Liefde voor je lichaam

Liefde voor je lichaam

Dualistische versus non-dualistische visie

Wat nu ‘Klassieke hatha yoga’ genoemd wordt, heeft een dualistische visie. Hierin wordt je lichaam gezien als ‘niet echt’ en richt je je uitsluitend op je geest. In de geest ligt, achter je ego, het ‘echte’, het Goddelijke, verscholen. Het non-dualistische tantra yoga ziet het lichaam als realiteit, en wel als een expressie van het Goddelijke.

Je lichaam is Essentie die in een vorm gemanifesteerd is.
Je lichaam is Goddelijk.

Tantra yoga pleit daarom voor liefde voor je lichaam, want alle vormen kunnen een mooie ingang zijn tot de Essentie/ de Bron-energie. De tantrika’s hebben daarom yoga houdingen toegevoegd in hun yoga paden, als een manier om je lichaam te trainen, er goed voor te zorgen en om te onderzoeken hoe onze denkgeest zich tot ons lijf verhoudt.

Want het is niet altijd makkelijk, liefde voor je lichaam. We hebben zoveel verwachtingen en aannames en wensen over hoe het eruit ziet of functioneert. En je lijf kan hier meestal niet blijvend aan voldoen. Vaak ook hebben we veel oordelen, en we ontlenen aan ons lichaam een deel van onze identiteit.

Nu is het avidya, onwetendheid, om ons te identificeren met een vorm. In het blog over onwetendheid, gaf ik al een mooie meditatie voor meer openheid en ruimte hierin. Heb je dat blog nog niet gelezen, doe dat dan nog even; want het is een mooie voorbereiding op dit blog.

In dit blog gaan we de denkgeest met betrekking tot het lichaam onderzoeken. Zo kun je meer helderheid te krijgen over jouw ego wat betreft je lijf. Hierdoor kom je steeds weer iets dieper in contact met de essentie zelf. De essentie ligt onder of achter het ego, bijvoorbeeld verborgen in dankbaarheid. Doe nu meteen mee met de meditatie hieronder, en verdiep je in je aannames, verwachtingen, wensen, oordelen en hoe je meer zorg voor je lijf kunt hebben en liefde en dankbaarheid ontwikkelt.

Aan de slag: meditatie en contemplatie over je denkgeest en je lijf

Meditatie van Marloes van der Kamp

Hopelijk vond je dit een verhelderende en inzichtgevende meditatie.

Laat hieronder in het commentaarvakje even weten wat je een mooi inzicht vond, of welke uitwerking deze meditatie op jou heeft.
Hoe voel je je nu?

29 comments

  • Eva schreef:

    Fijne meditatie! Ik merkte vooral op dat ik voor een groote gedeelte gedachtes wel heb kunnen loslaten over hoe mijn lichaam eruit zou moeten zien. Wel kan ik het moeilijk vinden als ik merk dat ik last heb van mijn lichaam, en ik in bepaalde dingen beperkt wordt hierdoor. Ik kan dan frustatie voelen en het mijn lichaam kwalijk nemen in plaats van goed voor mezelf te zorgen. Dit vind ik een mooie uitdaging om mee te gaan oefenen

  • Ivana schreef:

    Mooie, fijne meditatie die je weer even bewust maakt dat je geest zo belangrijk is voor je lichaam, maar ook andersom. Een goede reminder om voor je lichaam te zorgen en deze te accepteren zoals die is. Voorheen kon ik dingen denken als ‘waarom werkt m’n lichaam niet mee’ en ‘stom lijf ook, ik wil zoveel maar m’n lichaam houdt me tegen’. Sinds een paar jaar ben ik gaan inzien dat de situatie van mijn lichaam is zoals die is en ik daar door te mopperen niets aan kan veranderen, maar juist door goed voor m’n lichaam (en geest!) te zorgen, ben ik me al zoveel beter gaan voelen. Deze meditatie sluit hier mooi op aan.

  • Jeannine schreef:

    Wat een bijzonder fijne meditatie, maar ook wel wat confronterend.
    De lat van het ideale lichaam ligt vaak zo hoog, dat is natuurlijk ook niet gek want helaas ligt hier maatschappelijk en sociaal een hoop druk op. Sociale media, reclame marketing , je opvoeding, ervaringen uit je verleden, je eigen gewenste blauwdruk. Vaak had ik een hoop onvrede over mijn lichaam, te dik , de huid die slap begint te worden, mijn spieren en gewrichten die eerder opspelen en het soms lastig maken om dingen te doen en te ondernemen, waardoor je voor je gevoel in een negatieve cirkel zit, je oordeel naar jezelf nog harder is. Het anders moeten en willen wat dan alleen maar averecht werkt! Tijdens de opleiding ben ik gelukkig al anders naar mezelf gaan kijken, mijn oordeel word steeds minder zwaar ook over mijn lichaam. Zelfacceptatie maakt het leven zoveel beter, ik ben wie ik ben. Toen ik nog maatje 36 had was ik zeker niet gelukkiger. Het is goed zoals het is, ik ben goed genoeg en mag er zijn. Natuurlijk zijn er nog wel dagen dat ik ontevreden ben met mezelf en mijn lichaam maar het lukt steeds beter om hiermee om te gaan en dankbaar te zijn voor de zegeningen. Deze meditatie is een aanrader en fijn om te doen om zo nog comfortabeler in je lichaam te zijn en te komen. Ik ben oprecht dankbaar voor wie ik ben en de weg die ik ben ingeslagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *