mediteren middenin de drukte

Mediteren midden in de drukte

Hoe gebruik je drukte om je heen voor je innerlijke rust?

In plaats van je eraan te ergeren?

Iedereen die kent het wel, wil je net even rustig mediteren; is de omgeving niet rustig…

De buurman gaat net zijn klarinet-oefeningen doen, aan de andere kant wordt luidruchtig gebarbecued en verderop begint een straatfeest. Of de baby in het appartement boven je begint te schreeuwen en naast je is de zoveelste echtelijke ruzie aan de gang.

Wat doe je dan? Geef je geërgerd je meditatie-moment op, is je meditatie doordrongen van irritatie of gebruik je de onrust om je heen om meer rust in jezelf te creëren?

Bouw altijd momenten van rust in

Teus en ik zijn op de werf op dit moment. We hebben een kapotte kopschoef en er wordt hard gewerkt om de machinekamer voor weer in goede staat te krijgen met nieuwe kopschoef, nieuwe milieuvriendelijke motor en betere koelers. Zelf zijn we ook druk aan het werk met schoonmaken, schuren en schilderen op alle plaatsen waar we niet bij kunnen als we in het water liggen. Hectisch dus en hier op de werf is de hele dag door veel geluid. Dus des te belangrijker om te mediteren; om momenten van rust in te bouwen. Een supermooie periode om de focus in de meditatie te trainen en de hectiek om ons heen te gebruiken om de innerlijke rust in ons te versterken.

Een oase van rust zijn midden in de drukte

Hoe doe je dat, de onrust om je heen gebruiken tijdens het medtieren?

De truc is om je te realiseren dat jij je eigen ruimte hebt; je eigen kleuring, je eigen sfeer. Het is niet nodig om op te gaan in de hectiek, en doordrongen te raken van onrust. Waarom zou je de hectiek groter laten zijn dan jouw innerlijke rust? Je kunt het ook omdraaien; jouw rust in de hectiek om je heen brengen; jouw rust groter laten zijn dan de hectiek…

yoga balans boom houding - mediteren midden in de drukte

Als het lastig is om je tijdens het mediteren niet te storen aan de geluiden of de drukte om je heen, focus dan nog meer op jezelf, in je lichaam en vind een plek in je lichaam die rustig is, dat ontspannen is. Hoe meer je je focus in je lichaam brengt, hoe makkelijker je deze plek of plekken kunt vinden. Focus in jezelf brengt ook meer ontspanning en rust in je lichaam.

Kun je geen plek in je lichaam vinden die ontspannen is, focus dan nog meer. Je kunt bijvoorbeeld een yoga-balans houding doen zoals de boom om je te helpen focussen.

Vervolgens laat je jouw eigen sfeer van rust bestaan naast de hectiek in de omgeving. Voel dat het twee verschillende sferen zijn die naast elkaar kunnen bestaan en dat de hectiek geen invloed hoeft te hebben op de rust. Laat de hectiek om je heen de stilte en de rust in jezelf benadrukken; doordat er drukte is om je heen en jouw rust van de meditatie zo contrasterend is qua sfeer, kun je de rust nog duidelijker waarnemen.

Wellicht is dit genoeg, of als het makkelijk gaat, laat dan jouw rust ook uitstralen naar de omgeving. Het is prachtig om te ervaren wat dit doet. Laat het niet belangrijk zijn of het lukt of niet, zoals met alle meditaties is het resultaat niet iets dat je kunt afdwingen en zodra het resultaat belangrijk wordt blokkeer je het proces van mediteren.

Geniet simpelweg van de rust en ontspanning die je gegeven is, geniet van het mediteren midden in de drukte.

Als je je nog niet hebt ingeschreven voor de maandelijkse inspiratie-mail en online meditatiecursus: laat rechts op deze pagina even je naam en e-mail adres achter.


meer blogs over mindset

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *