belemmerende gedachten - beperkende overtuigingen

Stop beperkende overtuigingen: 2 methodes

Als je niet meer zou luisteren naar je beperkende overtuigingen, dan ontstaat er

een immense
ruimte
en
vrijheid….

Hier zijn twee methoden die je eenvoudig kunt toepassen. Vind uit hoe deze voor je werken…

Werken met beperkende overtuigingen

De meeste overtuigingen heb je in je kindertijd meegekregen en als je er niet bewust mee werkt, blijven ze je altijd belemmeren. Dat is zonde, want als volwassene heb je deze overtuigingen vaak niet nodig en kun je ervoor kiezen om ernaar te luisteren of niet.Vaak zijn overtuigingen vastgezette conclusies naar aanleiding van een situatie. Ze zijn niet flexibel en ook niet bijster geinteresseerd in de waarheid van het moment. In een poging tot het leveren van houvast is er een vaststaand advies ontstaan die op elke volgende situatie ongevraagd ditzelfde advies weer oplepelt.

Grofweg zijn er 2 typen overtuigingen die je belemmeren:

1) wat je niet mag en
2) wat je moet.

Wat je niet mag van jezelf

Voorbeelden van het niet mogen: ‘ik mag niet mijn mening inbrengen, want dan word ik afgewezen en dat is verschrikkelijk’, ‘ik mag niet zomaar uitgaan van wat ik wil, want dat is egoistisch’, ‘ik mag niet uiten hoe het voor mij is, want dan kwets ik de ander en dat mag niet’, ‘ik mag niet laten merken wat ik vind, want dan vinden ze me niet meer aardig’ of simpelweg ‘gevoelens tonen is voor watjes’.

Wat je moet van jezelf

Voorbeelden van het moeten: ‘ik moet altijd iets nuttigs doen, anders ben ik lui of nutteloos’, ‘ik moet de beste zijn, anders ben ik niet goed genoeg’, ‘ik moet zorgen dat ik alles onder controle houd, anders gaat het fout’, ‘ik moet sterk zijn’, ‘ik moet voor anderen klaar staan’.

De gedachten aanpakken

Als je naar aanleiding van het vorige blog al hebt bijgehouden welke gedachten bij jou spelen op verschillende momenten, dan weet je welke voor jou de belangrijkste zijn en kun je hier gericht mee werken. Het kan heel veel energie geven door niet meer te luisteren naar belemmerende overtuigingen.

Twee methoden om uit te proberen, waarmee je weerstand biedt aan overtuigingen:

1)    Je kunt bewust stil staan bij deze overtuiging en aan deze overtuiging een soort antwoord te geven; het liefst op het moment dat de overtuiging opkomt en je gedrag zou bepalen.

Voor niet-mogen overtuigingen: ‘ook al voelt deze overtuiging waar, ik ga nu ervaren of het op dit moment klopt door het toch te doen’. Voor moeten-overtuigingen: ‘ook al voelt deze overtuiging waar, ik ga nu ervaren of het op dit moment klopt door dit niet te doen’.  Of als het niet per se om gedrag gaat, de zin: ‘Ook al vind jij (je richt je rechtstreeks tot de overtuiging) …., voor mij …’ Bijvoorbeeld: ‘ook al vind jij dat ik altijd nuttig bezig moet zijn, voor mij is het belangrijk om nu te rusten’.

Deze antwoorden kun je aan alle overtuigingen geven en leiden je naar meer vrijheid. De formulering is belangrijk: je erkent wel dat de overtuiging er is, maar je luistert er niet naar. Je laat je er niet meer door leiden.

Deze methode is juist zo krachtig omdat er niet tegen de overtuiging ingegaan wordt en er wordt ook niet met de overtuiging ‘onderhandeld’. Meestal is dat laatste alleen maar voeding voor de overtuiging.

Niet luisteren naar een overtuiging is genoeg; je hoeft niet te zorgen dat de overtuiging niet meer opkomt (zo dat al mogelijk zou zijn).

2)    Creeer een bladzijde met 3 kolommen, 1 bredere (om de overtuiging op te schrijven) en 2 smallere (om een cijfer in te zetten). Je kunt elke dag een moment nemen om overtuigingen die je belemmeren op te schrijven. In de tweede kolom geef je een cijfer van 1 tot 10 over hoe waar deze overtuiging is.

Dan stel je je voor dat een vriend of vriendin, die ongeveer hetzelfde is als jij, deze overtuiging zou hebben. Hoe waar is dan deze zelfde overtuiging? Meestal is er een verschil. Door de overtuiging zo concreet op te schrijven en het waarheidsgehalte erachter te zetten, kan het zijn dat de overtuiging aan kracht inboet.

Overtuigingen werken juist zo krachtig omdat ze als achtergrondruis onbewust je gedrag bepalen. Als je je bewust bent van deze overtuigingen zul je erachter komen dat ze niet altijd automatisch waar zijn – en zeker niet in elke situatie.

Als je verder wilt verdiepen, ben je welkom op één van de verdiepingsweekenden. Geef je nu op.

Schrijf in het commentaar-vakje hieronder hoe deze methodes werken, of je nog andere methodes weet, of wat de meest vervelende of hardnekkige belemmerende gedachte is. Vragen lees ik ook graag, alvast bedankt !


meer blogs over mindset

2 comments

  • Frits de Jong schreef:

    Ha Marloes,
    Een pas ontdekte derde methode:
    mijn beperkende overtuiging is: ‘ik ben niet goed genoeg’ .
    Zelf reageer ik hier niet op om extra mijn best te doen maar om het maar te laten voor wat het is. (wie zit er op mij te wachten, anderen kunnen het beter).

    Volgens mij is deze overtuiging ergens heel vroeg ontstaan in mijn jeugd en een onderdeel van een bepaalde overlevingsstrategie die mij toen als baby’tje het beste paste. (als je geen aandacht van je ouders of verzorgers krijgt overlijd je).

    De grap is dat ik nu als instructeur van de Wim Hof Methode geregeld in aanraking ben met heftige koude. Die koude is in principe levensbedreigend en ik heb er mee leren omgaan.

    De koude training grijpt op dezelfde laag aan als mijn beperkende overtuiging. En het resultaat van de training heeft, zo blijkt het na twee weken, gewonnen 🙂 🙂

    • Marloes en Teus schreef:

      Hai Frits,

      Wat heerlijk! Geef je al trainingen in de Wim Hof methode en zo ja, wanneer?

      Warme groet, Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *