onzekerheid - geborgenheid - veiigheid aangetast

Als je gevoel van veiligheid aangetast is …

Voel jij je altijd helemaal veilig en zeker, geborgen in jezelf, of ervaar je deze basis niet?
Is er soms angst, onzekerheid, of hangt je gevoel van geborgenheid af van andere mensen?

Gevoel van onzekerheid

Ieder mens heeft ervaringen opgedaan die het gevoel van beschermd zijn aantasten. Hierdoor voel je niet de diepe geborgenheid in jezelf die mogelijk is. Verschillende oorzaken van onzekerheid zijn: ouders die je niet gaven wat jij nodig had als kind, een meester of juf waar je niet goed mee kon opschieten, een partner die je verlaat, iemand die iets doet wat je heel diep raakt, zo diep dat je basisgevoel van vertrouwen, zekerheid en geborgenheid weggevaagd lijkt te zijn …

Soms kan het gevoel van onzekerheid of onveiligheid heel sterk zijn. Alsof het onmogelijk is dat er binnen in jou een gevoel van veiligheid en geborgenheid is, van binnenuit. Dan is alle contact met dit basisgevoel zover op de achtergrond geraakt dat het lijkt alsof het niet bestaat, alsof dit gevoel er nooit geweest is.

Of het gevoel van geborgenheid nu heel ver weg of minder ver weg is; als je hier niet bewust mee aan de slag gaat, dan zoeken de meeste mensen dit gevoel van buitenaf. Dit gaat vaak onbewust, met als aangenomen idee dat het diepe gevoel van geborgenheid van buitenaf naar binnen kan komen.

Het probleem is dat dit idee niet klopt. Bevestiging van buitenaf voor wie je bent kan wel enige verlichting geven. Als er mensen zijn die van je houden/ die je een compliment geven/ die je waarderen zoals je bent kan er een tijdelijk gevoel van veiligheid en geborgenheid ontstaan. Maar het kan niet de kern raken, het heeft niet de kracht en de diepte die mogelijk is, simpelweg omdat het van buitenaf komt en niet van binnenuit.

Focus-meditatie: Geborgenheid van binnenuit

De sleutel hier is om je eerst volledig op jezelf te richten. Het is niet een ander persoon, en ook niet een bepaalde situatie die nodig is om jezelf geborgen te weten. Sterker nog: een lastige situatie kan juist helpen om het gevoel van geborgenheid helemaal van binnenuit te voelen. Omdat er dan niet een subsituut voorhanden is (die wel prettig is, maar niet de kern kan raken).

Wat je als eerste kunt doen, is je aandacht richten op jezelf en meer specifiek op het gevoel van liefde voor jezelf. Zonder boosheid erin (bijvoorbeeld: ik hou wel van mezelf, ook al houdt … niet van mij), zonder dat het gerelateerd is aan andere personen of aan situaties. Alleen gericht op jezelf en vanuit jezelf.

Voel of er iets van liefde voelbaar is voor jezelf. Mogelijk komen er ook allerlei belemmerende gedachten voorbij. Soms kun je simpelweg je focus weer verleggen naar de liefde die voelbaar is, soms kun je eerst met de belemmerende gedachten werken. Het gevoel van liefde kan klein zijn of groot, dat is niet belangrijk; alleen de focus en je aandacht zijn belangrijk, zodat je precies kunt waarnemen hoe het nu voelt.

Tijdens deze focus-meditatie kun je de ‘I-love-me’ mantra gebruiken als ondersteuning. Je kunt deze draaien als achtergrond, of met volle aandacht beluisteren en meezingen. Het werkt het beste als je deze focus-meditatie van de liefde voor jezelf elke dag doet gedurende een paar weken. Voel dan wat er gebeurt, wat er verandert in de liefde voor jezelf. Je hoeft niets te sturen, je kunt het proces volgen.

Dit is een mooie eerste stap in het weer contact maken met je oorspronkelijke gevoel van diepe geborgenheid in jezelf. Probeer het een paar weken uit!

Wil je een echt een grote stap maken in het herstellen van je gevoel van geborgenheid? Je bent welkom om mee te doen met één van de verdiepingsweekenden yoga en meditatie.

Ik ben heel benieuwd hoe het voor jou werkt. Laat het even weten hieronder in het commentaarvakje. Alvast bedankt!


meer blogs over mindset

3 comments

 • Lia schreef:

  Hoi Marloes,

  waar kan ik de link vinden van de I love me song?

  • Marloes en Teus schreef:

   Hai Lia,
   De link in de tekst hierboven verwijst naar de site van Michael Roads, waar je de ‘I love me’ song kunt downloaden. Hij heeft zijn site iets veranderd zie ik. Door wat te klikken ontdekte ik dat je nu op ‘Inpirational Music’ moet klikken in het menu. Veel plezier !

 • Angela schreef:

  Hoi Marloes, dit is ook weer een mooie zeg! de I Love me song draai ik nu al een tijdje dagelijks en het helpt me enorm ik kan hem nu zelfs mee zingen en voelen dat ik ook echt van mezelf hou super bedankt voor het delen van dit <3

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *