De polariserende samenleving
Het is duidelijk dat er veel gaande is in de maatschappij. In deze polariserende samenleving is een groeiende groep mensen boos en bang en deze groep lijkt steeds harder en intoleranter te worden. En er is een grote groep mensen die daar weer boos over wordt of bang van wordt.
Wellicht hoor jij tot de tweede groep? Ben je boos op de intolerantie, de verharding en de manier waarop feiten verdraaid worden en ongefundeerde meningen die de overhand lijken te krijgen? Of wellicht maak je je je zorgen dat het populisme ook in Nederland voet aan de grond krijgt in de politiek.
Hoe hiermee om te gaan?
Het is goed om te beseffen dat boosheid boosheid is. Ongeacht of de boosheid nu ‘terecht’ is of niet is de energie hetzelfde. En angst blijft angst, of het nu voor een bevolkingsgroep is of voor de gevolgen van intolerantie.
Energie is krachtig, het wekt meer van hetzelfde op.
Als je veel boosheid of angst voelt door de polariserende samenleving, is het zaak om deze zo min mogelijk te voeden.
Daarnaast kun je zorgen dat je in een andere energie komt, dus een verplaatsing van je focus.
Je kunt dit toepassen in alle gevallen waar je boosheid niets uithaalt. Als je iets concreet kunt doen, is het natuurlijk nuttig om boosheid te voelen, en doe dan ook vooral wat je kunt doen om de situatie te veranderen naar een meer liefdevolle of vredige situatie. Maar in het geval van de polariserende samenleving kun je heel vaak niets concreets doen. Als je je boos voelt om de gedragingen van bijvoorbeeld een politiek leider die oorlog voert of verdeeldheid zaait, dan verander je daar niets mee; behalve dat je de energie van boosheid voelt en evt. nog doorgeeft aan degenen om je heen. In dat geval is het heel behulpzaam om niet zoveel nieuws te kijken en als je het al kijkt, goed op letten dat je rustig blijft ademen en dat het je emoties niet in zijn greep krijgt.
Dit is van belang omdat je hersenen en hun verbindingen veranderen bij het voelen van emoties. Als je veel boos bent, dan is het steeds makkelijker om boos te zijn. Een vervelende bijwerking, zeg maar. Maar, het werkt natuurlijk en gelukkig ook andersom: als je zorgt dat je kalmte en vrede voelt, dan is het ook steeds makkelijker om kalmte en vrede te voelen. Daarom gaat mediteren ook steeds makkelijker, naarmate je het vaker beoefent, merk je dat je eerder en dieper in een kalme staat kunt vertoeven.
Concreet en Praktisch maatschappij
Stap 1: boosheid en angst zo min mogelijk voeden
Bijvoorbeeld door geen of heel weinig nieuws luisteren en kijken. En dat geldt dan ook voor sociale media als daar veel informatie voorbij komt die je boos en/of angstig maakt. Je kunt beginnen met 2 dagen te monitoren hoeveel informatie er tot je komt waar je boos/angstig van wordt; hoeveel tijd jij kwijt bent aan boos/angstig zijn.
Je kunt je dan radicaal afwenden van al deze bronnen of, als dat teveel ineens is, halveer in de derde dag de tijd dat je deze informatie tot je neemt. En dit kun je natuurlijk als het prettig is in de vierde, vijfde en zesde dag herhalen. Blijf opletten hoe je je voelt, en wat het effect is van verschillende informatiebronnen.
Stap 2, verplaatsing van de focus, bijvoorbeeld met pranayama:
Je kunt bijvoorbeeld abonneren op https://www.positive.news/ en zorgen dat er positief nieuws jouw kant op komt. Want energie is krachtig en wekt meer van hetzelfde op. Dus focussen op het negatieve maakt het focussen op het negatieve makkelijker, maar met dat je meer focust op het positieve wordt dat uiteindelijk ook makkelijker.
Directer, meteen je emoties beinvloeden door een adem meditatie: focus op je adem en de neutraliteit die hierin zit. Adem rustig en ruim in- en uit en voel hoe je adem zich verplaatst in je lichaam. Blijf met je hele aandacht bij je adem. Zodra je merkt dat er gedachten zijn, breng je je hele aandacht weer terug naar je adem. Zet een wekker op bijvoorbeeld 5 minuten (of neem de tijd die je overhoudt van het niet meer naar verontrustende informatie kijken). Neem waar hoe dit voelt. Meer adem-meditaties.
Je kunt ook nog even het blog over Mediteren midden in de drukte nalezen over hoe je in een hectische omgeving kunt mediteren.
Je bent ook welkom bij één van de verdiepingsweekenden. Geniet simpelweg van de rust en ontspanning die je zo voor jezelf creëert.
meer blogs over mindset
Heel helder geformuleerd.
Zelf ervaar ik de maatschappij als complex en verhard.
ik voel mij vaak een outcast en heb weinig aansluiting op sociaal en maatschappelijk vlak.
Doordat ik nogal introvert ben, krijgen mensen vaak weinig hoogte van me.
Dit hangt ook weer samen met mijn autisme, ASS.
Vaak ervaar ik eenzaamheid en onmacht.
En voel me vaak onbegrepen.
Hallo Jeroen,
Dank voor je reactie. Hopelijk helpen de meditaties en de ademtechnieken je om je kalmer en rustiger te voelen, en geeft een verandering van focus je een gevoel van wat meer controle over gevoelens van onmacht. Voor eenzaamheid en het gevoel van niet begrepen worden, zou het natuurlijk heel erg fijn zijn als je wat gelijkgestemden kunt ontmoeten met wie je kunt uitwisselen. Wist je dat er ook een Nederlandse Vereniging voor Autisme bestaat die ook lotgenotencontacten organiseert op diverse locaties? Wellicht is dat wat voor jou? https://www.autisme.nl/actueel/lotgenotencontact-overzicht/
Warme groet,
Marloes
hallo Marloes
Heel erg bedankt voor je fijne reactie en link.
Dit waardeer ik enorm..
❤️ en 🌞 voor jou!
Heb het goed,
Marloes
Ja, heerlijk; knuffelen is altijd goed :). Met de kinderen, of met je partner of een huisdier.
Fijn concrete tips Marloes, dank je!
Ik ga mijn regel ‘s avonds geen nieuws meer vervangen door ‘s avonds wel positief nieuws.
En vaker mediteren natuurlijk. Knuffelen met de kinderen werkt ook erg goed 🙂