Een Stilte retraite – hoe voelt dat?

Ben je ook benieuwd naar een stilte retraite, en hoe het er daar aan toegaat?

2 Deelnemers vertellen over hun weekend stilte retraite:

Lees hieronder de twee verhalen van Margreet en Jutta:

Margreet, ervaren yogi:

Ah, de stilte. Ik vind stilte een balsem voor mijn ziel en ik ga regelmatig naar een stilte retraite, vippassana meditatie en yoga retraites. Via een vriendin hoorde ik dat de yoga en stilteweekenden van Andere Boeg (=nu Spark of Light Yoga, MK) heel erg fijn en verdiepend zijn, dus dat wilde ik ook meemaken.

Verdieping

En verdiepend, zoals mijn vriendin aangaf, was het inderdaad. Ik vind dit weekend een mooie opbouw hebben met pittigere yoga, meditaties, relaxte yoga en voldoende vrije tijd ertussen. Door de uitleg en aandacht van Marloes kon ik ook in de vrije tijd tussen de lessen in fijn verdiepen, terwijl ik genoot van de mooie omgeving en de tuin.

Zeer gedegen, professionele en fijne docente

Marloes is echt een voorbeeld. Ze verspreid een heel fijne, kalme energie en geeft iedereen het gevoel dat hij goed is zoals hij is. Ik voelde me meteen al heel ontspannen. Marloes legt alles duidelijk en precies uit, ze geeft interessante achtergronden en je kan heel goed merken dat ze al haar hele leven yoga doet.

Voor iedereen

Dit weekend was voor iedereen. Normaal stoor ik me wel eens aan beginners, die ik dan ‘mijn’ stilte laat verstoren. Ik was wel benieuwd hoe dat nu zou gaan, maar dat ging eigenlijk heel erg goed. Marloes heeft een manier van lesgeven waardoor iedereen er echt serieus mee aan de slag is, en waardoor iedereen heel makkelijk kon ‘meekomen’ en mee-ademen met de groepsenergie. De sfeer was stil, sereen, kalm. Een verademing in mijn soms toch wel drukke leven. Ik kan zo’n stilteweekend met recht aan iedereen aanraden.

Jutta, beginner in yoga en nog nooit gemediteerd:

De interesse om eens een yogaweekend te doen was er al lang, maar ik maakte er nooit een concreet plan van. Tot ik in contact kwam met Marloes van Andere Boeg (=nu Spark of Light Yoga, MK) en plots ingeschreven was voor een yoga-stilteretraite van een weekend in het yogahuis in Twello.

Wat me meteen aansprak, was dat je geen geoefende yogi moet zijn om te mogen deelnemen. Dat mag natuurlijk wel, maar ook als je, zoals ik, nog maar één keer op een yogamat hebt gestaan, ben je welkom. Wie meer ervaring had kon aan de slag met meer en moeilijkere varianten van de yogahoudingen, en beginners werden op een hele ontspannen manier meegenomen in de lessen.

Hatha-, yin- en karma-yoga tijdens het stilteweekend

Tijdens het weekend kwamen er verschillende soorten yoga aan bod. De ochtenden waren voor hatha-yoga, waarbij we met de groep in de prachtige yogaruimte van het verblijf aan de slag gingen. Ik had al wel gehoord van houdingen als de kameel, vis en krijger en vond die behoorlijk moeilijk klinken, maar Marloes legde ze rustig uit en liet iedereen ze op zijn of haar eigen tempo uitvoeren. Mijn lichaam, dat toch vooral vertrouwd is met een bureaustoel, kon plots veel meer dan ik verwacht had, en wanneer ik na de sessie de tuin in stapte, voelde ik me tien centimeter langer.

’s Middags deden we karma-yoga en probeerden we bewust dankbaarheid te voelen tijdens eenvoudige huishoudelijke taken en ‘s avonds voor het slapengaan was er anderhalf uur voor ontspannings yoga. Voor mij meteen een fijne ontdekking: ik hield van de rust die het gaf en voelde me alsof ik eindelijk nog eens tijd had om écht adem te halen.

Twee dagen zwijgen

Naast yoga stond er natuurlijk nog een ander aspect centraal tijdens het weekend: de stilte. Die is nogal moeilijk te vinden in een kantoortuin en in een gezin met hond en kind, dus ik moet toegeven dat ik er naar uitkeek om twee dagen niet te hoeven praten. Want ja, dat is dus wat je doet tijdens een stilteweekend. Geen smalltalk of koffiekletsen met de andere deelnemers, wel rustig tot jezelf komen. Alleen de yogadocente Marloes sprak af en toe, om oefeningen uit te leggen. Dat hele zwijgen was veel minder vreemd dan ik dacht, het was hoogstens een beetje wennen om niet te kletsen tijdens het ontbijt.

Tijd voor jezelf

Tenslotte was er tijdens het yoga-stilteweekend ook ruimte voor meditatie. Dit vond ik best een uitdaging: het is minder gemakkelijk dan ik me had voorgesteld. Want voor je het weet zit je toch weer op te lijsten dat je de hond nog moet wassen en dat je kind een nieuwe brooddoos nodig heeft, die je bij terugkomst meteen wil kopen. Wanneer zo’n gedachten opduiken, is het de bedoeling om rustig je aandacht terug te brengen en weer helemaal op jezelf te focussen. Gelukkig vertelde Marloes dat dat veel tijd en oefening kost en dat het niet erg is als je gedachten even afdwalen.

Mediteren lukte me beter tijdens het chanten: ’s morgens voor het ontbijt mochten we indien gewenst aansluiten om mantra’s te zingen. Op de tonen van woorden uit het Sanskriet werd ik rustig wakker, bewust. En de enige afleiding was de prachtige zonsopgang die zich buiten het grote raam aftekende. De rust en schoonheid zelve.

stilteweekend Andere Boeg yoga en meditatie stilteweekend

Ook een stilte retraite doen?

Je bent van harte welkom om mee te doen. Laat even weten als je interesse hebt, dan houd ik je op de hoogte wanneer er weer nieuwe stilte retraites gepland worden.


meer blogs over mindset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *