Beoefenen van de Morele Waarden

Morele waarden: de 5e stap in het omarmen van de wijsheid van de Tantras

Hieronder nog even de 5 stappen om te beginnen met het omarmen van de wijsheid van de Tantras.

 1. het loslaten van een vast idee van de realiteit
 2. loslaten van gehechtheid en afkeer: toegewijd zijn aan de waarheid
 3. loslaten van de mind-logica
 4. beginnen met het ervaren van de Essentie/ het Goddelijke
 5. beoefenen van de morele waarden/ zuivering van de geest

Wat zijn morele waarden?

Morele waarden zijn positieve intenties om naar te leven. Het zijn pure en lichte staten-van-Zijn. Bijvoorbeeld liefdevolle vriendelijkheid, compassie, vergeving of tevredenheid. In het beoefenen van de morele waarden kies je er één, en focus je op deze intentie en het gevoel ervan. Je voedt en cultiveert het, zodat je het op den duur als vanzelfsprekend ervaart. Dan is het een onlosmakelijk verbonden deel van jezelf geworden; je belichaamt deze positieve intentie.

Waarom zou je de morele waarden beoefenen?

Hoewel het beoefenen van de morele waarden soms wordt weggezet als ouderwets en irrelevant, is het een heel belangrijke oefening. Het leidt tot zuivering van de geest (mind) en dus tot het uiteindelijke doel van yoga, want het pad naar bevrijding, verlichting gaat via de zuivering van de geest. Je denkgeest wordt lichter, zuiverder en schoner door het beoefenen van deze lichte staten van Zijn.

Een gezuiverde geest kan het licht van het Bewustzijn zuiverder en helderder reflecteren. En deze reflectie leidt tot ware wijsheid. Wijsheid creert weer pure en lichte staten-van-Zijn, morele waarden zoals liefde, geduld, tolerantie, etc. Dit is dus een heel positieve, vicieuze cirkel.

Hoe beoefen je de morele waarden?

Morele waarden worden beoefend in de vorm van gevoelsmeditaties. Bijvoorbeeld focussen op gevoelens als:

 • dankbaarheid
 • waardering
 • liefde of
 • vergeving

Of de Brahma Vihara, de 4 hartskwaliteiten die in het Boedhisme, Hinduisme en Jainisme worden gebruikt

of de yama en niyama van Patanjali, de restricties en de innerlijke houdingen.

Hierbij een korte meditatie op dankbaarheid, doe meteen even lekker mee:

Geef je reactie

Laat hieronder even een reactie achter: hoe vond je de meditatie op dankbaarheid? Of wat is jouw favoriete morele waarde?

19 comments

 • kris schreef:

  dankbaar voor situaties nu, dan dank voor het verleden en ook voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. het gevoel ” het komt weer goed, zoals altijd”
  heel fijne meditatie 🙏

 • Renée schreef:

  Warmte en zachtheid. Dat voelde ik met name tijdens deze meditatie en bij het contact maken met dankbaarheid. Ik vind het een mooie meditatie en, zeker op dagen dat ik niet zo lekker in mijn vel zit, heel helpend☺️

 • cassandra schreef:

  Ik vind dit een mooie meditatie. Het helpt mij als ik ergens verdrietig om ben of als iets tegen zit. Er is inderdaad altijd iets om dankbaar voor te zijn. Voor mij is dat de mooie levensenergie waaruit we allemaal bestaan. Het klinkt misschien een beetje gek maar na deze meditatie voel ik me vaak weer goed gegrond.

  • MarloesvdK schreef:

   Die uitwerking kan het zeker hebben. Fijn! Het kan ook zijn meer ruimte, meer stroming, meer beweging, een gevoel van troost… dankbaarheid beoefenen heeft vele positieve aspecten, en kan ook de ene keer weer anders aanvoelen dan de andere keer.

 • Emmy schreef:

  Dankbaarheid. Ik vind deze altijd dubbel. Ik vind het namelijk gemakkelijker om dankbaar te zijn voor de mooie, leuke dingen, maar hoe kun je dankbaar zijn voor de juist minder mooie en minder leuke dingen….

  Het duurde vandaag even om het te voelen. Totdat ik mij op mooie dingen richtte… Ik heb nog wel wat te oefenen betreffende dankbaarheid 😊 Ik merk dat ik vaak terug kom op liefde en compassie. Ik merk dat ik beter bij dit gevoel kan komen, ook als het minder mooi of leuk is. Compassie en liefde maakt voor mij dat ik gemakkelijker uit mn oordeel kan stappen naar mezelf of de ander. Misschien kan ik dan daar weer dankbaar voor zijn….

 • Anne schreef:

  Meestal kan ik gauw contact maken met een gevoel van dankbaarheid, dit keer was het wat lastiger en duurde het langer, door spanningen van het dagelijks leven. Maar ook nu was het er gewoon. Het is er altijd, is mijn ervaring en het is zo fijn om er aandacht aan te besteden en het te laten groeien. Zo vredig en ‘kloppend’ om het te voelen. Achter alle ditjes en datjes ligt het te wachten, je kunt er dus altijd naar terugkeren. Mooi inzicht, dankjewel.

 • José schreef:

  Ik oefen graag met dankbaarheid. het is mooi om hier te lezen en leren hoe dit proces werkt van morele waarden. vanuit verschillende hoeken is deze oefening weleens op mijn pad gekomen, maar ik heb nooit uitleg gekregen over wat de theorie erachter is. ik heb uiteraard wel ondervonden wat het effect is. het effect wat dankbaarheid op mij heeft is dat ik verzacht. ik voel me gezegend en dankbaar voor vele, vele dingen. het heeft me door moeilijke dagen heen geholpen en dat doet het nog steeds. al is het soms moeilijk om iets te zien om dankbaar voor te zijn. het lukt me steeds meer en beter. door dankbaarheid besef ik hoe goed ik het heb. het zorgt ervoor dat ik minder in mijn eigen ellende/gedachten blijf hangen en anderen meer wil helpen die minder hebben om dankbaar voor te zijn. het doet me beseffen dat ik minder nodig heb dan ik denk nodig te hebben. het feit dat ik me dankbaar kan voelen op elk moment van de dag zorgt ervoor dat ik me heel rijk en vrij voel.
  wat grappig is, is dat ik dagelijks een moment van dankbaarheid ervaar als ik naar bed ga. ik kan me dan zo dankbaar voelen voor het zachte bed dat ik heb om in te slapen. met dekens om naar gewenste warmte aan te passen. een mooi en veilig huis waar mijn bed droog kan staan, waar mijn gezin in net zo’n fijn bed zorgeloos en veilig kan slapen.

  • MarloesvdK schreef:

   Fijn! En vanuit dat je dankbaar over iets bent, kun je als volgende stap dankbaarheid simpelweg als gevoel cultiveren; zonder oorzaak, alleen het pure gevoel zelf. Dan kun je dankbaarheid oefenen ongeacht je omstandigheden. Heerlijk is dat.

 • Lauren schreef:

  Hele fijne meditatie! Ik merk dat mijn ‘dankbaarheid’ gevoel komt en gaat, maar de momenten dat het er is voelt heel speciaal. Ik heb de neiging om het gevoel te verwarren met het gevoel van liefde, voor alles om me heen. Ik lijk het door elkaar te voelen, of zelfs als hetzelfde. Misschien gaat het ook wel hand in hand.

 • Esther schreef:

  Dankbaarheid is voor een mij een favoriete morele waarde. Iedere morgen doe ik een manifestatie meditatie die is gebaseerd op dankbaarheid. Ik krijg er een warm gevoel van in mijn hart en mijn gezicht gaat ervan stralen. Iedere morgen schrijf ik in mijn journal 3 dingen op waarvoor ik dankbaar ben en in de avond 3 leuke dingen die ik heb meegemaakt. Dit doe ik in het 6 minuten dagboek, verkrijgbaar bij de bol.com echt superfijn en leuk om te doen. In de meditatie van zojuist, voelde ik sereniteit en warmte. Op het eind die volledige stilte, maakte me weer onrustig. Hier ben ik naartoe gaan ademen, waardoor ik weer in kalmte kwam. Dankbaar voor dit heerlijke moment in de avond met deze meditatie.

 • Sanne schreef:

  Ik vind het een prettige meditatie. Hoewel ik me wel een beginneling voel, als het op gevoelens aankomt. Ik vind het nog lastig te onderscheiden of ik nou vreugde voel, of liefde of dankbaarheid. Maar misschien vind vooral mijn rationele bewustzijn dit onderscheid belangrijk (iets met het goed willen doen). Hoe dan ook, ik blijf deze met plezier oefenen.

  • MarloesvdK schreef:

   Ja, blijf vooral bij het plezier, en wellicht wordt onderscheiden van nuances in gevoelens langzamerhand gemakkelijker, maar als niet, is dat ook prima; de oefening zelf is belangrijker dan het resultaat.

 • Carolien schreef:

  Dat je dankbaarheid voelt zonder het te koppelen aan een specifieke gebeurtenis is fijn. Het gaf een positief gevoel en warmte en rust. Hele fijne meditatie. Niet alleen als meditatie, maar ook om dit gevoel vast te houden en om het door de dag heen opnieuw te voelen.

 • Paulie schreef:

  Mooie meditatie. Mooi om stil te staan bij het feit dat dankbaarheid niet gekoppeld moet zijn aan externe factoren, maar dat je het ook zelf kan cultiveren onafhankelijk van de situatie. Zo begon ik erover na te denken hoe je dit gevoel van dankbaarheid mee kan nemen in de rest van je dag. En daar wat vaker bij stil te staan.

 • saskia schreef:

  Hoi Marloes
  Mooi om met dankbaarheid bezig te zijn. en dat in je hele lijf en daar buiten te kunnen voelen, het toverde een brede glimlach op mijn gezicht. Nog meer omdat ik deze samen met mijn dochter deed (dankbaarheid!) Het eindigt wel heel abrupt in de meditatie en ook geen echte afsluiting volgens mij gaat. er iets mis.

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Saskia, ik heb hem net nog weer even zelf beluisterd en er gaat bij mij niets mis. De meditatie eindigt met een klankschaal, waarvan het geluid langzaam weer uitdooft. Op deze manier kun je de dankbaarheid langer door blijven voelen in de andere dingen die je na de meditatie weer gaat doen.

 • Yuliya schreef:

  Tijdens deze meditatie heb ik warmte en lichtheid in mijn lichaam gevoeld. Ook werd ik een beetje emotioneel.

  • MarloesvdK schreef:

   Hai Yuliya, dat kan heel goed, als je focust op een gevoel dan kunnen er andere gevoelens die op de voorgrond liggen ook meer naar boven komen. Soms wordt eerst bijvoorbeeld verdriet of frustratie (of een andere emotie) voelbaar voordat het overgaat in pure dankbaarheid. Dat is mooi als dat gebeurt en hierbij aanwezig kunt blijven terwijl je toch zo goed en zo kwaad als het gaat blijft focussen op dankbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *