essentie - ervaren Goddelijke - wijsheid tantras

de Essentie ervaren

Omarmen van de Wijsheid van de Tantras – deel 4, ervaren van de Essentie

Voorbij de logica van de mind kun je de Essentie waarnemen. Het waarnemen van de Essentie in alles, is een mooie stap om de ongekende wijsheid van de tantrische geschriften in je op te kunnen nemen.

De 5 stappen voor het omarmen van de wijsheid van de Tantras

Even als reminder hieronder nog de 5 stappen om te beginnen met het omarmen van de wijsheid van de Tantras. Wanneer je de eerdere blogs hierover nog niet gelezen hebt, lees die dan eerst:

  1. het loslaten van een vast idee van de realiteit
  2. loslaten van gehechtheid en afkeer: toegewijd zijn aan de waarheid
  3. loslaten van de mind-logica
  4. beginnen met het ervaren van de Essentie/ het Goddelijke
  5. beoefenen van de morele waarden/ zuivering van de geest

stap 4: Ervaren van de Essentie

Wat is de Essentie? Dat is de vonk van Licht, het Wezenlijk, het Goddelijke dat in alles aanwezig is. De kern van het bestaan. In de tantras zijn de basis energieen ingedeeld in Shakti en Shiva.

Shakti is de fenomenale wereld. Dat is de wereld zoals we die waarnemen, de wereld van de vormen. De vormen veranderen altijd, ze komen op en vergaan ook weer..

Shiva is het bewustzijn, de nog ongevormde wereld. Dit is de Essentie. et verandert niet, het is de oneindige wijsheid, het Licht, de Liefde, God. Het is in alle vormen aanwezig.

Vormen kunnen we gemakkelijk waarnemen met onze 5 zintuigen. Het waarnemen van het bewustzijn in alles vergt een bepaalde manier van waarnemen.

Waarnemen, nog een hele kunst

We nemen normaal gesproken waar door een filter van onze overtuigingen/gedachten/ideeen over hoe iets zal zijn, gebaseerd op ons verleden. En vaak staan we er niet bij stil dat we gefilterd waarnemen, omdat we dat als ‘normaal’ beschouwen.

Hoe meer je je bewust bent van het filter, hoe meer je ook op een andere manier naar dingen kunt kijken. Zo kun je je afvragen:

  • welke specifieke bril jij naar de wereld of iets in de wereld kijkt: is dat verwachtingsvol, oordelend, met vriendelijkheid of met argwaan?
  • hoe jouw kijk op de wereld je waarneming beinvloedt,
  • en als je jouw kijk zou veranderen, zou dan ook je waarneming veranderen?
  • en of het mogelijk is om iets open te zien of te ervaren, zonder filter

kijken zonder oordeel

Wanneer je zonder filter, zonder vooroordeel of idee of oordeel erover iets kunt ervaren, dan kun je ook de essentie ervan ervaren.

De essentie is het dieper invoelen in iets zonder dat je gebruikelijke filter het al voor je heeft ingekleurd voordat je de essentie waarneemt.

Je kunt iets voor je leggen om een meditatie mee te doen, bijvoorbeeld een edelsteentje, een boedha-beeldje, maar het kan ook gewoon een wc-rol zijn; het object maakt niet uit.

Doe dan lekker even mee met de volgende meditatie:

meditatie

variatie

Je zou in deze meditatie ook je waarneming kunnen sturen, door bijvoorbeeld het cultiveren van de brahma vihara: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, mede-vreugde of gelijkmoedigheid. Dit zijn gevoelens waardoor je dichterbij de Essentie komt en dus kunnen ze je helpen om de Essentie/ het Goddelijke in iets te kunnen waarnemen.

Opschrijven helpt je voortgang te zien

Het kan fijn zijn om even een paar kernwoorden op te schrijven van wat je ervaarde. Zo zul je, bij regelmatige oefening, gemakkelijk je voortgang bij kunnen houden. Je zult meer en meer de Essentie kunnen waarnemen, en omdat het mogelijk langzaam verandert, kan het heel fijn zijn om eens terug te lezen en dan te beseffen wat een grote verandering in waarneming je gemaakt hebt.

In het dagelijks leven

Je kunt het dan ook in het dagelijks leven toepassen. Je waarneming verruimen, niet je gebruikelijke filter meteen voor iets plakken, maar opener waarnemen, dieper en meer in het moment (in plaats van dat eerdere ervaringen al een verwachting hebben geschept die op de voorgrond ligt).

Wat ervaar jij als je dieper en opener naar iets kijkt? Schrijf het even hieronder in het commentaarvakje.

Meer verdiepen?

Je bent welkom bij een verdiepingsweekend (bijscholing, ook YA geaccrediteerd), of bij de Hatha yoga opleiding, gebaseerd op de rijke nondualistische tantrische filosofie. Laat even weten als je meer wilt weten over deze opleiding. 

En geef hieronder nog even iets weer van jouw ervaring; ik lees het graag!


meer blogs over yoga filosofie

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *