essentie - ervaren Goddelijke - wijsheid tantras

de Essentie ervaren

Omarmen van de Wijsheid van de Tantras – deel 4, ervaren van de Essentie

Voorbij de logica van de mind kun je de Essentie waarnemen. Het waarnemen van de Essentie in alles, is een mooie stap om de ongekende wijsheid van de tantrische geschriften in je op te kunnen nemen.

De 5 stappen voor het omarmen van de wijsheid van de Tantras

Even als reminder hieronder nog de 5 stappen om te beginnen met het omarmen van de wijsheid van de Tantras. Wanneer je de eerdere blogs hierover nog niet gelezen hebt, lees die dan eerst:

 1. het loslaten van een vast idee van de realiteit
 2. loslaten van gehechtheid en afkeer: toegewijd zijn aan de waarheid
 3. loslaten van de mind-logica
 4. beginnen met het ervaren van de Essentie/ het Goddelijke
 5. beoefenen van de morele waarden/ zuivering van de geest

stap 4: Ervaren van de Essentie

Wat is de Essentie? Dat is de vonk van Licht, het Wezenlijk, het Goddelijke dat in alles aanwezig is. De kern van het bestaan. In de tantras zijn de basis energieen ingedeeld in Shakti en Shiva.

Shakti is de fenomenale wereld. Dat is de wereld zoals we die waarnemen, de wereld van de vormen. De vormen veranderen altijd, ze komen op en vergaan ook weer..

Shiva is het bewustzijn, de nog ongevormde wereld. Dit is de Essentie. et verandert niet, het is de oneindige wijsheid, het Licht, de Liefde, God. Het is in alle vormen aanwezig.

Vormen kunnen we gemakkelijk waarnemen met onze 5 zintuigen. Het waarnemen van het bewustzijn in alles vergt een bepaalde manier van waarnemen.

Waarnemen, nog een hele kunst

We nemen normaal gesproken waar door een filter van onze overtuigingen/gedachten/ideeen over hoe iets zal zijn, gebaseerd op ons verleden. En vaak staan we er niet bij stil dat we gefilterd waarnemen, omdat we dat als ‘normaal’ beschouwen.

Hoe meer je je bewust bent van het filter, hoe meer je ook op een andere manier naar dingen kunt kijken. Zo kun je je afvragen:

 • welke specifieke bril jij naar de wereld of iets in de wereld kijkt: is dat verwachtingsvol, oordelend, met vriendelijkheid of met argwaan?
 • hoe jouw kijk op de wereld je waarneming beinvloedt,
 • en als je jouw kijk zou veranderen, zou dan ook je waarneming veranderen?
 • en of het mogelijk is om iets open te zien of te ervaren, zonder filter

kijken zonder oordeel

Wanneer je zonder filter, zonder vooroordeel of idee of oordeel erover iets kunt ervaren, dan kun je ook de essentie ervan ervaren.

De essentie is het dieper invoelen in iets zonder dat je gebruikelijke filter het al voor je heeft ingekleurd voordat je de essentie waarneemt.

Je kunt iets voor je leggen om een meditatie mee te doen, bijvoorbeeld een edelsteentje, een boedha-beeldje, maar het kan ook gewoon een wc-rol zijn; het object maakt niet uit.

Doe dan lekker even mee met de volgende meditatie:

meditatie

variatie

Je zou in deze meditatie ook je waarneming kunnen sturen, door bijvoorbeeld het cultiveren van de brahma vihara: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, mede-vreugde of gelijkmoedigheid. Dit zijn gevoelens waardoor je dichterbij de Essentie komt en dus kunnen ze je helpen om de Essentie/ het Goddelijke in iets te kunnen waarnemen.

Opschrijven helpt je voortgang te zien

Het kan fijn zijn om even een paar kernwoorden op te schrijven van wat je ervaarde. Zo zul je, bij regelmatige oefening, gemakkelijk je voortgang bij kunnen houden. Je zult meer en meer de Essentie kunnen waarnemen, en omdat het mogelijk langzaam verandert, kan het heel fijn zijn om eens terug te lezen en dan te beseffen wat een grote verandering in waarneming je gemaakt hebt.

In het dagelijks leven

Je kunt het dan ook in het dagelijks leven toepassen. Je waarneming verruimen, niet je gebruikelijke filter meteen voor iets plakken, maar opener waarnemen, dieper en meer in het moment (in plaats van dat eerdere ervaringen al een verwachting hebben geschept die op de voorgrond ligt).

Wat ervaar jij als je dieper en opener naar iets kijkt? Schrijf het even hieronder in het commentaarvakje.

Meer verdiepen?

Je bent welkom bij een verdiepingsweekend (bijscholing, ook YA geaccrediteerd), of bij de Hatha yoga opleiding, gebaseerd op de rijke nondualistische tantrische filosofie. Laat even weten als je meer wilt weten over deze opleiding. 

En geef hieronder nog even iets weer van jouw ervaring met de audio-meditatie op deze pagina; ik lees het graag!


meer blogs over yoga filosofie

18 comments

 • va schreef:

  ik keek naar een vaasje maar kon er niet goed inkomen en kreeg niet echt een reactie of een gevoel van verbinding. het was voor mij “gewoon” een kort stiltemoment.

 • cassandra schreef:

  ik had een theeglas voor me staan. Emoties had ik niet hiervoor. We gedachten die aangaven wat je erover geleerd hebt. Toen ik de gedachten los kon laten, merkte ik dat het beeld van het glas begon te veranderen. De binnenkant en buitenkant leken samen te smelten waardoor het dieptebeeld veranderde. Ik kon niet meer zien wat de binnenkant of buitenkant van het glas was. Mooi hoe je beeld zo kan veranderen.

 • Anne schreef:

  Ik had een glas voor me staan. In het begin had ik er nauwelijks gedachten of oordelen over. Na verloop van tijd kwam er wel ‘ruimere’ gedachten, zoals hoe bijzonder het is welke vormen we kennen en hoe mooi het glas is. Mijn gedachten dwaalden zo nu en dan weer af, maar die ruimere blik bleef wel tekens terugkomen. Dat is altijd een fijne ervaring 🙂

 • Renée schreef:

  Wat een leuke meditatie! Ook ik had een theekop voor me gezet en in het begin zag ik vooral het praktische van de theekop in. Gedachten als ‘ja de theekop is groot, ja gekoppeld aan gezelligheid, ja wat is een theekop eigenlijk nog meer?’. Wat ik leuk vond om te merken was dat bij het kijken vanuit je hart ik andere waarnemingen tov de theekop had. Vriendelijkere, warmere waarnemingen en gedachten. Ik zat in de tuin en zo viel me bijv ineens op dat er een mooie weerspiegeling van een boom in het thee water zichtbaar was.

  Ik ben nieuwsgierig naar de volgende keer dat ik deze meditatie doe 🙂

 • Anne schreef:

  Hoi Marloes, ik vond het wel een fijne meditatie. Ik kon redelijk neutraal naar het voorwerp (een bloempotje :)) kijken. In het begin kon ik goed in het hier en nu zijn en naarmate de tijd vorderde ging ik anders naar het potje kijken en kreeg ik er zelfs andere gevoelens bij; ontzag voor de hoeveelheid vormen die we in de wereld hebben en verwondering over hoe gewoon we dat vinden. Die realisatie duurde niet lang, maar het was toch een mooi inzicht. Zachte gevoelens en woorden als ‘wonder’ en ‘mysterie’ komen dan bij me op.

 • Esmeralda schreef:

  Ik heb gekozen voor een theekopje als voorwerp. Ik vind het lastig om mijn aandacht bij het voorwerp te houden en heb vooral praktische gedachtes bij het voorwerp. De woorden warmte en gezelligheid kwamen voor in mijn gedachte, maar dat komt door eerdere ervaringen en een verwachtingen. Een lekker warm kopje thee… er blijft dus toch een filter voor het voorwerp. Lastige opdracht.

 • Emmy schreef:

  De woorden na de meditatie; nuttig, voorwerp, hmm, blij

  Ik vond het moeilijk om verbinding te maken met het voorwerp. Ik merkte op dat ik er niet heel veel van vond behalve het nut van het voorwerp en dat ik er blij mee ben. Dat lijkt vanuit mijn vaststaande perceptie te ontstaan dus met een geleerd oordeel. Het oordeel was dan wel niet negatief maar een positief oordeel is ook een oordeel 🙂

  Na de verzachting, kijken vanuit je hart, merkte ik een blij gevoel op en dat was het.. Ik beoordeelde niet meer of het nuttig was of niet maar gewoon een gevoel van blij zijn… Ook de details van het voorwerp werden meer helder en ik zag zelfs een glinstering in het stofje, wat ik eerder niet zag. (Het voorwerp was een meubel borstel, in mijn geval voor de kattenharen 😆)

  Ik ben nieuwsgierig, wat brengt de volgende keer?

 • Lauren schreef:

  Ik vind dit een lastige oefening. Ik nam een theekopje als voorwerp, maar merk dat ik daar weinig gevoelens of oordelen tegenover heb en juist meer praktische gedachten. Ik vind het daardoor lastig om er verbinding mee te maken, juist omdat het voorwerp me niets doet.

 • José schreef:

  Kijken naar iets zonder oordelen is en blijft lastig. ik heb deze meditatie en soortgelijke oefeningen vaker gedaan, het lukt steeds beter om mijn idee bij een voorwerp lis te laten en te zien wat er nu is.
  het ligt wel erg aan het onderwerp/voorwerp of dit lukt. Sommige voorwerpen/onderwerpen triggeren ideeën, dan vind ik het lastig. maar ik weet inmiddels dat als ik het lastig vind, het ook heel leerzaam is om te onderzoeken. Wat vind ik dan lastig, waar komen mijn ideeën vandaag, zijn ze nog reëel, etc.

 • Sanne schreef:

  Ik heb deze meditatie nu twee keer gedaan en heb voor mijn gevoel nog niet echt de kern ervan bereikt. De eerste keer was mijn telefoon het object. Daarbij vond ik het moeilijk om los te komen van mijn negatieve associaties en gevoelens met dit voorwerp. (Misschien speelde ook mee dat het een in de trein terug was ‘s avonds laat na een drukke dag werken.)

  De tweede keer deed ik het met mijn trouwring. Al gauw merkte ik gevoelens op van vervreemding. Alsof ik het object niet meer herkende als van mij, maar ook niet meer als trouwring. Meer als een metalen cirkel. Ik weet niet of dit de bedoeling is, aangezien ik hierboven lees dat het meer gaat om de verbinding met het object en het goddelijke er in herkennen.

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Sanne, dank je wel voor je reactie. Het kan fijn zijn om de meditatie nog een keer te doen met een voorwerp waar je heel neutraal tegenover staat en in een rustige omgeving. Dan gaat de meditatie vast gemakkelijker.
   Warme groet, Marloes

 • Carolien schreef:

  Ik had het yoga werkboek voor me liggen. Mijn gedachten waren nogal onrustig: dit moet ik allemaal nog leren, er staat wel heel veel in, wanner ga ik dat doen en hoe. En ook dat ik deze meditatie met een ander object opnieuw ga doen. Toen je aangaf anders te gaan kijken, zag ik meer positieve dingen. Wat het me brengt, ik voelde warmte, meer rust. En ik zag ineens de afbeelding echt, met poppetjes hand in hand en hoe ze eruit zien. En de kat en de edelsteen en de vorm van een roer van een boot. Nooit echt met aandacht naar gekeken. Bijzonder om te ervaren hoe je dingen soms niet écht ziet. En een hele goede oefening om vaker te doen ☺

 • Karin schreef:

  Hallo Marloes, ik heb de meditatie nu twee keer gedaan en ik merk verschillen al denk ik dat die meer met het voorwerp te maken hebben.

  eerste keer: in begin veel oordeel en irritatie richting voorwerp (agenda) vanwege stank, chemicaliën te weinig schrijfruimte, niet wat ik eigenlijk wou, ongezond om aan te raken, een jaar in mijn tas er mee om moeten gaan, etc.
  dat veranderde naar eigenlijk geen gedachten afgewisseld met wel gedachten, maar nu ook positiever. Fijn dat die er is en dat het mij helpt dingen te onthouden en dan weer naar geen gedachten
  ik merkte ook dat mijn blik daardoor verzachtte, mijn gezicht en ogen, zachtere energie denk ik ook

  tweede keer met steen: makkelijker om minder oordelen te hebben en wat ik oordeelde was overwegend positief
  toen ik keek vanuit mijn hart voelde ik gelijkwaardigheid, en verder geen gedachten of oordelen (behalve af en toe een afdwaling)

  Ik ben benieuwd wat een ander voorwerp brengt

 • saskia schreef:

  Dag Marloes,
  De meditatie gedaan, ik voelde veel onrust. Ik had een pen voor me gelegd en vond het oprecht lastig om daar verbinding mee te voelen. Er vonden allerlei andere associaties plaats, ik vond het lastig om de focus te houden. En ging ook door naar deze pen betekent niets.
  Ik ga dit nog een aantal keren herhalen met andere voorwerpen.

  • MarloesvdK schreef:

   Dag Saskia, dank voor je reactie. Elke keer als je een meditatie herhaalt, is die ook weer anders en de herhaling zorgt zo voor verdieping. Als er andere meditaties opkomen (zoals deze … betekent niets) dan kun je net als bij andere afleidingen simpelweg weer terugkeren met je focus naar de meditatie waar je mee bezig bent.
   <3 Marloes

   • Paulie schreef:

    Hi Marloes,
    Ik heb deze meditatie nu 2 keer gedaan. Ik merk oordelen meer op, en hoe snel ze eigenlijk opkomen. Als je je richt op de essentie merk ik een verzachting in mijn gezicht, ik voel mijn ogen ontspannen en een lichte glimlach op mijn gezicht. Wel hier en daar wat afleiding van andere gedachtes. Maar ook een verbinding met het object.

   • MarloesvdK schreef:

    Mooi 🥰

 • Esther schreef:

  Ik had mijn telefoon als voorwerp genomen. Er volgde direct een oordeel een telefoon is niet zen, is verslavend en maakt je afhankelijk. Daar ging ik door de focus aan voorbij en er volgde een gevoel van verbinding, ik kon ook het patroon vh hoesje gedetailleerd in me opnemen. Ik werd warm en rust wisselde af met onrust. Mooie oefening in observatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *