Beoefenen van de Morele Waarden

Morele waarden: de 5e stap in het omarmen van de wijsheid van de Tantras

Hieronder nog even de 5 stappen om te beginnen met het omarmen van de wijsheid van de Tantras.

 1. het loslaten van een vast idee van de realiteit
 2. loslaten van gehechtheid en afkeer: toegewijd zijn aan de waarheid
 3. loslaten van de mind-logica
 4. beginnen met het ervaren van de Essentie/ het Goddelijke
 5. beoefenen van de morele waarden/ zuivering van de geest

Wat zijn morele waarden?

Morele waarden zijn positieve intenties om naar te leven. Het zijn pure en lichte staten-van-Zijn. Bijvoorbeeld liefdevolle vriendelijkheid, compassie, vergeving of tevredenheid. In het beoefenen van de morele waarden kies je er één, en focus je op deze intentie en het gevoel ervan. Je voedt en cultiveert het, zodat je het op den duur als vanzelfsprekend ervaart. Dan is het een onlosmakelijk verbonden deel van jezelf geworden; je belichaamt deze positieve intentie.

Waarom zou je de morele waarden beoefenen?

Hoewel het beoefenen van de morele waarden soms wordt weggezet als ouderwets en irrelevant, is het een heel belangrijke oefening. Het leidt tot zuivering van de geest (mind) en dus tot het uiteindelijke doel van yoga, want het pad naar bevrijding, verlichting gaat via de zuivering van de geest. Je denkgeest wordt lichter, zuiverder en schoner door het beoefenen van deze lichte staten van Zijn.

Een gezuiverde geest kan het licht van het Bewustzijn zuiverder en helderder reflecteren. En deze reflectie leidt tot ware wijsheid. Wijsheid creert weer pure en lichte staten-van-Zijn, morele waarden zoals liefde, geduld, tolerantie, etc. Dit is dus een heel positieve, vicieuze cirkel.

Hoe beoefen je de morele waarden?

Morele waarden worden beoefend in de vorm van gevoelsmeditaties. Bijvoorbeeld focussen op gevoelens als:

 • dankbaarheid
 • waardering
 • liefde of
 • vergeving

Of de Brahma Vihara, de 4 hartskwaliteiten die in het Boedhisme, Hinduisme en Jainisme worden gebruikt

of de yama en niyama van Patanjali, de restricties en de innerlijke houdingen.

Hierbij een korte meditatie op dankbaarheid, doe meteen even lekker mee:

Geef je reactie

Laat hieronder even een reactie achter: hoe vond je de meditatie op dankbaarheid? Of wat is jouw favoriete morele waarde?

10 comments

 • Esther schreef:

  Dankbaarheid is voor een mij een favoriete morele waarde. Iedere morgen doe ik een manifestatie meditatie die is gebaseerd op dankbaarheid. Ik krijg er een warm gevoel van in mijn hart en mijn gezicht gaat ervan stralen. Iedere morgen schrijf ik in mijn journal 3 dingen op waarvoor ik dankbaar ben en in de avond 3 leuke dingen die ik heb meegemaakt. Dit doe ik in het 6 minuten dagboek, verkrijgbaar bij de bol.com echt superfijn en leuk om te doen. In de meditatie van zojuist, voelde ik sereniteit en warmte. Op het eind die volledige stilte, maakte me weer onrustig. Hier ben ik naartoe gaan ademen, waardoor ik weer in kalmte kwam. Dankbaar voor dit heerlijke moment in de avond met deze meditatie.

 • Sanne schreef:

  Ik vind het een prettige meditatie. Hoewel ik me wel een beginneling voel, als het op gevoelens aankomt. Ik vind het nog lastig te onderscheiden of ik nou vreugde voel, of liefde of dankbaarheid. Maar misschien vind vooral mijn rationele bewustzijn dit onderscheid belangrijk (iets met het goed willen doen). Hoe dan ook, ik blijf deze met plezier oefenen.

  • MarloesvdK schreef:

   Ja, blijf vooral bij het plezier, en wellicht wordt onderscheiden van nuances in gevoelens langzamerhand gemakkelijker, maar als niet, is dat ook prima; de oefening zelf is belangrijker dan het resultaat.

 • Carolien schreef:

  Dat je dankbaarheid voelt zonder het te koppelen aan een specifieke gebeurtenis is fijn. Het gaf een positief gevoel en warmte en rust. Hele fijne meditatie. Niet alleen als meditatie, maar ook om dit gevoel vast te houden en om het door de dag heen opnieuw te voelen.

 • Paulie schreef:

  Mooie meditatie. Mooi om stil te staan bij het feit dat dankbaarheid niet gekoppeld moet zijn aan externe factoren, maar dat je het ook zelf kan cultiveren onafhankelijk van de situatie. Zo begon ik erover na te denken hoe je dit gevoel van dankbaarheid mee kan nemen in de rest van je dag. En daar wat vaker bij stil te staan.

 • saskia schreef:

  Hoi Marloes
  Mooi om met dankbaarheid bezig te zijn. en dat in je hele lijf en daar buiten te kunnen voelen, het toverde een brede glimlach op mijn gezicht. Nog meer omdat ik deze samen met mijn dochter deed (dankbaarheid!) Het eindigt wel heel abrupt in de meditatie en ook geen echte afsluiting volgens mij gaat. er iets mis.

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Saskia, ik heb hem net nog weer even zelf beluisterd en er gaat bij mij niets mis. De meditatie eindigt met een klankschaal, waarvan het geluid langzaam weer uitdooft. Op deze manier kun je de dankbaarheid langer door blijven voelen in de andere dingen die je na de meditatie weer gaat doen.

 • Yuliya schreef:

  Tijdens deze meditatie heb ik warmte en lichtheid in mijn lichaam gevoeld. Ook werd ik een beetje emotioneel.

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Yuliya, dat kan heel goed, als je focust op een gevoel dan kunnen er andere gevoelens die op de voorgrond liggen ook meer naar boven komen. Soms wordt eerst bijvoorbeeld verdriet of frustratie (of een andere emotie) voelbaar voordat het overgaat in pure dankbaarheid. Dat is mooi als dat gebeurt en hierbij aanwezig kunt blijven terwijl je toch zo goed en zo kwaad als het gaat blijft focussen op dankbaarheid.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *