Sankalpa

Sankalpa is een meditatie en oefening om het leven te leven volgens je ware Zelf.

Een heel oude meditatie

Het werd al beschreven in de Rig Veda, de eerste van de Vedas. Het is een prachtige diepe meditatie. Om er echt wat mee te doen, moet je een sterke intentie hebben. Om er ook echt te handelen en je leven vorm te geven volgens je Sankalpa. Het woord betekent intentie, en inderdaad is er een grote intentie, een beslissing én ook doorzettingsvermogen nodig om je leven zo vorm te geven.

Sankalpa kun je zien als een soort belofte aan jezelf, om je leven te leven zoals je leven bedoeld is. Deze belofte, een oefening van de mind, gaat aan actie vooraf. Zodat je, ook wanneer het moeilijk is, je gewoon jezelf weer bij elkaar raapt en verder gaat.

3 krachten

Er zijn 3 krachten die je gebruikt bij de beoefening van sankalpa:

  • iccha, wilskracht en energie,
  • njāna, wisjsheid en kennis en
  • krya, actie

Een sankalpa is niet iets dat je bedenkt, of dat je persoonlijkheid of ego graag zou willen. Het hoort ingegeven te zijn door de Goddelijke wil (die ook jouw echte wil is, zonder tussenkomst van je persoonlijkheid) en deze wil gaat voorbij aan de menselijke neigingen en verlangens. Een sankalpa wordt gebruikt om het leven te leiden zoals je leven bedoeld is, en daardoor gaat het voorbij aan je ego en is het van Goddelijke kwaliteit.

Je Ware Zelf / je Essentie

Wanneer je gaat zitten om te luisteren wat jouw Goddelijke Zelf is, je Essentie. Je laat je je gedachtenpatronen er niet tussenkomen, maar je voelt het vanuit het diepst van je hart, je ziel, vanuit je Goddelijke Zelf, het Licht dat je bent. Het is er al en hoeft alleen maar herkend te worden. Het wacht erop om herkend te worden.

3 fasen

Richard Miller, PhD in Kashmir Tantra en Advaita Vedanta, noemt drie fasen van het luisterproces, om je sankalpa te kunnen herkennen en ernaar te handelen (49).

  1. Sravana. De bereidheid om de boodschap te horen.
  2. Manana. Het verwelkomen van de Goddelijke roeping.
  3. Nididyasana. Actie ondernemen. De bereidheid om te doen wat de sankalpa van je vraagt.

Ik ben …

Het is een verklaring dat je ware aard bevestigt. Bijvoorbeeld ‘Ik ben Vrede’, ‘ik straal liefde uit’, ‘liefdevolle vriendelijkheid is mijn ware aard’, ‘ik ben gezegende creativiteit’.

Doe je mee?

Doe mee met deze eerste oefening om te luisteren naar je Ware Zelf:

Laat je even weten hoe het ging?

Laat hieronder in het commentaarvakje even weten hoe deze meditatie ging. Ik lees het graag!


meer blogs over yoga & meditatie doen

50 comments

  • Ivana schreef:

    De Sankalpa heb ik midden op de dag gedaan, hierdoor merkte ik in het begin dat er nog veel gedachtes over de dagelijkse bezigheden door mijn hoofd spookte. Naarmate de meditatie vorderde kwam er rust in mijn hoofd en werden deze gedachtes minder. Dit creëerde rust en ruimte in mijn lichaam om de vraag ‘Wie ben ik?’ bewust en met gevoel te onderzoeken. Al vrij snel kwam er een antwoord op deze vraag naar voren. Dit emotioneerde mij. Deze emotie heb ik zonder oordeel of verklaring geprobeerd te voelen. Dit was soms nog lastig, maar ik accepteerde wat er gebeurde. Na de oefening ervaarde ik een gevoel van opluchting en kalmte en ben ik voor mijn gevoel een stukje dichter gekomen bij mijn ware zelf. Ik ga deze meditatie zeker vaker doen en ik ben heel benieuwd wat het een volgende keer doet en of er dan nog een ander antwoord op de vraag komt of dat deze hetzelfde blijft. Erg interessant!

  • La Toya schreef:

    Hoi Marloes! Het lukt me tijdens deze meditatie best goed de focus te houden en niet in mijn gedachten mee te gaan. Ik voel me helemaal bij mezelf en word er heel rustig van.

  • Suzanne schreef:

    Inmiddels een aantal keer deze meditatie gedaan en zoekende naar “het” juiste moment. Vroeg in de ochtend merk ik dat ik te onrustig ben, zowel mentaal als fysiek in de “startblokken” sta om met de dag te beginnen, wellicht betekent dat dat juist een goed trainingstijdstip zou kunnen zijn. Voor het slapengaan werkt de meditatie heerlijk, wel met effect dat ik in slaap val en het daarmee z’n doel voorbij schiet. Overdag, tijdens een energiedipje, ipv even een halfuur voor pampus plat te gaan liggen, en ik juist actief deze meditatie doe, geeft mij een hernieuwde energie waarna ik het gevoel van “ik moet heel even liggen” niet meer heb en ik op een diepere laag, en daarmee ook effectiever(?), ontspanning ervaar.
    Ik merk dat ik steeds oordeelvrijer omga met passerende gedachten, zowel binnen als buiten de meditatie. Aantal gedachten en mate van rust(eloosheid) verschilt per keer. Wel eindig ik telkens met een gevoel van sereniteit.

    • MarloesvdK schreef:

      Fijn dat je zo de tijd hebt genomen om de verschillende tijdstippen en de effecten te observeren. Mooi!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *