verschillende emoties. Zoals ik in mijn vorige blog, waarom klagen je geen goed doet, schreef, zijn dit:
1. avidya, onwetendheid, met daaruitvolgend:
2. asmita, egoisme
3. raga, gehechtheden
4. dvesha, afkeren
5. abhinivesha, angst

klesha 1: Onwetendheid

De eerste van de klesha is de belangrijkste: onwetendheid of verwarring. Het is geen afwezigheid van kennis, of iets niet weten, maar echt een verwarring, een misvatting van de werkelijkheid. Het is de oorzaak van de andere 4 kleshas en je zou het kunnen zien als een fundamentele fout in ons denken, die in onze maatschappij mainstream is.

De misvatting gaat over de identificatie met dat wat vergankelijk is in plaats van dat wat eeuwig is.

Vergankelijk is alles wat wij waarnemen: de fenomenale wereld. Zoals ons lichaam, onze rol, onze persoonlijke bezittingen, omgeving en omstandigheden. Dit alles verandert, en doordat het verandert is het ook eindig. Zolang we blijven hopen dat dit een bron is van eeuwig geluk, hebben we last van deze klesha – we leven in onwetendheid.

Onwetendheid is zonde; een misvatting

In Christelijke termen zou je zeggen ‘we leven in zonde’, want volgens Eckhart Tolle betekende ‘zonde’ zoals het oorspronkelijk in de bijbel geschreven was, ‘de kern van de zaak missen’.

Wat zou jij willen dat eeuwig zou duren?
Waar identificeer jij je mee?
Of waarvan zou je het gevoel hebben dat je een deel van jou kwijt bent als je het kwijt zou raken?

je essentie is goddelijk

Waar we onwetend over zijn is het eeuwige, het onveranderlijke, het Zelf oftewel het Goddelijke: de bron van alle vormen. Het is een misvatting om ons te identificeren met een vorm, terwijl we in werkelijkheid, in essentie, de bron zelf zijn. In het Shaivisme wordt gezegd dat de fenomenale wereld voortkomt uit het Goddelijke. Het Goddelijke zit in alle vormen, alleen zijn de vormen, in tegenstelling tot de bron, veranderlijk. Als we ons identificeren met de vormen en willen dat die eeuwig zijn, dan willen we iets dat onmogelijk is. Deze onwetende blik op de wereld leidt onvermijdelijk tot lijden.

De bron, het Goddelijke, is in alles (vandaar het yoga-motto: ‘alles is één). En een heel mooie manier om meer contact te maken met het Goddelijke, is om de vormen die we al waarnemen, het Goddelijke te ontdekken. Het gemakkelijkst is om iets te nemen dat je mooi vindt (maar niet een persoon). Bijvoorbeeld een edelsteen, een bloem of een boom. En terwijl je hiernaar blijft kijken, zie of je iets dieper kunt waarnemen, neem de kern van deze steen/bloem/boom waar. Richt gewoon je aandacht op de essentie, op de kern van dat waar je naar kijkt, en voel dan wat je kunt waarnemen.

Een andere manier is om je te focussen op de essentie van jezelf, zie de sankalpa meditatie.

En aangezien iedereen die niet verlicht is nog onwetendheid in zich heeft, laat je even als guilty pleasure hieronder weten wat jij graag wilt dat eeuwig duurt? Ik lees het graag, alvast bedankt!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *